Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

ШТА ЈЕ И ЧИЈА ЈЕ ВОЈВОДИНА?
Грб Војводства Србије и Тамишкога Баната према застави Земунских добровољаца из 1949. (изображење Dipl.Ing.Arch. Драгомира Ацовића КВ)
    Кад би сте Немцу, Енглезу, Французу, или било коме другом рекли да живите у Војводини, он би засигурно разумео да говорите о некој области којом управља некакав војвода. Да би смо саговорнику објаснили шта је и чија је Војводина, морамо се вратити неколико векова уназад.

    Ако погледамо историју онакву каква је она пред Богом Истинитим, видећемо да су Срби овдашње аутохтоно становништво, а након сеоба под Патријархом Арсенијем Чарнојевићем, свакако и апсолутно већинско.

    Након слома србског царства Срби на овим просторима нису се борили за припајање матици (док се не ослободи), већ за боље услове живота и голи опстанак у Угарској и касније ''црно-жутој монархији''. Тако је после слома буне (1848/49.) у Аустроугарској, и завођења тзв. ''Баховог апсолутизма'', 18.11.1849. проглашена административна јединица Војводство Србија и Тамишки Банат. Војводство је обухватало данашњу Бачку, Барању, делове Срема, Баната и тамишког слива.

    За све време битисања Војводства Србије, ''монархија'' је радила на њеном разбијању. У то време у Војводству је живело 321 110 Срба, наспрам 221 845 Мађара, али су у исто време на ту територију плански насељавани Немци, Мађари, Хрвати и остали несрби, зарад вештачког стварања лажне историје и промене националне структуре која је вековима обитавала на овим просторима.

    Војводство Србија је потрајало до 26.08.1860, након чега је Србима остала само црквена аутономија. Срби су остали поробљени све до уласка славне војске Краља Петра I Карађорђевића- Ослободиоца 1918. године, која је ставила и србско и несрбско становништво под своју заштиту.

    Онда долази пет најславнијих дана ''војвођанске'' историје. Најпре је у Руми 24.11.1918. донета одлука о спајању Срема са Србијом, а сутрадан је и новосадски скуп са делегатима из 211 општина прогласио присаједињење Краљевини Србији. Тако је негдашње Војводство Србија постало област у Краљевини Србији. Тај славни период србске историје потрајао је само пет дана, тачније до 01.12.1918. и проглашења Краљевине СХС.

    Након Другог светског рата, комунистички диктатор (сумњивог) хрватског порекла, Јосип Броз Тито, исцепкао је Србију на тзв. аутономне покрајине с циљем да се Србија што више разједини и ослаби, и то на дужи временски период. Тај паклени план и данас је циљ свих србомрзаца, циониста, бораца за јудеомасонски Нови Светски поредак и тзв. отворено друштво.

    Када би сте овако објаснили Немцу, Енглезу, Французу, или било коме другом шта је ''војводина'' и зашто се тако зове северни део србског Отачаства, а он не би знао чија је то земља, све би му било јасно када би сте му рекли да је то родни крај: Стевана Сремца, Светозара Милетића, Милоша Црњанског, Јована Јовановића Змаја, Доситеја Обрадовића, Ђуре Даничића, Јована Стерије Поповића, Лазе Костића, Бранка Радичевића, Михајла Пупина, Уроша Предића, Милице Стојадиновић Србкиње и милиона осталих кћери и синова дичног народа СРБСКОГ!

Немања Мрђеновић


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер