Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)Ђакон Ненад М. Јовановић


ХЕРАЛДИЧКА И СИМВОЛИЧКА АНАЛИЗА
ГРБА СЕЛА ВЛАКЧЕМесна Заједница Влакча
/основни/
(Ненад М. Јовановић, Љубодраг Љ. Грујић)     Месна Заједница Влакча
/велики/
(Ненад М. Јовановић, Љубодраг Љ. Грујић)


    Налазмо се пред изображењем новога грба села Влакче, чије је усвајање, ваистину, предствављало један од важнијих догађаја у историји овога села.

    Због тога, а у циљу потпунијега разумевања употребљених хералдичких елемената у овоме грбу, налазимо за потребно да се саопшти и понека реч о хералдичкој и символичкој поруци, коју они преносе.

    Такође, налазимо да није згорег ни изнети и пар података о Ауторима ове хералдичке композиције.

    Дакле, грба села Влакче, који се пред нама налази, јесте плод хералдичкога промишљања и уметничке вештине стручњака Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма.

    Пројекат је израђен по замисли и према блазону Часнога оца Ђакона Ненада М. Јовановића (Хералд Кнежевске Лозе Српскога Краљевскога Дома Карађорђевића; Предсеник и Хералдичар Одбора за Хералдичке и Генеалошке Студије Центра за Истраживање Православнога Монархизма; Хералдички Консултант Португалскога Међународнога Монархистичкога Савеза; Придружени Члан Међународнога Савеза Хералда Аматера; Витез, Капелан за Србију и Члан Међународне Делегације Реда Орла Грузије и Бешавне Тунике Господа Нашега Исуса Христа...), а изображен је трудом проф. Љубодрага Љ. Грујића (Хералдички уметник Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма, Члан Међународнога Савеза Хералда Аматера).

    Ваља истаћи да поменути Одбор, као и читав Центар, од 11.(24.) новембра 2005. године Господње, делује под Високим Покровитељством Његовога Краљевскога Височанства Кнеза Александра Павловога Карађорђевића (који је, иначе и почасни пилот Војске Србије), као и то да је у оквиру њега осмишљен и израђен велики број Црквених, месних, корпоративних, породичних, као и грбова и застава чланова више угледних Аристократских Родова, Витешких Редова и др.

    Поред тога, Одбор је радио на осмишљавању и изради хералдичких и вексилолошких символа више припадника Краљевскога Дома Карађорђевића од Србије; Краљевскога Дома Багратиона-Мухранских од Грузије; Краљевскога Дома Браганса од Португала; Краљевскога Дома Бабиито од Бунјоро-Китаре; Краљевскога Дома Абанјигинја од Руанде...

    Многи од тих знамена су потврђени од стране Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, получивши благослове и одобрења надлежних Архијереја, као што су: Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски, Митрополит Црногорско-приморски, Зетско-брдски и Скендеријски и Егзарх Свештенога Трона Пећскога Г.Г. проф.др Амфилохије (Радовић); Његово Високопреосвештенство Архиепископ Винипешки и Поглавар Украјинске Православне Цркве у Канади Г.Г. Џон (Стинка); Његово Високопреосвештенство Архиепископ Амерички и Канадски Николае (Кондреа); Његово Преосвештенство Епископ Новосадски и Бачки Г.Г. проф.др Иринеј (Буловић); Његово Преосвештенство Епископ Жички Г.Г. Хризостом; Његово Преосвештенство Епископ Банатски Г.Г. Никанор; Његово Преосвештенство Епископ Аустралијско-новозеландски Г.Г. мр Иринеј (Добријевић)...

    Од домаћих месних грбова посебно истичемо наше грбове Општине Лајковац, Општине Штрпце, Месне Заједнице Шангај (Нови Сад), Месне Заједнице Војвода Степа (Нова Црња), као и предлоге знамења Општине Босилеград, Општине Жагубица, Месне Заједнице Старо Жарково (Београд) и др. Иначе, у овоме тренутку је у току и поступак разматрања још четири наша предлога за символе два наша града и две наше општине...


+ + +    Oвај грб је израђен сасвим у складу са најбољом европском хералдичком традицијом, као са српским хералдичким наслеђем и нашом савременом хералдичком праксом, а у сагласности са постојећим српским хералдичким стандардима, важећим за месну хералдику код нас.

    У сладу са реченим, овај грб села Влакче се састоји из штита, хербалнога полувенца и ленте за гесло. Боје и символи употребљени у њему пажљио су одмерени, како би грб ваљано репрезентовао Титулара и како би на хералдички исправан и визуелно пријемчив начин представио његово повесно наслеђе, привредне и гео-морфолошке особености, као и његове карактеристике и статус, као територијалне јединице.

    Речени грб је израђен у степену основнога или малога (само штит) и великога грба (штит, венац и лента за гесло). На овоме месту није згорега нагласити да се велики грб користи у нарочитим приликама и на местима од посебнога церемонијалнога значаја за Месну Заједницу, као што су просторије Савета Месне Заједнице, службене просторије Председника Месне Заједнице и слично. Велики грб може да има нешто ширу намену и користи се и за потребе пригоднога означавања зграда у власништву Месне Заједнице, на таблама које означавају сеоске границе, у просторијама осталих сеоских званичника, као и на службеноме штампаноме материјалу Месне Заједнице (посетнице, меморандуми, саопштења, канцеларијски материјал и сл.), док се основни грб употребљава у још ширем и мање формалноме виду (нпр. на рекламноме материјалу, туристичким брошурама, службеним возилима, билбордима, у домовима грађана и сл.).


+ + +    Елем, основна боја штита је црна, што у хералдици символично може да представља богатство тла и обрадиву земљу, као извор благодети овога краја и као основну привредну узданицу села. Осим тога црна боја, може дискретно да подсећа и на мученичку повест села, препуну горких страдања.

    Осим поменуте боје, одлучили смо се и за употребу само једнога хералдичкога метала, тј. злата (у хералдици жута боја одговара злату). На овај начин смо остварили идеал да штит садржи само једну хералдичку тинктуру (боју) и један метал, како би олакшали репродукцију, употребу и препознавање грба у мноштву других месних хералдичких ознака.

    Иначе, златна боја символички представља Благослов Божији, материјално и духовно богатство, непропадивост или вечност, као и боју зрелог жита, тј. богатство поднебља. Ипак, посебно је важно истаћи да златна боја представља боју Вечнога Живота и његове непролазне Славе. Иначе, златна боја подсећа на Свештено предање Православнога Иконописа, према којему је златна боја преображене природе у Господу нашему Исусу Христу, као и преображујуће таворске Светлости Христове. Златна је, према томе, боја Царства Небеснога, ''које није од овога света'' и којему имају да стреме сви житељи Влакче, као и сви други путници на пропутовању кроз ову ''долини суза''. Зато је, дакле, златна боја у срцу овога грба, као и сваке наше наде.

    Приликом одабира основних боја и елемената грба, сусрели смо се са недостатком сачуване локалне херадичке традиције, али и са богатством повесних и других података, довољно инспиративних за ваљано обликовање грба и одабир кључних елемената на штиту.

    С' тиме у вези, није без значаја ни чињеница да је златно-црна комбинација део нашега наслеђа, којега баштинимо и као земља из источноромејскога (тзв. византијскога) цивилизацијскога круга, јер су управо те боје кориштене у символици самих Василеваса, а доцније су се одатле, у истој улози, прошириле и на Царску Русију, Аустрију и др...

    Елем, главни елеменат, упошљен у овоме грбу, јесте карактеристична фронтална макета ваздухоплова типа Фарман ХФ-20 на проширеној златној греди, каквим је пилотирао и најзнаменитији житељ овога села, наредник пилот Михаило Петровић. Иначе, он је у оваквоме авиону положио и живот на олтар Отачаства приликом опсаде Скадра 1913. године Господње, као прва жртва ратнога ваздухопловства у свету. Употребу баш овога елемента у штиту и то на самоме почасноме месту, оправдава чињеница да је наредник пилот Михаило Петровић извео први борбени лет у историји светске авијације управо у ваздухоплову овога типа.

    Како било, за нас је, са хералдичкога становишта посматрано, посебно битно да тај особени хералдички елеменат овај грб чини заиста јединственим и препознатљивим, истовремено остајући у домену хералдички исправнога и прихватљивога.

    Више поменуте греде са авионом (у кантонима у глави штита) се налазе два златна трнова венца, који символички подсећају на два ужасна страдања села у Првоме и Другоме светскоме рату. Довољно је подсетити да је ово, релативно мало, село само у Другоме светскоме рату изгубило око 150 мушкараца! Управо зато и употребљени венци сугеришу двоструко страдање и невину жртву сељана за слободу, налик невиној и свеспасавајућој Голотској Жртви Господа нашега Исуса Христа.

    То је повест, која опомиње али и даје подстрека за нови живот и успехе села. То је жртва из чијега се пепела рађа Вечни Живот и будућност Влакче, о чему сведоче и стихови највећега песника српскога језика, Владике Петра II (Петровића-Његоша): ''Васкрсења не бива без смрти''.

    Даље, у стопи (дну) штита је смештена хералдичка представа рака, која символички упућује на врло значајан топоним у вези са селом, али и нешто шире. Наиме, кроз село протиче поток звани Раковица, по којему назив носи и сеоска Црква. Још значајније је да је у давнини то била и локација истоименога Манастира, чији су монаси, после спаљивања и страдања Манастира од стране Турака, побегли и основали нову монашку Обитељ у близини Београда. Своме новоме Манастиру дадоше име по староме и тако је дошло до тога да и једна од београдских Општина данас носи име по маломе потоку у шумадијскоме селу Влакчи.

    Описани штит је са обе стране обухваћен полувенцем сачињеним од две гране шљиве у роду, што јасно и недвосмислено упућује на Шумадију и Србију уопште, али и на само село Влакчу, које је у воћарскоме крају познатоме и по шљиви.

    Као што је то случај са свим новијим месним грбовима у Србији, укључујући и прву непосредно надређену територијалну јединицу – Град Крагујевац, лента за мото, девизу или гесло грба садржи име Титулара. Дакле, испод штита је развијен свитак за гесло грба, на којему стоји исписано: ВЛАКЧА.


+ + +    Уверени смо да представљено хералдичко решење испуњава све приоритете Титулара и то и својом формом и својим садржајем.

    Узимајући у обзир наше досадашње искуство у изради предлога и грбова и стегова бројних општина и месних заједница у нас и на страни, уверења смо да смо на ваљан начин испунили постављени задатак.

    Наиме, задовољени су естетски и хералдички стандарди, а испоштоване су и жеље Носиоца грба, тј. херадички и символички су представљени жељени елементи и то уз употребу класичних хералдичких боја и метала. Уверени смо и да представљени грб на ваљани начин изражава историјско и хералдичко наслеђе, што се и постављало као један од основних атрибута, којим би један месни грб морао да се одликује.


+ + +БЛАЗОН ГРБА:На црноме, греда проширена златна са авионом типа Фарман ХФ-20 спреда црним, између два трнова венца и рака све златно, све окружено полувенцем од шљивових грана у роду природних, а испод свега је свитак са именом Титулара.


+ + +

Приликом промоције грба,
Ђакон Ненад М. Јовановић, 
г. Александар Јовановић и 
проф. Љубодраг Љ. Грујић са 
питомцима Ваздухопловне Војне Академије 
Војске Србије
+ + +

Беџ Одбора за хералдичке и генеалошке студије Центра за истраживање Православнога Монархизма (изображење Рада Павловића)

(Изнето приликом званичне промоције грба у просторијама Основне Школе ''Јулијана Ћатић'' у Влакчи, о Задушницама, на Дан Светога Мученика Јустина Философа, 1.(14.) јуна 2008. године Господње)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер