Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netВелики грб братства БатуранЊеговоме Високопреосвештенству Митрополиту
Црногорско-приморскому, Зетско-брдскому и Скендеријскому
и Егзарху Свештенога Трона Пећскога,
Г.Г. проф. др. Амфилохију (Радовићу);
ЦетињеМ О Л Б А    Ваше Високопреосвештенство,

    Обраћамо Вам се испред свих братственика Братства Батуран, које потиче из Боке Которске, а чији чланови данас живе и у својој постојбини, али и широм Отачаства и света.

    Обраћамо Вам се, дакле, са молбом, припадајући Вашој Високопреосвећеној Владичанској десници, а иштући Ваш Архипастирски благослов.

    Наиме, пре извеснога времена, а као плод изражене воље припадника нашега Братства, сачињен је грб Братства Батуран. Израђен је, на нашу молбу од стране Одбора за хералдичка и генеалошка истраживања Центра за истраживање Православнога Монархизма.

     Достављамо Вашему Високопреосвештенству и текст хералдичке и символичке анализе са сликама реченога грба (у прилогу), како бу могли да размотрите нашу Молбу, да Вашему Владичанству оданоме Братству Батуран, доделите Ваш Архијерејски благослов за употребу овога грба. Уверења смо да ће само тако, уз благослов Господњи и Свете Цркве Његове, овај грб представљати видљиву символичку спону и ознаку идентитета братственика Братства Батуран, који данас живе расејани широм земљинога шара. Само тако, овај символ може да послужи чвршћему повезивању чланова овога Братства и да допринесе спречавању заборава сопственога идентитета, који прети нарочито припадницима Братства, што живе у расејању!

    Додајемо, да су и неки други грбови које је осмишљавао поменути Одбор, добијали благослове и одобрења употребе, а од надлежних Архијереја. Тако су своје благослове и одобрења изволели поделити и Архијереји наше Свете Цркве, као што су: Његово Преосвештенство Епископ Новосадски и Бачки Г.Г. проф. др. Иринеј, Његово Преосвештенство Епископ Жички Хрисостом и Његово Преосвештенство Епископ Банатски Никанор.

    Због свега наведенога, надамо се да нећете презрети молбу, Вама оданога, Братства Батуран, та да ћете нас осенити благословом Ваше Високопреосвјашчењејше деснице.    Остајем Вашега Високопреосвештенства најнепотребнији слуга,У Кули,
O Видовдану

17. јуна 2005.Члан Организационога одбора
Трећега Сабора Братства Батуран


Слободан Ђ. Батуран

У прилогу:
1.''О грбу Богом чуванога братства Батуран (хералдичка и символичка анализа)''

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер