Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netУ СУСРЕТ КАНОНИЗАЦИЈИ
Света Новомученица од NATO Милица Дете (Икона рад иконографске радионице ''Павловић'')
НАТО КУКАВИЦЕ УБИЛЕ МИЛИЦУ РАКИЋ


НАТО кукавице су убиле трогодишњу Милицу Ракић из БатајницеМилица Ракић (1996. - +1999.)
Зграда у којој је живела Света Милица, са траговима шрапнела, који су Свету лишили земаљскога житија - дарујући јој Небеско битије    Милица Ракић је рођена у зору 9. јануара 1996. год. Њен Брат Алекса је био невероватно срећан када је добио млађу сестру. Милица је убијена 17. априла 1999. год. у 21:45. У малом купатилу у улици Димитрија Лазаревића Раше број 8, први спрат, Батајница. Шрапнели су разбили мали прозор и поцепали завесу...

    Милица је седела на својој ноши, мајка Душица је напустила купатило само пар тренутака пре да малој Милици припреми кревет... Да је смести на спавање.

    Врата купатила су била отворена, и шрапнели су пролетели право кроз врата купатила. Било је то јуче поподне.


    „Моје сестрице више нема” каже он.

    Када је пуна стакла. Лавабо је разбијен, плочице изломљене.

    „А њена мала главица...” чуло се из суседне просторије.

    Изненадна експлозија, ништа се претходно није чуло. Фасада куће је сва у рупама зграде у броју 8.

    „Потрчао сам бос у купатило” каже Жарко. Размишља о речима које је изрекао. Затим, окреће главу у страну. Његов поглед сусреће Душичин. Гледа у нас. „Узео сам је, стрчао низ степенице, улетео у кола... Наставио сам да возим, иако сам знао да је мртва. Возио сам. У болници, узели су је од мене.”

Уплакана породица Свете Милице, отац Жарко, мајка Душица и братић Алекса    Жаркова сестра Милка Богојевић, професор: „Чула сам детонације. На радију су рекли да су гађали Батајницу. Моја снаја Душица се јавила на телефон. Рекла је: Милица је погођена. Нисам тада знала шта то значи... Сада знам, и не разумем. Оставила сам сина Илију, шестогодишњака — Миличиног брата. Она му је била најближа... Свима сам рекла да му ништа не говоре. Рекла сам да ћу му ја рећи ако будем у стању.”

    Богдан Мириловић (71), комшија: „Моја кућа је преко пута. Чуо сам детонацију. Онда сам чуо врисак. То је био најужаснији врисак који сам икада чуо у животу. Онда кукњаву.”

    Феми Сумети (37) комшија из броја 10, се присећа да је после експлозије све било прекривено црним димом који је штипао за очи.

    У кући преко пута, један од шрапнела је погодио Дражена Јанковића (21): „Када је експлодирало пао сам доле. Погођен сам у потколеницу. Јутрос су ми извадили парче шрапнела из ноге али сумњају да је још остало. Играо сам се са Милицом. Била је тако весела девојчица. Увек је трчкала около.”

    Плочице по читавом десном зиду купатила прекривене су сличицама — цео зид десно од врата. Врата су била отворена. Смртни хитац је долетео кроз мали прозор.

    „Доктор ми је рако да има лоше вести” казе Зоран Благојевић, муж Жаркове сестре. То је било у поноћ. Шта није у реду? Питао сам а да нисам ни био у стању да размишљам.

    Жарко је из Босанског Петровца, у близини Дрвара. Дошао је у Београд у касним седамдесетим. Срео је своју будућу жену у Бежанији. Њихово родно место је сада у муслиманским рукама. Жарков отац и мајка су сада у Дервенти, каже он, „живе на ничијој земљи у ничијој кући”. Жарко је механичар, његова жена Душица је радница. Они су засновали свој дом у Рашиној улици, број 8.

Скрхана болом, мајка Свете Милице, Душица Ракић    „Милица је нацртала слику лала баш претходни дан за себе”, присећа се њена рођака Данијела Дукић, доктор. „Лале, жуте и црвене.”

    Њихове комшије и њихови пријатељи су седели на двема софама. Неко је, такође, поменуо судбину!

    „Немојте да причате о судбини” каже Жарко.
„Немој нико да ми говори о судбини!”

    Окрутни непријатељи и тирани пуцали су издалека, погађајуци војни циљ. Име: Милица Ракић (3).


Српско министарство за информације

19. април 1999. г.

+ + +
МАЛА МИЛИЦА РАКИЋ НОВИ СРПСКИ СВЕТАЦ


Милица Ракић (1996. - +1999.)
СПЦ покренула иницијативу да се трогодишња НАТО жртва канонизује


Уколико заживи култ у народу, Сабор СПЦ ће донети свечану повељу о проглашењу Ракићеве за светицу. У именослов светих Срба до сада је уведено 77 личности.Неверица и бол у Светородноме дому Ракића    Српска православна црква покренула је иницијативу да се трогодишња жртва НАТО Милица Ракић прогласи за новог свеца СПЦ. Предлог су недавно обелоданили умировљени владика Захумско-херцеговачки Атанасије и његов наследник на епископском трону владика Григорије. Владика Атанасије је рекао да се фреска мале Милице налази у манастору Тврдош код Требиња, седишту епископа Захумско-херцеговачког. На фресци пише: „Св. н. муч. од НАТО. Милица дете”. Мала Милица Ракић погинула је од НАТО бомбе за време агресије на нашу земљу у пролеће 1999. године.

    „Фреска је у манастирској цркви Успења Пресвете Богородице у једном медаљону, сликана заједно са осталим мученицима и мученицама. Настала је ове године, а дело је ђакона Николе Лубардића из Београда. Мала Милица је симбол страдања и невиности и њена фреска уједно значи да је ми предлажемо за свету мученицу”, објаснио је владика Григорије.

    Према канону СПЦ, да би нека личност била канонизована, односно проглашена за свеца, потребно је да буде испуњен један од услова — мученичка смрт, култ у народу, јављање чудом или да су нетрулежне мошти.


* * *Византијски стил фрескеСвета Новомученица од NATO Милица Дете (Фреска из Манастира Тврдоша - рад Ђакона Николе Лубардића)
    Фреска мале Милице рађена је крајем јула и почетком августа ове године. Користио сам две фотографије и фреску урадио у византијском стилу. Налази се у припрати храма, на луку који делу припрату од наоса цркве. Величина фреске је око 60 сантиметара а крај ње је праведна Ана, мајка светог Василија Острошког Чудотворца и друге личности које нису канонизоване али је питање времена када ће то бити урађено — изјавио је за наш лист фрескописац ђакон Никола Лубардић.

* * *СО СВЈАТИМИ УПОКОЈ ДУШИ РАБИ ТВОЈЕЈА, ГОСПОДИ    Владика Григорије рекао је за Глас јавности да је иницијатива прво покренута у локалној заједници, а ако култ заживи у народу, Свети архијерејски Сабор СПЦ доноси свечану повељу о канонизацији. Кад „црквена скупштина” верификује одлуку, пише се тропар свеца, слика се икона и одређује се дан празновања у црквеном календару.

    У именослову светих Срба до сада је уведено 77 личности. Међу прибројаним свецима највише је архијереја СПЦ — 29, затим монаха, подвижника, испосника и мученика — 27 и царева, кнежева и деспота — 21. Од овог броја шест је жена-светица. Према хронологији, први светац је свети Јован Владимир, зетски краљ који је живео у десетом веку, али је први канонизован Симеон Мироточиви (Стефан Немања), отац Светог Саве и родоначелник династије 1205. године. Последњи је канонизован владика Николај Велимировић, у мају прошле године.

    Осим појединачних празника светих српског рода, постоје и два збирна или саборна празника — Сабор Срба светитеља, где су углавном архијереји СПЦ и сабор Срба светих мученика, где су сви Срби који су пострадали за веру Христову од Косова до данас. Од иницијативе до канонизације некад може да прође више година па и векова, а један од мученика — Теодор вршачки за свеца је проглашен 400 година после смрти.Милица Ракић (1996. - +1999.)
П. Пашић

Београд, Глас Јавности, 1. децембар 2004. г.

+ + +
МИЛИЦА РАКИЋ НОВИ СВЕТАЦМилица Ракић (1996. - +1999.)
СРНА

01.12.2004.    БЕОГРАД, 1. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Српска православна црква /СПЦ/ покренула је иницијативу да се трогодишња жртва НАТО бомбардовања Милица Ракић прогласи за новог свеца СПЦ-а – пише ''Глас јавности''.

    Приједлог су недавно објелоданили умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије и његов насљедник владика Григорије, који је рекао за овај лист да је иницијатива прво покренута у локалној заједници, а ако култ заживи у народу, Свети архијерејски Сабор СПЦ доноси свечану повељу о канонизацији.

    Кад ''црквена скупштина'' верификује одлуку, пише се тропар свеца, слика се икона и одређује дан празновања у црквеном календару.

    Владика Атанасије је рекао да се фреска мале Милице налази у манастиру Тврдош код Требиња, сједишту епископа захумско-херцеговачког, а настала је ове године, као дјело ђакона Николе Лубардића из Београда.

    На фресци пише: ''Св.н.муч. од НАТО. Милица дете''.

    Милицва Ракић погинула је од НАТО бомбе за вријеме агресије на СР Југославију у прољеће 1999. године.

    У именослову светих Срба до сада је уведено 77 личности.Рајске двери Свете Новомученице од NATO Милице Детета
+ + +
СВЕТА НОВОМУЧЕНИЦЕ МИЛИЦЕ МОЛИ БОГА ЗА НАС!
Приредио Ненад М. ЈовановићСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер