Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Дипл.прав. Марко Б. ДимитријевићОГЛЕДАЛО КОСОВА


КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!


    Навршило се две године од како су шиптарски екстремисти уз подршку НАТО окупатора прогласили такозвану „независност Косова“ као битан чин у покушају да се нашем народу отме његова светиња. Већ две године, водеће државе ЕУ, не признају целовитост Србије, а њихове власти, и даље нас лицемерно уверавају како су нам пријатељи и како треба да им се придружимо, то јест евроатлантски интегришемо. Није ни први ни последњи пут да се од нашег народа тражи да пљуне на себе и своје претке. Да се фактички одрекне својих светиња и своје вере, зарад евроунијатске вечере, од које нам заправо и не остаје ништа осим бајатих мрвица и много празних обећања и спољних дугова на шта нас упућују искуства суседних народа.

    Но, Косово и Метохија остају огледало нас самих и нашег тренутног стања, али и лакмус папир на којем се препознају наши непријатељи. Јер нико ко нам иоле жели добро, не може не признавати целовитост Србије нити нас терати да се одричемо дела сопствене територије.

    Оно што можемо и морамо урадити, јесте инсистирање на третирању Косова и Метохије као неотуђивог дела Србије које је тренутно окупирано и узурпирано. Нужно је гајити свест о Косову и Метохији као светој српској земљи која мора бити ослобођена у повољној историјској ситуацији. А чекајући њу, обиђимо наше мансатире, наша села и градове, поразговарајмо са нашом браћом у енклавама, пружимо им подршку...

    Неки нам говоре да требамо заборавити Косово, јер је то повратак у прошлост која нас гура у нове сукобе и одвраћа нас од «светле ЕУ будућности».

    Али тиме што ћемо заборавити и препустити наше територије, засигурно нећемо обезбедити просперитетну будућност. Баш напротив, таквим национал-мазохизмом, нећемо ни мало умилостивити наше душмане, већ ћемо их само разгалити и подстаћи да нам и даље нападају и отимају земљу и убијају народ. Насупрот томе, самосвест, снага и жеља за одбраном својег по сваку цену, одвраћа непријатеља. Као што држава уколико жели мир, мора да се спрема за рат.

    Многи ће се мање или више сложити да је стање лоше не само у ситуацији са Косовом и Метохијом већ уопште у Србији, у свим сферама друштва, и томе проналазити различите узроке и призивати промене.

    А знамо да је једина плодотворна промена у народу, промена духа, то јест промена владајућег начина понашања и размишљања. Срж и највећа вредност наше традиције јесте вера православна, која нас упућује пре свега на смисао живота, то јест на истину да је човек створен за непролазну судбину, али и на начине којима ваља пребродити и све овоземаљске тешкоће, како на појединчном тако и на свенародном плану. Она нас упућује на Бога Живог и Истинитог, који нас је саздао и који нас једини може спасити. Она нас учи смирењу, уздржању, трудољубљу, љубави према ближњем, страху Божијем, и другим особинама због чијих недостатка наше друштво одише неморалом и свеопштој трулежи у свим институцијама и свим слојевима друштва. Стога је нужно преумљење, покајање, и повратак нашој вери. Не као пуком фолклорном привеску или породичнној реликвији, већ суштински.

    У случају да до нужне промене свести и духа у нашем народу не дође, постојеће тешкоће нашег народа широм српских земаља а нарочито на Косову и Метохији биће можда увод у коначни нестанак Српства. Јер коме је Бог више дао, од њега више и тражи, а нама је дао неукаљану Истину сачувану у Цркви православној.

    У супротном, то јест у случају битне промене на боље, чврсто верујемо да су постојећа страдања, само најава будућег српског васкрсења. Учинимо што је до нас, да тако и буде!Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIA
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер