Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Српске Православне ЦрквеСлободан М. РадуловићСвечано прослављено Богојављење


БОГ СЕ ЈАВИ НА САВИ!     Један од највећих празника Господњих - Богојављење, славимо као успомену на дан када је свети Јован у реци Јордану крстио Господа Исуса Христа.

    У храму светог Ђорђа на Чукарици од раног јутра почело је окупљање верника. Међу првима су стигли Њихова Краљевска височанства принцеза Линда и принц Михајло Карађорђевић, удовица и син почившег принца Томислава. Свету празничну Литургију служио је јеромонах отац Иринеј (Добријевић), уз саслужење братства храма светог Ђорђа. У оквиру литургије организована је литија и обављен обред великог водоосвећења, а затим је великом броју верника дељена Света водица.


Пливачи за Богојављенски Крст (Његово Краљевско Височанство Кнез Ђорђе Карађорђевић, први с` лева (огрнут плавим пешкиром)    Затим је пут Савског језера на Ади циганлији кренула традиционална Богојављенска литија, обновљена ратне 1999. године, после прекида дугог 57 година. У летопису, за такође ратну, 1941. годину, тадашњи прота записао је: "На Богојављење, одосмо ми са литијом на Саву..." Једна од првих забрана које је у Србију послао лично Адолф Хитлер била је за Богојављенске литије. Ко је од 1945. "заслужан" што је забрана важила још 53 године опште је познато. У овогодишњој празничној литији учествовало је преко две хиљаде грађана, а организатор литије био је јереј о.Никола Трајковић.

Велико узбуђење било је у гледалишту када је проф. Рацков најавио улазак литије на чијем је челу ношен Јерусалимски крст, освећен за спас Српског народа од агресије НАТО пакта на брду Голготи у Јерусалиму, марта 1999. године Ова светиња износи се из храма само два пута годишње: на Богојављење и на Тројице, Крсну славу општине Чукарица. Јерусалимски крст и литију дочекао је изванредан двоструки шпалир гарде жандармерије у беспрекорним свечаним униформама.

    На сплаву испред централне трибине о.Иринеј служио је мало водоосвећење,односно освећење воде Савског језера, уз саслужење о. Славка Божића, стрешине храма св. Ђорђа, о.Бранка Митровића, старешине храма Вазнесења Господњег из Жаркова, о. Николе Трајковића, старешине храма с. Петке на Чукаричкој падини. Празничне беседе су затим одржали прота Славко Божић и г-дин Драган Тешић, председник општине Чукарица.


Његово Краљевско Височанство Кнез Михаило Карађорђевић доноси ледени Богојављенски Крст    Аутор проф. Никола Рацков ове године засновао је програм на делу светог Владике Николаја Велимировића. Хор је извео чувену песму Светог Владике "Крст је сила и знамење", а првак драме Народног позоришта из Крушевца г.Момир Брадић изванредно је тумачио чувени говор Владике Николаја Енглезима 1915. године. Истакнута српска уметница г-ђа Светлана Стевић једина је већ седми пут узастопно наступила на прославама Богојављења.

    Бурно поздрављени од стране публике на свечани плато унели су Богојављенски крст од залеђене Свете водице чланови Краљевског дома Карађорђевића. Свечани марш "Александра Првог" свирао је оркестар Београдског корпуса, а Богојављенски крст од леда унео је принц Михајло Карађорђевић, у пратњи принцезе мајке Линде и Кнеза Александра (Павловог) Карађорђевића. Принц Михајло је прошле године био први Карађорђевић који је пливао за Богојављенски крст.

    Богојављенски крст од прошлогодишње Свете водице, такође уз звуке војног марша, спустили су у воду принцеза Линда и кнез Александар у пратњи принца Михајла и протојереја ставрофора Часлава Маринковића. У међувремену, пред изненађену публику ступио је принц Ђорђе Карађорђевић, питомац 129. класе Војне академије! Са њим изашао је пред публику и најстарији пливач, познати професор фискултуре Александар Даничић, који има 72 године! Они су узели благослов и запливали кроз ледену воду. После целивања крста у води изашли су на сплав и сачекали долазак осталих богојављенских пливача. У води се за тренутак нашао и најмлађи учесник, петогодишњи Момир Радуловић, једно од седморо деце Марка Радуловића, такође богојављенског пливача.


Јеромонах Иринеј (Добријевић) са Свештенством, благосиља сабрани народ    Излазак богојављенских такмичара, као и ранијих година одушевио је све присутне. Након узимања благослова они су се упутили су на старт. Знак за почетак пливања дао је професор Никола Рацков. Велико узбуђење трајало је неколико десетина секунди, док су неустрашиви пливачи јездили стазом од тридесет три метра. Част и срећу да буде носилац Богојављенског крста 2005. имао је 30-годишњи београђанин Здравко Ђурић. "Ово је победа свих нас и наше вере православне", изјавио је неустрашиви Здравко. Богојављенски крст уручио му је прота Славко Божић, старешина храма Светог Ђорђа и председник Организационог одбора за прославу Богојављења. Мр Драган Тешић, председник општине Чукарица, доделио је Здравку победнички плашт. На свечаном пријему мр Тешић уручио је свим учесницима пригодне поклоне и признања.

    Прославу Богојављења организовали су, као и ранијих година, храм Светог Ђорђа, општина Чукарица и Јавно предузеће "Ада циганлија". Велики допринос дали су војска, жандармерија, полиција, јавна комунална предузећа и службе, као и друштва затрадиционалне српске борилачке вештине СВЕБОР и СВИБОР.
''Православље'' бр. 909.(Извештај са прославе Богојављења 2005. године Господње)(Преузето са сајта Новина Српске Патријаршије ''Православље'')

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер