Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Др Александра М. ПећинарВЕРСКА СЛУЖБА
У ВОЈСЦИ СРБИЈЕ    "Војну моћ Војске Србије чине три међусобно повезане компоненте: морална, физичка и концептуална. Израз међусобно повезане указује на чињеницу да се у случају одсуства једне од њих више уопште не би могло говорити о појму војне моћи, из чега се уочава значај не само сваке компоненте појединачно већ и њихов збирни квалитативни и квантитативни утицај. Посебно је за разматрање интересантна морална компонента, не само због њене важности, осетљивости и склоности ка наглим променама, већ и због тога што је за потенцијалног непријатеља она била и остаће највећа непознаница. Без моралне, физичка и концептуална компонента не само да немају снагу, него потпуно губе смисао. Међутим, за разлику од физичке и концептуалне, моралну компоненту Војске Србије, као изразито квалитативно својство војне моћи, поред непотпуне теоријске уређености, одсуства систематичности и занемаривања етичности, у данашњим условима карактерише и нижи степен организацијске примењивости. Због тога је, уз уважавање постојећег функционалног модела штабне организације и праћење савремених трендова, ослонац на сопствене традиције и на основу реалних потреба и могућности, неопходна систематска доградња области моралне компоненте војне моћи Војске Србије. Један од сегмената кроз који је позитивним утицајем, пре свега на моралну компоненту, могуће допринети развоју и уређењу укупне војне моћи, и то посебно у операцијама, јесте новоуспостављена верска служба у Војсци Србије……"

(Стевица С. Карапанџин, Верска служба у Војсци Србије, Утицај на операције Копнене војске, Медија центар "Одбрана"/Православни Богословски факултет, Београд 2015. ( извод из Увода стр.11)
    Промоција књиге пуковника Стевице С. Карапанџина, под насловом "Верска служба у Војсци Србије, Утицај на операције копнене војске", издата уз благослов Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, а коју је аутор посветио командантима оперативног и тактичког нивоа и војним свештеницима, односно верским службеницима Војске Србије, представила је део важног догађаја уприличеног у централном Дому Војске Србије у Београду.
    Наиме, дана 15. јануара текуће године некадашњи "Ратнички дом" био је стециште како уважених представника Српске Православне Цркве на челу са Његовом Светости, Патријархом Српским Иринејем, тако и представника Војске Србије, предвођених начелником Генералштаба Војске Србије, генералом Љубишом Диковићем. Такође, еминентних професора, културних посленика, али и великог броја поштовалаца славне српске војничке традиције. Повод овом изузетном догађају био је двострук.
    Након дела свечаности посвећеног реализацији пројекта Медија центра "Одбрана", у оквиру кога се обележавају значајни јубилеји српске ослободилачке историје, а такође, чува сећање на личности које су допринеле напретку војске, у њеном другом делу промовисано је најновије издање Медија центра "Одбрана", наведена књига пуковника Стевице С. Карапанџина.
    Уводни део програма, који је отпочео надахнутим говорима генерала Љубише Диковића и директора Медија центра "Одбрана", Стевице. С. Карапанџина, био је посвећен једном од, по речима генерала Диковића, "највећих војсковођа у српској историји и најмаркантнијој личности" периода од Првог балканског па до завршетка Првог светског рата. Отпочињући свој говор напоменом да му је изузетно тешко да говори о војводи Степи, и то "не из разлога сопствене скромности, већ због величине његових дела", начелник Генералштаба је нагласио да је Степа Степановић "од првог дана када је обукао војничку униформу, па све до краја живота увек био у служби народа, за част и достојанство своје отаџбине". Пуковник С. Карапанџин је, у свом поздравном говору, између осталог, указао на заслуге војводе Степе за подизање "Ратничког дома" (садашњег Дома Војске Србије).
    У даљем току церемоније, у главном холу Дома Војске Србије, током које је уприличен и наступ хора "Србски православни појци", а изведена "Молитва војводе Степе" у интерпретацији драмског уметника Тихомира Арсића, генерал Диковић је открио спомен- бисту прослављеном српском војсковођи, војводи Степи Степановићу.
    Свечаност је настављена промоцијом књиге пуковника С. Карапанџина, "Верска служба у Војсци Србије- утицај на операције копнене војске". Поред аутора, који је у свом садржајном излагању указао на вишедимензионалну и дијахроничну улогу верске службе у српској/југословенској војсци, при том се осврћући на подстицаје који су допринели, не само ставарању наведене књиге, већ који су инспирисали његову деценијску делатност и настојање да се верска служба поново "васпостави" у редовима ВС, "сврставајући је на тај начин у ред савремених војски", о књизи су говорили и њени рецензенти, пуковник др Раде Славковић, као и професор Православног Богословског факултета др Богољуб Шијаковић. Док је пуковник Славковић посебно указао на улогу војних свештеника и начин њиховог учествовања у планирању и извођењу операција копнене војске (које књига посебно разматра), дотле је професор Шијаковић са свог стручног аспекта истакао значај такве службе као вида одбране од верског фанатизма и агресивног атеизма.
    "Фокусирајући се на улогу верске службе у моралној компоненти војне моћи Војске Србије, аутор заснива свој приступ како у војној теорији, тако и у богатој и славној српској војничкој традицији, у којој су вера и народно епско предање играли важну улогу. Ослоњен на узоре славних предака, он даје веома промишљене увиде за будућност. Спајајући у својој личности узорног војника и племенитог верника, аутор из оба угла- војног и верничког- компетентно анализира не само верске потребе припадника Војске Србије, него и потребу за вером саме Војске, наиме улогу вере пре свега у важној моралној компоненти војне моћи."

(Извод из рецензије проф. др Богољуба Шијаковића)
    На самом крају, Патријарх Српски Иринеј, у име Светог Архијерејског Синода, уручио је пуковнику С. Карапанџину високо одликовање Српске православне цркве, Орден Светог Краља Милутина, додељен за дугогодишње залагање на увођењу и унапређењу верске службе и војног свештенства у Војсци Србије. Такође, поводом доприноса у отварању и опремању капеле Светог Краља Милутина у Дому Војске Србије.
    У уметничком програму овог дела свечаности, претходно наведеним извођачима прикључила се и драмска уметница Биљана Ђуровић.
    Пуковник Стевица С. Карапанџин је завршио Војну гимназију, Војну академију, Командно-штабно и Генералштабно усавршавање. Као артиљеријски официр обављао је бројне дужности од командира вода и командира артиљеријске батерије, преко заменика команданта и команданта артиљеријског дивизиона, до начелника Одсека за оперативне послове и обуку у команди бригаде. У Управи за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије обављао је дужности из области традиције и вере. Руководио је израдом Кодекса части припадника Војске Србије, и учествовао у дефинисању њиховог визуаланог идентитета. Последњих година имао је водећу улогу у васпостављању верске службе у Војсци Србије. Објавио је више чланака у војностручним и научним часописима. Пуковник Стевица С. Карапанџин тренутно је на дужности директора Медија центра "Одбрана".

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер