Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Центра за истраживање Православнога МонархизмаДневноме листу ''Блиц'';
Београд


ЗЛОУПОТРЕБА ИЛИ ЗАБЛУДА
    У дневноме листу ''Блиц'' бр. 3106. (21. септембар /4. октобар/ 2005.; стр. 9.) дошло је до грубога кршења наших ауторских права, које може да буде или плод незнања и неупућености или нечије зле намере! Од узрока овога кршења ауторских права, зависиће и наша реакција тим поводом! Наравно, спремни смо да потражимо заштиту наших законских права и судским путем, јер се безакоња и безобзирност појединих струкура у овој нашој измрцвареној земљи – више не могу трпети!

    Наиме, речена новина (у реченоме своме издању и на реченој страници) донела је текст: ''Најбогатије и најсиромашније општине у Србији'' (аутор: Ј. Суботић). У оквиру поменитога новинарскога истраживања, донети су и основни податци о свакој од односних општина. Уз те податке приложене су и слике, које илуструју сваку од општина. У случају свих општина реч је о фотографијама са карактеристичним призорима из свакога од тих општинских места. Изузетак је Општина Босилеград!

    За њу је истакнуто грбовно обележје, чији аутор је наш Одбор за хералдичка и генеалошка истраживања (Ненад М. Јовановић у улози хералда и Раде Павловић, наш Први хералдички уметник). Међутим, речени грб није својина Општине Босилеград! Реч само о нашему предлогу, који смо својевремено учинили учествујући и конкурсу, који је расписала Општина Босилеград! Речени грб је искључиво наша интелектуална својина, што и јесте повод за ово наше реаговање!

    Додатни повод за овај наш вапај за заштитом наших ауторских права, јесу финансијске махинације, чија смо жртва били у процесу спровођења поменутога конкурса. Поводом тога кршења наших права, као и: Закона о локалној самоуправи, Статута Општине Босилеград и Одлуке о расписивању јавног конкурса за израду грба и заставе Општине Босилеград – ми смо се својевремено обраћали и тадашњему председнику Извршнога Одбора Општине Босилеград, господину Горану Стојанову и као широј јавности. О овоме је својевремено писано и у нашој штампи (''Политика'' бр.32604.; Политика Newspapers and Magazines д.о.о. ; Београд; 14. август 2004.; стр.16.), али је све остало без одјека у надлежним државним институцијама (погледајте овде).

    Због свега наведенога смо спремни и да затражимо задовољење наших права и суским путем, како би се овоме насиљу стало у крај! Друга опција јесте да дневни лист ''Блиц'' прихвати да објави ово наше реаговање, а Општина Босилеград или да престане да неолваштено користи грб (ако то уопште чини), који није њено власништво или да измири своје обавезе у смислу исплаћивања својих обавеза према нама (тј. награде за прво место на конкурсу за грб и друго место на конкурсу за заставу Општине).

    Наиме, они не само да су нас противзаконито елиминисали из процеса избора грба, већ нам већ више од годину и по дана нису исплатили речене награде! Сада, и поред свега тога, видимо да се односни знамен неовлаштено и противправно присваја!

    Има ли краја томе безобразлуку?Спорни део чланка, објављенога у ''Блицу''У Београду,
О Св. Муч. Харитини и Св. Свештмуч. Дионисију,
22. септембар (5. октобар) 2005.
Центар за истраживање
Православнога Монархизма

Ненад М. Јовановић

(директор)Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер