Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Општине ЧукарицаКРАЉЕВСКО
БОГОЈАВЉЕЊЕ
Богојављенски Крст у рукама Богојављенских Витезова
Чело Литије пристиже    Београд је и ове године, 6.(19.) јануара, благословен торжественим и великољепним Богојављењем. Свечано прослављање Богојављења се на овај начин одиграва већ седму годину заредом (после безбожничке забране дуге четрдесет и пет година) на Ади Циганлији и тако се, полако, претвара у једно од београдских најзначајнјијих традиционалних догађања. Ово као чињеницу препознаје и побожни народ српски, о чему говори и то да се овога хладнога јануарскога дана крај Савскога језера сабрало око десет хиљада верних.

    Прослављање Дана Кршетења Господа нашега Исуса Христа отпочело је Светим Литургијама у свим нашим Светим Храмовима. У Храму Светога Великомученика Георгија Победоносца на Бановоме Брду, Светом и Божанственом Литургијом је началствовао изасланик Његове Светости Архиепископа Пећскога, Митрополита Београдско-карловачкога и Патријарха Српскога, Г.Г. Павла - Његово Високопреподобије Архимандрит Иринеј (Добријевић), референт Светога Архијерејскога Синода Српске Православне Цркве за међународне и међуверске односе (Орден Вука Караџића III Реда), уз саслужење Свештенства овога Светога Храма.

    Након Службе, испред Храма је формирана Свечана Богојављенска Литија, на челу које су млади (неки и врло млади) Чтеци нослили Икону Богојављења и Јерусалимски Крст. За њима су ступале Крстоноше и чланови Свибора носећи многобројне Црквене и ине барјаке, а потом и Свештенство три чукаричка Храма – Светога Георгија, Светога Вазнесења Господњега из Жаркова и Свете Мати Петке Параскеве са Чукаричке Падине. На тај начин, своје молитве су проузносили и предводили Литију, поред Његовога Високопреподобија Архимандрита Иринеја (Добријевића) и: Високопречасни Протојереј Славко Божић, Високопречасни Протојереј Бранко Митровић, Високопречасни Протојереј Милан Виленица и остали наши Високопречасни, Пречасни и Часни оци. За њима су ступали представници Српскога Краљевскога Дома: Њено Краљевско Височанство Кнегиња Линда Карађорђевић, Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић и Његово Краљевско Височанство Кнез Ђорђе Карађорђевић, питомац Војне академије Војске Србије и Црне Горе у пратњи чланова својега Кабинета и сарадника из Фонда ''Краљевић Томислав Карађорђевић''. За њима, пак, следио је верни народ српски, жедан Воде Живе са Источника Безсмртности – Господа нашега Исуса Христа.

    У описаноме поретку, Литија је уз певање побожних песама отишла до Савскога jезера, где ју је дочекао почасни вод Жандармерије Министарства унутрашњих послова Србије, док је на самоме понтону била постројена почасна стража питомаца Војне академије Војске Србије и Црне Горе.

    На реченоме понтону служено је велико освећење воде, којиме је чинодејствовао Његово Високопреподобије Архимандрит Иринеј (Добријевић), са Високопречасним Протојерејем-Ставрофором Радичем Радичевићем, Архијерејским намесником Београдско-савским и Свештенством поменутих чукаричких храмова. Потом је душе сабранога народа загрејао својом богојављенском беседом Високопречасни Архимандрит, чему је следило обраћање педседника Општине Чукарица, господина Драгана Тешића и пригодни културно-уметнички програм.

    Најмлађи учесници програма била су дечица, полазници Црквенога обданишта ''Ђурђевак'', при Храму Светога Ђорђа, која су одрецитовала пригодну богојављенску рецитацију. Певала је и женска вокална група ''Гора'', која негује древну српску музику. Наступио је и генијални фрулаш Бора Дугић, као и двојица глумаца са пригодним драмским одломцима.

Пливачи примају благослов    Након овога пригоднога програма, уз звуке српских маршева, Богојављенски Крст, начињен од лањске богојављенске водице, унео је, као и прошле године, Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић у пратњи своје мајке, Њенога Краљевскога Височанства Кнегиње Линде Карађорђевић и својих сарадника. Иначе Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић је и сам пливао за Богојављенски Крст на истоме овоме
месту пре три године...

    Непосредно после свечанога доношења Крста, сабранима су се обратили и Њено Краљевско Височанство Кнегиња Линда Карађорђевић и Високопречасни Протојереј Славко Божић, као главни организатор.

    Од самих пливача је први свечано приступио и примо од Проте Славка Божића благослов за пливање, Његово Краљевско Височанство Кнез Ђорђе Карађорђевић, који је учествовао и прошле године, а у пратњи двојице својих колега са Војне академије, као и најмлађега међу пливачима, шестогодишњега Момира Радуловића и најстаријега седамдесеттрогодишњега Проф. Александра Даничића.

    Потом су приступили и остали пливачи, њих тридесет и шест на броју, међу којима је била и једна жена – храбра Милица Даљевић. Примили су благослов и заузели своја места припремајући се за свој витешки подвиг у Славу Божију.

    Част да спусте, петнаест килограма тешки, ледени Крст у воду су, уз помоћ питомаца Војне академије, имали Његово Високопреподобије Архимандрит Иринеј (Добријевић), Њено Краљевско Височанство Кнегиња Линда Карађорђевић и Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић.

    Част, пак, да први пливају до самога Крста, и тиме отворе ово витешко надметање, имали су Његово Краљевско Височанство Кнез Ђорђе Карађорђевић и поменута група почасних пливача. Управо је рука Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Ђорђа Карађорђевића, била прва која је дотакла ледени Богојављенски Крст зароњен у ледену воду Савскога језера, чиме је символички посведочена истина да су веродостојни чланови најодличније српске Породице увек себе доживљавали ''првима међу једнакима'', јер је ледена вода подједнако ставила на искушење издржљивост тела и духа једнога српскога Кнеза, као и осталих витезова који узеше учешћа у воме надметању.

    О условима за ово витешко надметање, најбоље сведочи чињеница да је температуре била 0 степени, док је температура ваздуха била једва 3 степена, при чему је крај језера дувао веома хладан ветар. Стаза, коју је требало препливати била је дуга тридесет и три метра у знак сећања на тридесет и три године земаљскога живота Господа нашега Исуса Христа.

Почетак Витешкога надметања    По Промисли Божијој, ове године је, као и прошле, први до Крста допливао двадестосмогодишњи Здравко Ђурић, којему су, по други пут, додељена одличја витешкога достојанства, Крст и витешки плашт.

    Међутим, оно што је овога младога Србина показало нарочито достојним наслова Богојављенскога Витеза, јесте његово одрицање од видљивих знакова припадајућега му достојанства, јер је он реченим плаштом огрнуо и речени Крст спустио у руке Витеза њему равнога – најстаријега пливача Проф. Александра Даничића.ФОНД ''КРАЉЕВИЋ ТОМИСЛАВ КАРАЂОРЂЕВИЋ'',
Владете Ковачевића 8, 11000 Београд, 
Србија и Црна Гора
Тел/факс: +381 11 3067-220
Ненад М. Јовановић

ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈАПочетак Литије Литија (Њ.К.В. Кнежеви Михаило и Ђорђе Карађорђевић ступају иза Свештенства) Почасни вод Жандармерије дочекује Јерусалиски Крст
Архимандрит Иринеј (Добријевић) благосиља сабрани народ Архимандрит Иринеј (Добријевић) беседи Њ.К.В. Кнез Михаило и Кнегиња Линда доносе Богојављенски Крст
Њ.К.В. Кнез Михаило и Кнегиња Линда доносе Богојављенски Крст Њ.К.В. Кнез Ђорђе прилази да узме благослов пре пливања Пливачи пристижу
Благослов пливачима од Протојереја Славка Божића Архимандрит Иринеј (Добријевић) и Њ.К.В. Кнегиња Линда и Кнез Михаило спуштају Богојављенски Крст у воду Архимандрит Иринеј (Добријевић) и Њ.К.В. Кнегиња Линда и Кнез Михаило спуштају Богојављенски Крст у воду
Њ.К.В. Кнез Ђорђе Карађорђевић стиже до Крста Витешко надметање за Богојављенски КрстФото: Ненад М. Јовановић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студијеЗауставите Б-92!
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер