Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.netЊ.К.В. Принц Давит Багратион-Мухрански
Батонишвили од Грузије
ГОВОР ПРИНЦА ДАВИТА ОД ГРУЗИЈЕ
У СРПСКОЈ ПАТРИЈАРШИЈИ

    Ваша Светости,


    Као Поглавар Краљевског Дома Багратиона од Грузије, жеља ми је да изразим највећу духовну радост и безграничну благодарност Вашој Светости за ову незаборавну прилику да се поново сусретнем са Вашом Светошћу у српском престоном граду Београду и у седишту Патријараха Српских.
    Радо се сећамо и у дубини свог срца чувамо сећање на наш сусрет у Цариграду, новембра ове године. Посебно се радо сећамо Свете Литургије у Патријарашком Саборном Храму Светог Ђорђа на Фанару, као и испуњујућег разговора, којег смо водили током повесне прославе двадесете годишњице Патријарашке службе Његове Свесветости, Г.Г. Вартоломеја I, Архиепископа Цариградског, Новог Рима и Васељенског Патријарха.
    За сваког православног хришћанина би, заиста, била велика част и духовно искуство највишег степена, да буде у прилици да се поклони највећим Светињама Београда. То је, свакако и у нашем случају те, као православни Чтец, осећам дубоку смиреност у својој души, а као грузински Принц, осећам највишу могућу почаст у овом светом тренутку! Оваква осећања су потпуно разумљива, узимајући у обзир чињеницу да је Краљевски Дом Багратиона веома допринео повести Грузинске Православне Цркве и православном Хришћанству широм света.
    Наши преци, краљеви из наше Краљевске Куће, били су веома посвећени јачању Православне Цркве и непрестано су делали у корист испуњења тог циља. Кроз столећа, грузински патријарси и краљеви су служили у сагласју, градећи и чувајући идеал симфоније између грузинске Цркве и Државе. Такође, Црква Православна је канонизовала многе Свете и Краљевског Дома Багратиона. Изеђу осталих: Краља Давита IV, Краљицу Тамар, Краља Деметриа II и Краља Луарсаба II. Многа поколења су одгајана, утемељена на примерима њихових дела и њихових духовних живота. Припадници Династије Багратиона нису били само краљеви, већ и истакнути чланови православног клира и духовни предводници. Неки од припадника Династије Багратиона су, чак, устоличени и као патријарси Грузинске Православне Цркве, као што је случај са: Патријархом Давитом II, Патријархом Давитом V, Патријархом Мелхиседеком II, Патријархом Николозом VII, Патријархом Доментијем II, Патријархом Доментијем IV, Патријархом Антоном I, Патријархом Јосебом и Патријархом Антоном II.
    Ваша Светости, овом приликом, желимо да нагласимо потребу за јачањем духовних и свих других веза између наша два древна и православна народа. Наша Света Вера и богата повесна искуства наша два народа нас приближавају, јер је повест мучеништва Србије и Грузије невероватно слична. Ово би могло да послужи као почетни импулс у нашем још ближем повезивању у славу Божију и за обострано добро наших сестринских Цркава и земаља. Не заборавимо ни сличност између садашњих потешкоћа, које су спопале једнако и Србију и Грузију, а зарад хладних, себичних и прорачунатих интереса светских сила. С' тим у вези, наша је хришћанска дужност да искористимо ову јединствену прилику да подржимо одсудну борбу српског народа и његове Цркве за Косово и Метохију, као саставни део Србије!
    Од свег срца би смо се радовали унапређењу поменутих братских односа и, још једном, благодаримо Вашој Светости што сте нам пружили ову прилику да будемо у служби повезивања Православних Цркава и народа Србије и Грузије.
    Ваша Светости, још од нашег првог сусрета, сматрамо Вашу Светост за истинског и најоданијег Пријатеља и Доброчинитеља Грузинске Православне Цркве и њених верих. Због тога смо, са Патријарашким Благословом Његове Светости и Блаженства Илије II, Архиепископа Мцкхете и Тбилисија, Митрополита Абхазије и Пицунде и Католикос-Патријарха Све Грузије, одлучили да одликујемо Вашу Светост степеном и почашћу Велике Огрлице Краљевског Реда Орла Грузије и Бешавне Доламе Господа нашег Исуса Христа. Жеља нам је да се овим придружимо обележавању предстојеће прве годишњице избора и устоличења Ваше Светости, као четрдесетпетог Патријарха Српског и достојног наследника Светог Саве.
    Користимо ову прилику да обавестимо Вашу Светост да су већ добитници овог одличја: Његова Свесветост, Г.Г. Вартоломеј I, Архиепископ Цариградски, Новог Рима и Васељенски Патријарх; Његова Светост и Блаженство Илија II, Архиепископ Мцкхете и Тбилисија, Митрополит Абхазије и Пицунде и Католикос-Патријарх Све Грузије, као и други Архијереји Цркве Православне, али и: Њ.К.В. Кнез Александар Павлов Карађорђевић од Србије; Њ.К.В. Принц Карл Владимир Карађорђевић од Србије; Њ.К.В. Кнгиња Бригита Карађорђевић од Србије и покојни: Њ.В. Краљ Умберто II Савојски од Италије; Њ.В. Краљ Борис III Кобуршки од Бугарске; Њ.Ц.В. Велики Кнез Владимир Кирилович Романов од Русије; Њ.К.В. Принц Николае Хоенцолерн-Зигмаринген од Румуније и многе друге истакнуте личности.
    Заслуге, које Ваша Светост поседује за ствар Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве су свакоме добро познате и горе поменуто краљевско одличје представља доказ Нашег краљевског признања и вечитe благодарности.
    На послетку, као одано духовно чедо Ваше Светости, желим па подвучем да је Ваша Светост милостиво проузроковао највећи смирени понос Краљевског Дома Грузије, прихватајући ово највеће династичко признање нашег Краљевског Дома.

МНОГАЈА ЉЕТА ВЛАДИКО!
Београд,
15. децембар 2011.


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер