Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net
Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)Ненад М. Јовановић


О ГРБУ
''АМЕРИЧКОГА ЖУРНАЛА ЗА
РУСКЕ И СЛОВЕНСКЕ СТУДИЈЕ''


Велики грб ''Америчкога журнала за руске и словенске студије''

    У знак признања и благодарности за све што је чинио, што чини и што ће тек чинити за добробит и правилно разумевања наслеђа Православне словенске цивилизације, наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије, је осмислио и изобразио грб за ''Амерички журнал за руске и словенске студије'' (''The American Journal for Russian and Slavic Studies''), a o Дану Светога Свештеномученика Антима и Светога Јоаникија Првога Патријарха Српскога, 3.(16.) септембра 2005. године Господње.

    Ову хералдичку композицију је хералдички осмислио господин Ненад М. Јовановић, (хералдичар Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога монархизма; придружени члан International Association of Amateur Heralds и сарадник Интернет магазина ''Глас Хералда''), а изобразио ју је господин ing. Срећко Никитовић (хералдички уметник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога монархизма).

    Речени грб је сачињен по жељи покретача и уредника Журнала, господина prof.dr. Метјуа Рафаела Џонсона и одмах је ушао у употребу на Интернет сајту Журнала. Иначе, речени грб се употребљава на нивоу великога, средњега и основнога грба.

    Грб је осмишљен узимајући у обзир и карактер и локацију Армигера, тако да не треба да чуди присуство символа, чија би употреба у неким националним хералдичким јурисдикцијама и традицијама представљала нарушавање добрих хералдичких обичаја и норми. Наиме, овом приликом је било важно да грб буде осмишљен и изображен првенствено у складу са хералдичком праксом устаљеном у Сједињеним Америчким Државама.


+ + +    Обред освећења овога грба је обављен о Светоме Павлу Исповеднику и Светоме Преподобноме Луки, 6. (19.) новембра 2005. године Господње. Чин освећења је обављен на пријему у част Аранђеловдана, Крсне Славе prof.dr. Метјуа Рафаела Џонсона, оснивача и уредника ''Америчкога журнала за руске и словенске студије''. Чинодејствовала су двојица Свештеника: Пречасни Јереј prof.dr. Теодор Пулчини (Парох Православне Антиохијске Мисије Пресвете Богородице у Чејмберсбургу; професор религије на Дикинсон колеџу у Карлслију; Витез Реда Светога Игњатија Антиохијскога) и Пречасни Јереј Илија Јеловић (из Цркве Пресвете Богородице у Чејмберсбургу, Витез Реда Светога Игњатија Антиохијскога). Оба поменута Свештенослужитеља су из јурисдикције древне Антиохијске Патријаршије, а под омофором Његовога Високопреосвештенства Архиепископа Њу Јорка и Митрополита све Источне Америке Г.Г. Филипа (Салибе).

    Овај наш грб је наишао и на добар пријем код међународне хералдичке јавности, а нарочито издвајамо похвале командира Валерија Павловича Јегорова (Главни хералд Светога Андреја Руске хералдичке колегије; подпредседник Рускога хералдичкога друштва; истакинути сарадник Америчке хералдичке колегије...).


+ + +    Грб ''Америчкога журнала за руске и словенске студије'' се састоји из уобичајених хералдичких елемената, када је у питању корпоративна хералдика: штит, кацига, плашт, челенка и мото.

    У овој стилизацији грба Журнала употребљен је штит варијашкога типа (троугласти), који је подељен вертикално (попут ''колца'') на црвену половину на хералдичкој десној и златну на херадичкој левој страни.

    На штиту је двоглави орао у полету, који је, такође, по вертикали наизменично измењених боја. Са десне хералдичке стране је сребрне, а са хералдичке леве стране је црне боје. Поменути орао је оружан златно и изображен је по узору на средњевековне српске хералдичке обрасце.

    Више штита је постављена тешка витешка кацига са четворобојном сребрно-црвено-црно-жутом овојницом и челенком, која се састоји од осмокракога (тзв. ''рускога'') Крста, који је, такође, по вертикали наизменично измењених боја (златно-црвено).

    Мото овога грба је: ''ВСЕ ЗА СЛАВИНСТВО''. Реч је о мотоу, који је ''позајмљен'' са повеснога грба српске аристократске породице Конта Деде-Јанковића, будући да савршено одговара бављењу Титулара.

    Плашт је са десне хералдичке стране - црно-златни, док је са леве хералдичке стране - црвено-сребрни.

    Избор употребљених тинктура, метала и хералдичких елемената, на овоме грбу, наравно, није производ случајности. Наиме, Журнал се превасходно бави изучавањем Православнога теолошкога, државотворнога и културнога наслеђа и то понајвише у оквиру рускога и српскога повеснога наслеђа. У складу са овиме је и извршен избор речених елемената грба.

    Боје и метали штита и орла речито указују на грбове Царевине Русије и Краљевине Србије, док је и употреба тако карактеристичнога Крста у челенци сасвим оправдана са обзиром на доминантну сверу интересовања Титулара, која је наглашена и у самоме његовоме називу.

+ + +Амерички журнал за руске и словенске студије /велики/ (Ненад М. Јовановић, Срећко Никитовић)     Амерички журнал за руске и словенске студије /средњи/ (Ненад М. Јовановић, Срећко Никитовић)     Амерички журнал за руске и словенске студије /основни/ (Ненад М. Јовановић, Срећко Никитовић)
+ + +Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер