Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Драгомир М. Ацовић БО1, КВСЛОВО НА ОТВАРАЊУ ИЗЛОЖБЕ*

   Вечерас нас је поново окупила у Руском дому Олгица Стефановић. Сваки пут када она одлучи да нам дарује своја нова остварења имамо добар повод да се радујемо.
   Једним делом наша радост узрокована је чињеницом да лепота тражи и заслужује ведрину, чак и онда када је та лепота таква да се од ње умире, а поготову онда када се од ње живи и цвета. То цветање, та башта живих, то је оно што вечерас обилазимо! Врт Олгице Стефановић јесте библијски! Сваки цвет нас подсећа на Божије присуство и Његово дело; свака травка проповеда славу Божију. Ни један лик овде није мртав, без обзира на то да ли је, и када окончао своје земаљско битисање и свој ход по мукама. У овом врту цветају пророци и праведници, овенчани славом молитве и силом подвизавања. У овом врту ничу крстови и ћирилска слова! Знаци страдања и знаци славе! Прокажени и издани, озлоглашени и упљувани, слике лепоте на сметлишту човековог пада, извори чистоте у затрованом свету, ово су симболи наде. Олгица Стефановић је вредни вртлар који је уредио своје леје, на нашу радост и у славу непролазног.
   Има у тим лејама много чега што ангажује и око и дух. Једана од мисли које се намећу односи се на појам вертикале! Вертикала и хоризонтала су два основна појма наше перцепције простора. Оне не одређују само правце већ и тежиште свега око нас и нас унутар свега. Оне нам не говоре како стоји свет по себи, већ како ми стојимо у том свету. На сликама Олгице Стефановић има много вертикала које нису вертикалне по стандардима геометрије, већ по стандардима духа! Ако нам се причини да неки ликови стоје укосо, можда нам ваља прво проверити да ли ми стојимо право! У том погледу ауторку опсесивно фасцинира проблем писма, питање слова. То није случајно и није залуд. Слово и Реч Јеванђелиста Јован не раздваја. Слово јесте Реч, а Реч јесте и Биће Закон! Налази се на почетку, и биће на крају; од Алфе до Омеге све је Слово и Реч. У ликовима светитеља, пророка, праведних владара и небеских сила огледа се Реч и Слово, а за уметничку визију Олгице Стефановић нема погоднијег и присталијег растиња у овом небесном врту од слова. Ћириличних слова!
   Уметничка остварења ауторке видно су и трајно обележена њеном бригом према судбини, лепоти и трајању нашег писма – ћирилице! Ћирилично писмо није само скуп семиотичких знакова, није само средство писане комуникације, ћирилично писмо је усуд и суд српског народа. На њему и кроз њега се преламају и изражавају кретања и лутања, слава и падови, свест и безумље, лепота живота и ругоба пропадања. Српско ћирилично писмо ја наша слика, показатељ нашег здравља, физичког и менталног, лакмус тест места где се налазимо и форензички закључак узрока нашег нестанка.
   Ми смо грађани и поданици земље у којој језик и писмо нису препознати као елемент појма националне културе, већ само као инструмент на коме се ствара књижевност. Било која, и било чија! Наше писмо се доживљава као друштвени и економски феномен којим се може трговати на берзи или испод стола, третира се као било које синтетичко средство масовног комуницирања, није заштићено ни колико сорта краставаца или малина, ни као ендемска биљка ових простора, ни као најпростачкије ругање уметности и стварању уопште. На српској ћирилици се није иживљавао само онај који је био превише лењ за то, на порицању права српског народа на употребу сопственог писма ујединили су се и они који се ни око чега другог не могу сложити! Као мицелијум на трулежној подлози, на развалинама српског језике и српског писма ничу отровне гљиве у виду нових нација, нових језика и нових писама. Предуслов за њихово бујање јесте мрак!
   Тај мрак развејава пред нашим очима Олгица Стефановић. Развејава га онако како она једино зна и уме: даром, лепотом, ведрином и вером! И ми видимо, и ми осећамо, да око нас расту цветови, да око нас расте доброта, да нас заслепљује светлост. Да смо у башти!
   Пажљиво ходајте овом баштом, пазите где ступате јер ћете иначе угазити себе!


* Слово одржано на отварању изложбе слика г-ђе Олгице Стевановић ''Моја ћирилица'' у Руском Дому, у Београду 15.(28) фебруара 2013.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер