Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netВелики грб Иконографске радионице Павловић


О ГРБУ ИКОНОГРАФСКЕ РАДИОНИЦЕ «ПАВЛОВИЋ»


Господин Раде Павловић   О Малој Госпојини, 8.(21.) септембра 2003. године Господње, изобрази се грбовно знамење Иконографске радионице «Павловић» из Београда (www.geocities.com/byzicons/). Ова необична хералдичка ознака је настала као плод промишљања нашега Одбора за хералдичке и генеалошке студије, а осликана је руком самога господина Рада Павловића, Иконописца са благословом Његове Светости Архиепископа Пећскога, Митрополита Београдско-карловачкога и Патријарха Српскога Г.Г. Павла.
    Елем, ово је богата хералдичка композиција. Штит је подељен окомито на пола. Тако су добијена два поља – десно-плаво и лево-црвено. На средини штита је символични приказ јајета у уздужноме пресеку. Описани штит јасно указује на Тајну над тајнама, тј. на Тајну Христовога Васкрсења. Наиме, црвена и плава боја символизују Божанску и човечанску Природу Христову, тј. Самога Господа нашега Исуса Христа. Оваплотивши се и Васкрснувши, Господ Васкрсава у обе Своје Природе, обожујући и ону људску и дарујући јој живот вечни, што је до тада било својство само Божанске Природе. Дакле, од Васкрсења Христовога (које слави и овај грб) бесмртност је постала чињеница и за наше, људско постојање. Управо због тога и постоји могућност нашега уподобљавања и то до «висине раста Христова» и до достојанства «богова по благодати»! Велимо да је приликом осмишљавања овога грба, замисао херолда била да посведочи ову Небоземну Истину! Управо због тога је ту и представа јајета, као символа Васкрсења. Тај символ јача и нашу наду на «Обшчеје Воскресеније»... Међутим, није без значаја ни то да су управо тзв. «јајчане темпере» једно од основних средстава у православноме Иконопису, чиме се бави и ова Радионица.
    Изнад описанога штита је двобојни црвено-плави венац са челенком, коју чини приказ врха Ловћена са капелицом Светога Петра Цетињскога. Ово, стога, што је Крсна Слава Иконографске радионице «Павловић» Свети Апостол, Иконописац и Евангелист Лука, који се слави 18.(31.) октобра, када и Свети Митрополит и Господар Црногорски Петар I (Петровић-Његош)-Цетињски.
    Типично је да је овај грб снабдевен само једним «држачем». То је сиво, крилато говече, са ореолом, као иконографски символ самога Светога Апостола Луке. По узору на то, како оно у иконографским представама придржава Свето Евангелије, овде придржава описани штит. Левом, пак, предњом ногом оно придржава копље са Часним Крстом на врху и са лентицом на којој је исписан датум црквенословенским нумерама: 2.11.2001., када је Радионица добила благослов за рад од Његове Светости Патријарха Павла.
    Иза штита, у подножју, укрштене су две иконографске алатке: кичица и агат, који извирију испод штита. У самоме, пак, подножју грба се налази лента за мото грба. Та девиза је исписана на црквенословенскоме језику, а то је Евангелски стих, наравно из Светога Евангелија по Светоме Апостолу Луки: «Родите, дакле, плодове достојне покајања» (Лк.3,8.). Вођена овом девизом, Иконографска радионица «Павловић» се стара да сваки потез њихове четкице и сваки помешани пигмент буде покајна молитва и славословље Човекољубцу.
    Иначе, Иконографска радионица «Павловић» користи описани грб (према потреби) у три нивоа, тј. као основни (само описани штит), средњи (са описаном челенком) и велики (комплетна описана хералдичка композиција). Описани грб, својом символиком и хералдичким елементима, употребљеним у његовоме стварању, веома подесно и речито указује на свога баштиника, његов идентитет и делатност.
    Уверени смо да ће Иконографска радионица «Павловић» наставити да оправдава очекивања и достиже високе границе, омеђене символиком свога грба.

Средњи грб Иконографске радионице Павловић   Мали грб Иконографске радионице Павловић   Заштитни знак Иконографске радионице Павловић


Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Одбор за хералдичке и
генеалошке студије


Ненад М. Јовановић

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер