Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)

ВОЈИН ВУКОВИЋ

Грб ВуковићаВојин Вуковић и Стеван Аничић (са једном од својих хералдичких дубореза     Хералдички уметник - дуборезац, Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма је господин Војин Вуковић из Новога Сада.    Осим тога, он је власник предузећа ''Реликон'', врсан дуборезац, као и покретач и технички уредник јединога српскога хералдичкога Интернет магазина '''Глас хералда'' (''Лист за промоцију хералдике'').    Иначе, хералдичким дуборезом је почео да се бави 1998. године Господње, када је самостално осмислио и израдио породични грб Божића, грб Племенитих Вуковића (из 1728. године Господње) и многе друге. Тада је настао и дуборез породичнога стабла Вуковића, украшен грбом. Доцније, господин Вуковић је израдио и породични грб господина Јована Јоновскога (председника Македонскога хералдичкога удружења и бившега секретара Међународне асоцијације хералда аматера), којега је хералдички осмислио сам господин Јоновски. Исте, 2002. године Господње, израђен је и грб Племенитих Марковића (породица је аноблирана и грб додељен у Бечу 1751./2.), а као награда за наградну игру агенције ''Arhaicum''. Међутим, можемо да посведочимо да је, до сада, далеко најуспешнији хералдички дуборез господина Вуковића – грб Матушића. Речени грб је осмислио српски хералдички истраживач из Бања Луке, господин Саша Петров Јанковић (ванредни члан Српскога хералдичкога друштва ''Бели орао'', редовни члан Међународне асоцијације хералда аматера и уредник Интернет магазина ''Глас хералда'') за потребе самога Армигера.
+ + +
Лого ''Реликон''-а    ''Реликон'', предузеће господина Војина Вуковића, је основано 2003. године Господње у Новоме саду, али има своје сараднике и у Београду, Бањој Луци, Скопљу, Никшићу, као и у иностранству (Великој Британији, Канади, Словенији, Словачкој...). Основна делатност овога предузећа јесте рад на ''софтверу'' и ''веб'' промоцији, али, као пропратни садржај, поклања се пажња изради разноврсних породичних ''реликвија'', истраживању породичнога порекла, хералдици, иконопису и популаризацији ових и сродних садржаја. У томе смислу, тежња ''Реликона'' јесте представљање нашега наслеђа и уметности широм света и то, превасходно, употребом Интернета.    Дакле, око ''Реликона'' се сабрала група врсних дуборезаца, који се (између осталога) баве и израдом хералдичких дубореза. Ти уметници су (поред господина Војина Вуковића): господин Драган Векић, господин Стеван Аничић, господин Радоман Контић, господин Ранко Радојевић и многи други /погледајте: овде, овде и овде/.

+ + +

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''
    Међу српским љубитељима хералдике, дуборез се чини као најомиљенији начин представљања грбова. Међутим, врло често такве дуборезе израђују уметници, којима се не може порећи умешност у раду са дрветом, али који врло често не знају ништа о хералдичкој науци. Тако долази до тога да буду израђене представе грбова, које могу бити визуелно пријатне, али које не одговарају хералдичким правилима.    Благодарећи умешности, искуству и знању господина Војина Вуковића, наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије јесте једно од ређих места у Србији где је могуће доћи до хералдичкога дубореза високога уметничкога квалитета, који ће, уједно, бити израђен и у складу са свим хералдичким стандардима. Ово се односи и на израду већ постојећих грбова (попут Црквених, Државних, месних, корпоративних, породичних...), али и на израду новоизображених и новоосмишљених грбова. У томе смислу, битна је сарадња, како Хералдичкога уметника-дуборезаца, тако и хералдичара.

Породица Божић (Војин Вуковић)     Породица Вуковић (Војин Вуковић)     Породица Вуковић /хералдичко породично стабло/ (Војин Вуковић)

Господин Јован Јоновски (Јован Јоновски, Војин Вуковић)     Племенити Марковићи (Аустријска Царска Даровница - 1751., Војин Вуковић)     Породица Матушић (Саша Петров Јанковић, Војин Вуковић)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Руска хералдичка колегија

Руско Православно Монархистичко друштво

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер