Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Марко Б. Димитријевић
О СВЕТОСАВСКОМ  ЗАКОНОПРАВИЛУ
КАО СРЖИ ПРАВНО-ПОЛИТИЧКОГ
ИЗРАЗА СРБСКОГ ЗАВЕТА

Свети Сава Српски 
(рад Иконографске радионице ''Павловић'')

  «Сваки пак...ко има учитељски чин, ако не зна добро ове књиге – ни самог себе не зна ко је, а проникнувши у дубину ових богонадахнутих књига, као у огледалу видеће и себе какав је, и какав треба да буде, и друге ће познати и научити...»

Свети Сава   Номоканон (номос – грађански закони, канон – црквено правило) – кодекс црквених и грађанских прописа византијске државе, представљао је правну подлогу целокупног црквеног и друштвеног живота ове средњевековне империје која је својевремено била цивилизацији источник светлости европског тла. Као што Византија представља синтезу римског права, хеленске културе и православног Хришћанства, тако је и правни поредак у њој био заснован на христијанизованом римском праву, конкретизованом у више зборника од којих су најтипичнији Кодекс Светога Цара Јустинијана из VI века, и на њему засновани Номоканони (Законоправила) који настају касније (попут Номоканона Светога Фотија Цариградског).

   Међу народима из круга знатног византијског културног утицаја, налази се и србски народ. Највећи из овога рода - Свети Сава, први архиепископ србски и син великога жупана Стефана Немање, прихватио се захтевног посла, састављања србског Номоканона (Законоправила) путем кога ће се правно уредити србска помесна Црква и србска држава, и утврдити симфонија (сагласје) између њих, уз избегавање византијских цезаропапистичких (цезаропапизам - тежња световне власти да подчини црквену) и западњачких папоцезаристичких (папоцезаризам - обрнута тежња у односу на цезаропапизам) аномалија.

   Сава је, по писању свога ученика Доментијана, на повратку из Никеје, извесно време боравио у Солуну где је «преписао многе књиге законске...» , што се очигледно односи на рад на стварању србског Законоправила.

   Симфонија, као срж православно Хришћанске политичке философије (установљена је VI Јустинијановом новелом), подразумева специфичан однос Цркве и државе, које морају заједнички сарађивати, изнад свега при тежњи ка спасењу људских душа а затим и на физичком збрињавању и заштити житеља дате државе. При томе, држава се треба прилагођавати непромењеивим начелима на којима је Црква саздана (никако обрнуто) и мора се трудити да у домену својих могућности бескомпромисно штити Добро од зла. Ово последње, представљало је богомустановљену обавезу сваке православне државе а пре свега обавезу православне империје, (најпре Византије и Цариграда као Другог Рима, а потом и Москве односно Царске Русије као Трећег Рима), коју Бог снадбева великим територијалним пространством, знатним природним ресурсима и политичком моћи.

   Ипак, установљењем србске јерархијско-црквене самосталности и састављањем и применом светосавског Законоправила, симфонија је у србској средњевековној држави функционисала као сагласје народне државе и народне Цркве, то јест као тројна хармонија измђу Цркве, државе и државотворног србског народа (нације).

   Наиме, Законоправило Светога Саве које обухвата све правне области, то јест све области народнога живота, није обична рецепција христијанизованог римског права, већ представља прилагођавање истог - националном идентитету, то јест карактеристикама народног живота у Срба, на које се не може у потпуности пресликати византијски правни зборник. Значај тог сегмента делатности Светога Саве, виде се и следећим речима из поговора Законоправила: «...Појавише се на светлости словенског језика ове богонадахнуте књиге, зване Номоканон, јер пре тога беху помрачене облаком мудрости грчкога језика; сада пак заблисташе, то јест, протумачене су и благодаћу Божијом јасно сијају, одгањајући таму незнања и све просвећујући разумном светлошћу, и од греха избављајући...»

   Такође у поговору је наглашен значај и општеобавезни карактер Савиног Законоправила за Србе:

   «Сваки пак учитељ, хоћу да кажем епископ или презвитер или други ко има учитељски чин, ако не зна добро ове књиге – ни самог себе не зна ко је, а проникнувши у дубину ових богонаахнутих књига, као у огледалу видеће и себе какав је, и какав треба да буде, и друге ће познати и научити...»

    На темељима Законоправила, вековима се изграђивао и усклађивао правни живот код Срба али других православних Словена. Овај зборник преузимају и Русија и Бугарска, чиме оно добија шири православно-словенски значај (данас у Белорусији на Правном факултету, Словенска Крмчија (Законоправило Светога Саве) изучава се као самосталан предмет).

   Једна од посебно значајних чињеница везаних за Законоправило, јесте социјална димензија правних норми, које красе ово дело од изузетног научног и националног значаја.

   Наиме, Свети Сава је настојао да за разлику од византијског законодавства које обилује и нормама робовласничког система, састави зборник који ће бити потпуно усклађен са хришћанским учењем о социјалној правди, због чега се Свети Сава може сматрати родоначелником идеје о социјалној држави.

   Па тако, Законоправило предвиђа : заштиту особа са телесним манама, бригу о сиромашнима и болеснима (подизање домова за ове категорије социјалних случајева), утврђивање узајамних обавеза родитеља и деце, помагање удовицама и сиротим девојкама, заштиту робова од самовоље господара и најамника од израбљивања, откупљивање затвореника, заштиту дужника од зеленашења...

   Законоправило Светога Саве, као државно-правни сегмент србско-словенског националног обичајног израза православне вере, примењује се током читаве историје Срба. Душанов законик потврђује његово важење, устаници који ослобађају Србију од Турака, такође се држе одредби светосавског Законоправила, а СПЦ од свог установљења 1219. године па до дана данашњег руководи се црквеним делом Законоправила. Огромна већина данашњих Срба није свесна значаја ове књиге, која јасно указује на то какви требају бити односи унутар србског друштва, засновани на Хришћанству и светлим народним традицијама.

   У антисветосавску и ванзаветну стварност духа данашње Србије, потпуно се уклапа и чињеница да књига као што је Законоправило, све до недавно није преведена на савремени србски језик. Благодарећи неизмерном многогодишњем труду научног саветника Миодрага Петровића, први том преведеног Законоправила (тачније најстаријег Иловичког преписа из 1262), коначно је угледао светлост дана.Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер