Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ЗНАЧАЈ ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ
У МОДЕРНОЈ СРПСКОЈ ДРЖАВИ
    Развој индустрије у последња два века а посебно у прошлом веку текао је више стихијски него по неком образцу, који би узео у обзир све негативне последице. Могло би се рећи да је тај развој био толико брз да су се те негативне последице морале превидети. Цео свет је буквално увучен у машинерију индустријског развоја, који је обећавао лакши живот и напредак. Питање је да ли је живот постао лакши и да ли је човек заиста напредовао. Земље у транзицији данас имају веома велике еколошке проблеме, које треба решити не само због тога што лоше утичу на трговину тј. извоз у развијене земље, што се многима чини као једини разлог због кога треба реаговати, већ због тога што је угрожено здравље људи, биодиверзитет итд. Заправо, забрана трговине са иностранством је једна од најефикаснијих мера које за циљ имају смањење деградације животне средине. Још једна мера су високе казне и примена принцима "загађивач плаћа".

    Да би боље показали и дочарали тренутно стање у Србији наводимо пример комуналног отпада. Наиме, укупна количина комуналног отпада, коју прикупља 90% комуналних предузећа процењује се на око 2.200.000 т/год. То укључује отпад из домаћинства, комерцијални отпад, неопасни индустријски отпад, отпад из болница и грађевински отпад. Тренутно комуналне службе у Србији прикупљају комунални отпад од 60-70% становништва док остатак није обухваћен системом сакупљања и одлаже се на дивље депоније у селима, поред река, канала или се неконтролисано спаљује. Ако узмемо у обзир да је коришћење овог отпада као секундарне сировине минимално, готово никакво, можемо добити јаснију слику о томе која количина отпада је буквално баласт Србији. Забрињавајуће звучи и чињеница да је Србија енергетски зависна од увоза и да се сопствени капацитети своде на коришћење угља који је већином лошег квалитета и који је катастрофалан по животну средину, па још ако узмемо у обзир и застарелу технологију, која се користи видећемо да су губици огромни. Загађења животне средине нису штетна само за природна богатства и леп изглед земље Србије него негативно утичу и на економски развој тј. штетно утичу на све сфере живота.

    Србија има веома велике еколошке проблеме. Они су резултат немарности и небриге прво појединца према себи, а затим према својој деци, према својим прецима па тек онда према околини. Учињено је много грешака, које су се показале као трн у оку Србије и ако тежимо свеукупном препороду Срба и Србије не смемо занемарити и средину у којој живимо. За кога су Немањићи стварали Србију него за нас и нашу децу и зар није безобразно прљати земљу Немањића? Имамо ли бар толико свести и савести? Прљајући земљу Србију ми уствари скрнавимо гробове наших предака показујући тиме колико мало поштујемо и ценимо њихову жртву. Све то, наравно показује колико ми ценимо себе и своју кућу. Како можемо очекивати да нас свет цени када ми сами сами себе и своје не ценимо и како ћемо дочекати пријатеља и угостити га у прљавој кући? Не треба питати ко је крив, јер сви смо криви? Немамо много времена да исправимо своје грешке и грехе према својим дедовима и синовима, зато би требало кренути у акцију што пре да би могли тражити опроштај.

    Овим речима желимо да покажемо колики значај заштита животне средине има за Србију и да је не треба одвајати од свих осталих проблема који тиште Србе и Србију. Такође, позивамо сваког појединца да прво себе сабере и уједини а затим да сложно кренемо напред!Манастир Високи Дечани


Неђељко Лучић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер