Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!


Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)БРАЧНИ ГРБ ОД ПОВЕСНОГА ЗНАЧАЈА


Његово Краљевско Височанство Кнез Давит Багратион-МухранскиЊеговa Светост и Блаженствo 
Архиепископ Мцкхете-Тбилисија и 
Католикос-Патријарх Све Грузије 
Г.Г. Илија II    Наш Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије је недавно имао велику част и необичну срећу да поново послужи најдревнијој хришћанској владалачкој кући и то поводом радоснога догађаја од неоцењиве и, чак, повесне важности за обнову Mонархије у Грузији.


    Наиме, уз велико и мудро залагање Његове Светости и Блаженства Архиепископа Мцкхете-Тбилисија и Католикос-Патријарха Све Грузије Г.Г. Илије II, 26. јануара (8. фебруара) 2009. године Господње ће бити склопљен брак између Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Давита Багратион-Мухранскога, Кнеза од Мухрана, Кнеза од Картлија, Кнеза од Грузије, Војводе од Ласоса, Претендента на Престо Грузије, Главе Породичнога Савета Краљевскога Дома Грузије, Суверене Главе и Великога Господара Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа, Великога Господара Реда Свете Краљице Тамар и Суверене Главе Савета Медаље за Заслуге Краљевскога Дома Грузије и Кнегиње Ане Багратион-Грузинске.

    Осим што ће овиме Кнез Давит и Кнегиња Ана приступити Светој Тајни брака, на овај начин ће бити коначно решено и питање на право престолонаслеђа у Грузији, које је често отварано и којим је често оспоравано право Кнезу Давиту и самоме Дому Багратион-Мухранских на Круну.

    Наиме, упркос томе што су званично, јасно и недосмислено и Грузијска Православна Црква и Парламент Грузије одавно признали легитимитет Дому Мухранских, понекад у неким круговима је и Кнез Нугзар Багратион-Грузински проглашаван и сматран легитимним претендентом, па чак и de jure Краљем Грузије. Такве његове претензије објашњаване су чињеницом да он јесте директни и генелаошки главни мушки потомак последњега грузинскога владара, Краља Гиоргиа XII од Картлија и Кахетије (10. новембар 1746. – +28. децембар 1800).

    Верујемо да не треба ни помињати колико је такво стање и оспоравање права престолонаслеђа ''погодовало'' повољноме решавању питања обнове Монархије у Грузји...

    Управо у томе и лежи толика додатна ''тежина'' и повесни значај овога чина, будући да Кнез Нугзар нема синова, а Кнегиња Ана је старија од његове две кћери, те се овим браком, заправо, династички обједињују ова два древна Дома и елиминише опасност од спорења око права на Престо.

Краљ Гиорги XII од Картлија и Кахетије    Најављје се да ће одмах након склапања овога брака уследити и отварање питања обнове Монархије у самоме Парламенту Грузије, чему у прилог може да говори и чињеница да ће самоме венчању присуствовати и Председник Владе Грузије са свима министрима, као и да је у организацији овога догађаја учешћа узела, поред Патријаршије, и дипломатска служба Грузје.

    Ако додамо и чињеницу да се очекују представници свих владајућих и невладајућих владарских домова Европе, шефови страних држава, представници суверених витешких редова и аристократских асоцијација др, стичемо нешто потпунију слику о пуноме значају овога догађаја...

    Овом приликом у Саборноме Храму Самеба у Тбилисију ће чинодејствовати сам Патријарх-Католикос Илија II, који је и Витез Велике Огрлице и Духовни Покровитељ Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа...

    Овако значајан догађај, као што је прво Краљевско венчање у Грузији после више од два столећа, уживаће врло велику медијску пажњу, будући да се најављује извештавање свих домаћих и бројних страних телевизијских и других медијских кућа.

    Свечани свадбени банкет ће бити одржан у Хотелу Шератон Метекхи Палас у Тбилисију, а читав овај повесни догађај је, наравно, морао да има и знатне хералдичке реперкусије. Осим тога, употреба хералдике на најразличитијим местима и на различите начине (нпр. на позивницама за сватове, на јеловницима, на пратећему канцеларијскоме материјалу, на материјалу за новинаре, као и на етикетама посебнога комеморативнога вина, које ће бити точено на слављу) изискивала је посебну пажњу и стручну помоћ Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма.

    Наш Одбор је, учешћа у припремама за овако значајан чин узео на молбу Дон Дијега од Гуљармона и Родригеза од Рекуене, Грофа од Гуљармона и од Енебрала (Генерални Секретар Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Давита Багратион-Мухранелија и Витез Великога Крста и Канцелар Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа и Реда Свете Краљице Тамар) и Дон Хозеа Марие од Монтелса и Галана, Виконта од Портадеиа (Витез Великога Крста Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа и Реда Свете Краљице Тамар и Главни Хералд Краљевскога Дома Багратион-Мухранелија).

УВЕЋАЈ    Одазивајући се реченој молби, наш Одбор је израдио брачни грб Мухрански-Грузински и то у две нивоа. Наравно, поменута решења је са великом благодарношћу усвојио сам Кнез-младожења. О задовољству нашим радом у овоме случају сведочи и чињеница да је , испред нашега Одбора, на венчање позван и његов Председник, Часни отац Ђакон Ненад М. Јовановић (Витез Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа, Капелан за Србију овога и Реда Свете Краљице Тамар и Хералдички Саветник Главнога Хералда Краљевскога Дома Грузије).

    У овоме изузетно важноме хералдичкоме пројекту су непосредно сарађивали Часни отац Ђакон Ненад М. Јовановић у својству хералда и инж. Срећко Никитовић и проф. Љубодраг Љ. Грујић (Херадички Уметници Краљевскога Дома Грузије) у својству хералдичких уметника...


УВЕЋАЈ      УВЕЋАЈ


Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)

МИР БОЖИЈИ - ХРИСТОС СЕ РОДИ!Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер