Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб ФранкфуртаВладимир Матевски


ЖИТЕЉИ ШТРПЦА НА КОСМЕТУ ДОБИЛИ СВОЈЕ ЗНАМЕЊЕИ СРПСКИМ ГРБОМ ПРОТИВ ТЕРОРА


Нови симбол отпора и страдања али и опстанка плод је
Ненада М. Јовановића, Рада Павловића,
Срећка Никитовића и оца Србољуба Милетића из Сиднеја
ЗНАМЕЊЕ ШТРПЦА: Штит придржавају Свети Никола и Цар Душан    У ситуацији када су опкољени са свих страна агресивном албанском већином, када међународни представници, пре свих УНМИК и КФОР, чине врло мало или нимало како би им обезбедили елементарну безбедност, и када се неки њихови сународници у Београду често руководе максимом "Предати Космет зарад Европске уније", житељи Штрпца се окрећу традицији, древним вредностима и православном духу, коме могу да захвале опстанак до данаших дана.

    И прошлонедељна експлозија возила крцатог експлозивом, у којој су три српска дечака, задобила тешке повреде, није поколебала тамошње Србе да добију свој грб, који ће бити симбол отпора и страдања, борбе, али и - опстанка.

    - На захтев челника и житеља општине Штрпце на великомученичкоме Косову и Метохији, наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије је приступио осмишљавању и изради новога грба Општине. Грб је плод хералдичкога промишљања Ненада М. Јовановића (у својству хералда) и маестралнога дара Рада Павловића, Првога хералдичкога уметника поменутога Одбора. Ипак, за остварење овога пројекта нарочито имамо да заблагодаримо Високопречасноме Протојереју оцу Србољубу М. Милетићу из Сиднеја - објашњава у разговору за "Вести" Ненад М. Јовановић, челник Одбора за хералдичке и генеолошке студије Центра за истраживање православног монархизма.

    Саговорник "Вести" истиче да је мање битно да ли ће званична УНМИК администрација прихватити усвајање оваквог грба Штрпца и да је много значајнији податак да га сви православни житељи осећају и прихватају као своје знамење.

    - Промисли Преблагога Господа је се прохтело да управо наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије, баш уочи новога и ужаснога голготскога страдања у околини Штрпца, од руку варвара, добије у задатак да осмисли и изобрази нови грб за ову витешку српску општину, што смо и урадили - закључује Јовановић.


ЈЕДАН ОД АУТОРА: Ненад М. ЈовановићМеђународна сарадња    Одбор за хералдичке и генеалошке студије има богату међународну сарадњу са многим истородним удружењима међу којима су Руска херладичка колегија, Словеначко хералдичко друштво и други. Српски хералдичари израдили су грбове за многе општине, удружења, појединце па чак и братства која им се јављају и траже да у херладичком обличју утисну трајни печат свом постојању.


Спреман и барјак    Грб је хералдички осмислио Ненад М. Јовановић, а коначно изображење је израђено у врхунској древној иконографској техници јајчане темпере, а руком Првога хералдичкога уметника нашега Одбора - Рада Павловића. Већ сада је начињено изображење барјака за општину Штрпце, које је, у електронскоме облику, начинио наш Трећи хералдички уметник - Срећко Никитовић.


Бели вук    На грбу Штрпца, на црвеном штиту је пропети бели вук, који десницом замахује златним буздованом и са рањеном левом шапом, као Хроми Даба, митолошки предак Срба. Штит придржавају Свети Никола и Цар Душан, који у руци држи Повељу у којој се 1331. године први пут помиње име места, односно Сиринићке жупе.


(Преузето: Часопис ''Вести''; Франкфурт; 9.(22.) новембар 2005.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер