Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Епископ Рашко-Призренски и Косовско-Метохијски
Г.Г. Артемије (Радосављевић)


Преносимо текст писма Његовог Преосвештенства
Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског Артемија
упућеног свим нашим сународницима који широм света
протестују против незаконитог проглашења независности Косова


АПЕЛ ЗА ПОДРШКУ

Епископ Рашко-Призренски и Косовско-Метохијски Г.Г. Артемије (Радосављевић)

   Драги сународници, браћо Срби и сестре Српкиње,
   Драги пријатељи,

   Користим прилику да се као Епископ и духовни воћа нашег народа на Косову и Метохији, обратим овом цењеном протестном скупу на коме сте се окупили у тако великом броју да изразите и свету посведочите две основне истине:

   Прво, да је Косово и Метохија Србија, било кроз векове, јесте и биће у векове, и

   Друго, да Ви, као и целокупни српски народ ма где живео, у Отаџбини мајци Србији или у расејању, не прихватате, не признајете и не пристајете на насилно одвајање Косова и Метохије од Србије кроз нелегитимно и нелегално једнострано проглашење тзв. Независности Косова од стране вековних угњетача и садашњих окупатора косовских Шиптара и њихових белосветских помагача.

   Браћо и сестре, морамо најпре објаснити себи, уверити себе, па онда и наше пријатеље из других народа који нас разумеју, схватају и подржавају, да Косово за нас Србе није просто ГЕОГРАФИЈА, него нешто много више од тога. Косово је идеологија и идеал. Идеал постављен пред српски народ у целини и пред свакога Србина понаособ на ВИДОВДАН оне давне 1389. године. Тада је Косово и Видовдан постало наша „духовна вертикала" и камен темељац на коме се вековима градила сва наша историја, наша духовност, наша култура и наша државност од Косовске Битке па све до данас.

   Данас је све то доведено у питање. Потпомогнути светским моћницима и силницима, газећи све међународне и правне принципе и Повеље УН Шиптари су једнострано, нелагално и нелегитмно прогласили некакво независно Косово, отимајући га од Србије и српског народа. Србија то не признаје и не прихвата и никада на то неће пристати. Јер Косово и Метохија за Србију је што и срце у човеку. Не може нико своје срце некоме поклонити, или га са неким поделити, а да остане човек. Без срца, уместо човека, имамо леш. Без Косова нема ни Србије, а ни српског народа.

   Српски народ на Косову и Метохији већ девет година крвари распет али Косово не напушта. Неће га ни сада напустити. Ми смо на своме огњишту, у својој држави Србији, уз своје цркве и манастире, макар и порушене, и немамо намеру да одатле одлазимо. Могу нас силом прогнати, лишити живота, али нам не могу Косово отети. Прогнани народ задржава право, признато као основно право свакога човека, да се врати тамо одакле је прогнан. И ми ћемо се вратити на Косово и Метохију, кад-тад. То право не застарева никада, као и злочини геноцида и етничког чишћења што не застаревају. Злочинци ће кад-тад одговарати за своја недела. Нема ништа тајно што неће бити јавно, ни сакривено што се неће открити.

   Знамо, тешко је то чекати и дочекати. Али ми имамо наше претке који нам својим примером показују да је то могуће. Морамо имати стрпљења и наду на Божију правду, која је, према народној пословици, често спора, али достижна. Спора је за наша људска мерила, јер ми бисмо хтели да се сви проблеми реше сада и овде, пред нама и за време нашег живота. Али историја нас учи да то не бива тако често. Напротив.

   Да бисмо ми истрајали, остали и опстали на нашим светим косовско-метохијским просторима нама је потребна помоћ и подршка. Помоћ од Бога и наших светих предака, а подршка од Вас наше браће, и Вас наших пријатеља који сте и данас окупљени на овом тргу заједно са нама. Подигните свој глас у земљама у којима живите не само на протесту, на тргу, него свуда и на сваком месту. Говорите о неправди, о злочинима, о рушењу и уништавању наших цркава и манастира на Косову и Метохији, о прогонима, убиствима, злостављанима, силовањима, и пљачки коју Шиптари врше над обесправљеним српским народом већ пуних девет година пред очима и лицем целога света. Свет се прави да то не види. Свет уместо да казни примерно све те починиоце многобројних злочина, хита да их награди. Хита са признавањем бесправно проглашеног Независног Косова. Какав руг и срамота! Какав морални пад!

   Ми пак, Срби престанимо да срљамо у наручје оних који нам срце чупају из груди. Рецимо одлучно ЕУ да не желимо у њихово друштво док нам отимају Косово. Србија може у ЕУ само целосна, само са својим срцем – Косовом и Метохијом. То поручујемо и нашим властодршцима. Пристајати на ЕУ без Косова и Метохије је велеиздаја Србије и поништење целокупне наше историје.

   Наша је света дужност да Вас и цео наш народ данас позовемо на нову Косовску заклетву. Уз помоћ Светог Цара Лазара ми морамо да следимо његов пример као и безбројне примере христољубивих српских Светаца и часних Предака који су се увек опредељивали за Царство Небеско. Наша борба је пре свега духовна борба. Стога будимо јединствени у нашем опредељењу. Само јединствени, а уз помоћ Христа Богочовека, Његове Пречисте Матере Богородице, Светог Јована Претече и Крститеља и свих Светих, ми ћемо победити јер КОСОВО ЈЕ СРБИЈА.


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер