Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.netПротођакон Немања С. МрђеновићХОЋУ И ЈА


- последња проповед +Алексеја Балабанова -

   ”Хоћу и ја” (”Я тоже хочу”) својеврсни је филмски епитаф почившег руског режисера Алексеја Балабанова, међу чија најчувенија остварења спадају већ култни филмови ”Брат”, ”Брат 2”, ”Рат”, ”Терет 200”, ”Морфијум”, итд. Са обзиром на овакву филмографију, сасвим је излишно детаљније га представљати јер његова дела о њему најречитије говоре. Додајмо само то да је Алексеј Балабанов изненада умро 18. маја 2013. године, у својој 54. години. Упокојио се радећи на сценарију за следећи филм, иако је раније неколико пута изјављивао да му је претходни био и последњи. Био је и остао познат као руски родољуб и богољуб.

   У свом задњем интервјуу, објављеном у московском листу ”Вечерња Москва” само дан пре његове смрти, Балабанов још једном недвосмислено сведочи своју православну хришћанску веру у вечни живот на којој је базирана и тема његовог последњег филма. У разговору чак напомиње како жуди за Царством небеским у коме ће, нада се он, срести свог оца.

   У самом филму пет занимљивих ликова удружују се у потрази за вечном срећом. Криминалац, алкохоличар, његов излапели отац, стари рокер и млада проститутка крећу ка ”Звонику среће” из кога се Боготражитељи уздижу на небо или остају на земљи умирући од нуклеране зиме и огромне радијације у срцу недођије у којој се налази звоник напуштене цркве.

   Ликови који траже вечну срећу су стереотипне иконе наших савременика. Криминалац је пензионисани војни полицајац. Живи живот у коме сам себи одређује правила и помера границе доброг и лошег. Толико се поиграва са животом да је релативизовао сваку одговорност, те му је живот (и у добром и у лошем) баш по мери. Убије пет криминалаца, што му је свакако добро за посао, те оде у цркву исповеди се и причести, што му је баш добро за савест, онда поподне проведе у бањи, са паузама за усољену рибу и хладно пиво, укрепљујући и утегнуто тело. Што жели и науми он то и оствари, сам свој господар.

   Алкохоличар делује као фин момак, само са једном маном - воли да попије. Жена га је мимо његове воље сместила у рехабилитациони центар, али га пријатељ Криминалац ”спасава” из истога. Њему алкохолизам не смета, не жели да се лечи. Није да не може, пробао је, бивао је трезан и подуже али му је то досадно. Он воли да осети у животу и падове и успоне. Макар да је живот и стална срећа, њему не ваља због монотоније. Боље да је разноврсније. Што рече руски новинар у разговору са Балабановим, ”у рају би му било досадно”. У потрагу за звоником Алкохолочар није хтео да крене без свог оца. Пошто је тата већ стар и излапео, он га је сам спаковао и сместио у кола.
   Излапели тата није проговорио ни реч у целом филму. Као символ многих протраћених живота који прођу у јурњави за послом и забавом без бриге о вечном животу, излапели отац је изнемогао, потрошен човек отупелих душевних осећања, млитавих удова и сувих усана. Педесетак килограма ходајуће иловаче.

   Стари рокер живи спорим темпом. Нема много новца, али му много и не треба. Пеца, пева, путује, релаксира се у бањи, ужива у пиву и вотки, воли и усољену рибу, али све би то дао за вечну срећу. Душа му и поред свих овоземаљских благодати остаје празна и жељна Господа. Труди се да своју вољу уподоби вољи Господа Бога чијем загрљају стреми.

   Млада проститутка не воли свој посао, али је присиљена да га ради због болесне мајке. Она чак и заслужује боље јер се потрудила и дипломирала философију, али посла нема а има болесну мајку према којој осећа одговорност. За вечну срећу спремна је да одбаци сваку животну бригу и да у загрљај Господа потрчи и гола кроз руске снегове.

   Иако иду у непознати крај не знајући ни шта да очекују, Криминалац и Алкохоличар нагађају, објашњавају, саветују и уверавају своје сапутнике шта и како да чине. Рокер и Проститутка предају своје наде Небу, не осуђујући нити одмажући своје сапутнике. Разлика међу њима није у моралној исправности или неисправности. Ни карактерне особине ни количина или каквоћа грехâ ни сагрешења не деле их на добре и лоше. Другојачија је разлика међу њима а Балабанов је генијално описује.

   Излапели отац умире надомак звоника како то обично и бива са људима који свој живот посвете земаљским добрима занемарујући вечни живот. Умире у хладноћи таман када се надао да ће се мало угрејати и одморити (1. Сол. 5, 1-8). Његов љубљени син жртвује се за оца, секиром расеца залеђену земљу и у немогућим условима ипак достојно сахрањује оца. Његова жртва је велика. Толика да је сахрањујући оца он сам одустао од Боготражистељског пута (Мт 8, 21-22).
   Криминалац, Рокер и Проститутка стижу до звоника, одакле се задњих двоје одмах уздижу на Небо. Њихове душе биле су слободне од омчи усидрених у страсти па им је уздисање било лако као дисање. Криминалац пак улази, пролази, обилази, али за њега двери које воде вечној срећи остају затворене.

   Ту поред звоника среће и чувеног филмског режисера, кога игра управо Балабанов, који му се представља својом пуном овоземаљском титулом и почастима, па затим умире и стропоштава се у снег. Чекајући да га анђели понесу ка Богу није приметио да га демон славољубља држи чврсто везаног за тло. Криминалац остаје крај звоника да ишчекује хладне прсте смрти не сналазећи се баш у околностима у којима не уређује сам себи животни комфор.

   Јунаци боготражитељи, неки по инерцији а неки својевољни, стереотипни су прикази свакога од нас. Нема човека да живи а да не греши, било да се ради о моралним преступима, недостатку љубави, небризи о вечном животу, лењости, славољубивости, среброљубивости, трбухоугађању... све су то ствари које нам срце потапају у узбуркано море животних искушења и душу ланцима везују за пролазно царство земаљско. Приказана способност да се издигнемо изнад нагонских потреба, а која зависи само о нашој вољи, такође је одлика свакога од нас.

   Бог је у својој Цркви већ изградио ”Звоник среће” кроз који се можемо винути у Царство небеско, у вечни живот и вечну срећу. Његов део посла је завршен. Али остаје и онај наш мали део, да одрешимо окове адске у које се свакодневно упетљавамо и да наше уздизање буде лет у загрљај а не отимање. Спасење наше може доћи само као плод сарадње, синергије људске и Божанске.

   Надајући се да ће ова последња исповест Алексеја Балабанова, светски познатог режисера, сценаристе и продуцента преко двадесет филмова и добитника више десетина домаћих и међународних признања помоћи и другима да на двери ”митског звоника среће” покуцају просто као и ”раб Божији Алексеј”, топло је препоручујемо. Ако смо већ и открили крај, нека то буде само необавезна помоћ за активно гледање (јер се не ради о холивудском блокбастеру већ о руском класику). Балабанов еснафски гениј упркос ”спојлеру”, гарантује пријатних и занимљивих 89 минута.
НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер