Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ПРАВОСЛАВНА ЖЕНА


Пресвјатаја Богородице моли онас грјешних


    Бог је првог човека обдарио даровима своје благодети али ипак му је недостајао помоћник сличан њему. Без тог помоћника блаженство раја није било потпуно. Будући да је био способан да говори, мисли и воли било му је потребно друго мислеће биће. Бог створи жену-човековог животног сапутника која беше створена да својим призивом од Бога, својом љубављу блаженство учини потпуним. Бог је жени наменио место уз човека, дакле она није нижа од њега већ је њему слична и само као једнака може му пружити помоћ која му је потребна. Са друге стране жена је у извесном смислу подређена мушкарцу, јер је створена ради њега тако што је узета од њега: Кост од кости његове, тело од тела његовог (Пост.2,21). Грехопад је изопачио однос између мушкарца и женe. Ђаво је завео жену, те је она завела мушкарца и навела га на непослушност. Због тога што је злоупотребила љубав Бог је казнио жену понизивши је стављајући је у положај потпуне подчињености мужу: ''И воља ће твоја стајати под влашћу мужа твојега'' (Пост.3,16). Милосрдни Бог, Који изнад свега воли људе, повратио је равнотежу међу половима безгрешним зачећем Девице Марије. Oд Дјеве ће се родити Помиритељ, Који ће уништити дела ђавола (погл. 1.Јн.3,8). Семе женино мора да порази главу змије (Пост.3,15). Пресвета Богородица Примила је у себе Бога и ослободила жену ропства. Богородица није ослободила жену од ропства устајањем и борбом против мужа него смирењем. И поред своје велике улоге она остаје скромна и кротка. Узнесена више Серафима и Херувима, она је ипак иза Сина и не истиче се испред Његових ученика за време земног живота.

    Жена је призвана да воли мужа као што Црква воли Христа и због велике силине ове љубави потчињава се мужу из љубави, а не из ропског страха. Да би спречио деспотизам мушкарца апостол Павле је рекао: ''Мужеви волите своје жене''. Са друге стране сваком мужу Глава је Христос, а муж је глава жени, а Бог Отац је Глава Христу...

    Jeдна он најважнијих особина жене јесте женственост. Када говоримо о томе да ли су жене једнако способне као мушкарци, не можемо а да не приметимо да су способности жене усклађене са улогом коју јој је Господ дао, док су способности мушкарца усклађене са улогом мушкарца у породици и друштву. Зато се њихове способности не могу и не треба да пореде јер је свако способнији у остваривању сопствене улоге. Жене су по природи скромније, кроткије и зависније те као такве траже ослонац у животу у мушкарцу.

    Будући да је призвање жене љубав, она је не само извор пожртвованости него и велике храбрости. Када говоримо о храбрости жене то се односи на храброст у свакодневној животној активности, трпељивости, болести, усамљености. Мушкарац је смелији и предузимљивији, а жена је трпељива и чвршћа.

    Свети Игњатије Брјанчанинов је сматрао да је Бог узвисио жену људском чашћу и образом Божјим исто као и мушкарца и да је жена такође искупљена Крвљу Христа Спаситеља. Стога жена по призвању треба да се труди да буде биће које воли и које је предано. Жена мора својом разборитошћу, љубављу, нежношћу, бригом за домаћинство, посвећеношћу мужу и деци да од свог дома направи извор љубави, мира и среће. Отац, мајка и деца представљају образ Пресвете Тројице на земљи. Онај ко заиста воли без обзира да ли је то муж или жена тај не живи ради себе већ живи за особу коју воли. Љубав је јача и од смрти и ништа не може да победи љубав. Породица у којој муж живи свој живот зарад породице и жене, жена живи зарад мужа и деце, а деца су душом неодвојива од родитеља - представља истински православну породицу.

    Жене треба да се чувају брбљивости и скитања по туђим домовима. Не смеју се ни под каквим околностима понашати безумно и сопственим рукама подривати свој дом. Срамотно понашање и разврат било да су пре брака или у браку нису само погубни за душу и Спасење жене него и за породицу и друштво у целини.

Свете Девојке


Dr. Јелена Ђорђевић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер