Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Михаило Д. Јакшић
РАД ДР ДУШАНА ЈАКШИЋА СА ПАТРИЈАРХОМ ТИХОНОМ:

ОДГОВОР ЛЕЊИНУ НА ПРОГЛАС БОЉШЕВИЦИМА
ДА СПАЛЕ И ПЉАЧКАЈУ РУСКЕ ЦРКВЕ И МАНАСТИРЕ


Свети Исповедник Тихон Патријарх Московски


Свете Царске Мученице Велике Кнегињице  Олгa, Татјана, Марија и Анастасија    Сазнавши за протојереја др Душана Јакшића, велики барон Николај Јегорович Врангел, је једне вечери изненада дошао у кућу Душана и Сузане Јакшић у Ст. Петербургу. Барон је за протојереја др Душана Јакшића сазнао док је био у посети катедри филозофских наука у Бечу, где и сам има докторат исто као и прота Душан, чувши велике похвале од бивших професора за проту Душана и сам је желео да га упозна. Тако је почело једно пријатељство, које се протезало од Ст. Петербурга до Сремских Карловаца, где је барон Врангел такође био протеран са својом породицом. У дугим ноћним разговорима Николај је доста говорио о сусрету са Бакуњином, као и са писцем Александром Димом, Принцезом Паулином Метерних, са Принцем од Велса - будућим краљем Едвардом VII, такође је било речи о његовом коцкању у Монте Карлу где је упознао госпођицу Лидију, касније удовицу Николаја Соколова, која је била последњи изданак племићке породице Кикин, чији је предак у XVIII веку заузимао највише државничке положаје и друговао са царем Петром Великим (био му је венчани кум). Посебно спомињем госпођу Кикин, којој је почетком века, током боравка са родитељима у Лозани, часове математике давао политички емигрант Владимир Илич Уљанов (Лењин), њихов земљак из Синбирска. Владимиров брат, Димитрије, похађао је гимназију заједно са Лидијиним оцем. Тек новембра 1918. године присуствујући митингу на Црвеном тргу у Москви, Лидија Петровна је схватила да јој је Лењин био учитељ математике. Том приликом је разменила са њим пар речи.

    Протојереја др Душана Јакшића са Лидијом је упознао барон Врангел, а посебно се обрадовала моја бака, која је познавала цара Николаја II Императора и његову породицу и дружила се са његовим ћеркама, јер је и завршила гимназију под покровитељством царице Марије Фјодоровне. А, Лидија је причала о својим дружењима са царским кћеркама, са којима је била у Царском летњиковцу у Ливадији, док је живела на Криму.

    У предвечерје Октобарске револуције већ се увелико знало о деловању тог истог Лењина, о којем су у дугим ноћима разговарали Лидија, барон и прота Душан, који се питао шта он заправо хоће да постигне својим деловањем?! Познато је да је барон Врангел већ у току револуције емигрирао у Србију, као и грофица Кикин, а прота Душан је преживео све страхоте револуције у Ст. Петербургу до 1924. године.

    Тадашњи патријарх Тихон, знајући за високо образовање проте Душана, позива га у своју резиденцију и поверава му посао с благословом да заједнички одговоре Лењину на проглас Бољшевика о уништавању Руске цркве. Знајући из прича барона и грофице Кикин о Лењину, прота Душан је закључио да у том одговору треба ставити акценат на правном основу о заштити приватне својине цркве као власника своје имовине, Његово Високопреосвештенство
Г.Г. Антоније (Храповицки)
Митрополит Кијевски и Галицки и
Првојерарх Руске Заграничне Црквене рачунајући на оно друго веће право цркве као Божије куће, јер је Лењин био то што је био. Протојереј др Душан Јакшић је завршио права у Лајпцигу, и био доктор филозофије, што му је помогло у раду на том послу. Патријарх Тихон је био ученик митрополита Антонија Храповицког, који је у то време такође био на путу ка Сремским Карловцима. Прота Душан је том приликом од стране патријарха Тихона одликован златним напрсним крстом.

    С Божијим благословом, породица Јакшић, је преживела и дошла у Сремске Карловце 1924. године, где је заузела битно место у развоју Руске емиграције у Сремским Карловцима, што је најбоље описао у првом тому своје породичне хронике „Ефемерис“, коју је написао Дејан Медаковић. Посебно их је овековечила Вида Огњеновић у својој бриљантној прози „Отровно млеко маслачка.“

    Са обала Неве дошли су у бурном историјском вихору и мирно почивају на обалама Дунава, на брдељку испред Николићеве капеле, на Чератском гробљу, Боже, молим те, уведи их у одаје праведника и подари им Царство небеско! А, Теби Господе Исусе Христе, нека је слава и хвала вавек!

Протојереј др Душан ЈакшићСрпска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања


веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер