Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netБ.м., б.д. (оо 25. априла 1848)

Проглас Ђорђа Стратимировића србском народу –
упозорење какве људе треба да бирају за
представнике у предстојећој народној скупштини.
Гроф ђенерал Ђорђе Стратимировић од Кулпина
    Драга браћо Србљи!


    Како у животу појединог човека, тако и у животу народа, има магновенија, од који читава њиова будућност зависи – кој добро и мудро употрбљени, величину и срећу тог народа за сва времена обезбеђавају, пренебрегнути пак у пропаст и таму та низвргавају. – Да ми у овом одважном тренутку живимо, безсумнително је; - јер осим тога, што ми другим народима равно политическој зрелости и добрим државним урежденијама тежимо, имамо јошт за независимост наше народности борити се – имамо старати се, да наш мали језик, и наше славно србско име против сваког неправедног насртања обезбедимо.

    Добри, побудителни знаци красне будућности показују се код све једноверне и једнокрвне браће – свети жар одушевљења обдржања народности, народног благополучија ради – свима чувствителнима обвладао је – сад само старати се треба да се овај свети жар устроји, и к достиженију добра употреби, да се не претвори у бурни огањ, који ће не само пророке истине, него и сав народ наш прождрети, у уничтожити. – Тај велики и тежак задатак све узмућене силе ко обштем добру употребити, будуштој народној скупштини принадлежи. – Онде ће се представници са свију крајева Србства скупити – у њиовим рукама лежи будућност и срећа целог србског народа. Ко не би дакле желио да избор на достојне мужеве падне? И ми смо о важности те скупштине уверени – и ми желимо да само достојни за представнике народа изаберу се, зато овде свој једноверној браћи за правац оћемо да објавимо, какав треба онај муж да буде, који ће за представника на народну скупштину послан бити.

    Знате ли дакле, браћо! Какви морају они мужеви бити, којима ви право у руке дајете, вашу судбину у Новом Саду одважити? – Треба да је муж уман, слободан, независам – привержен ка закону, правди и поредку – а пређе свега: Србљин мора бити од главе до пете. Искрено мора он желити побољшање стања рода свога. Није лармаџија или блебетуша тај потребни прави муж – јер таки су људи ко добоши – многу ларму чине, а изнутра су шупљи! – Они све обећавају, а кад их питаш како ћеду реч обдржати – онда ти одговор дужни остану.

    Зато, браћо! Не ко само добро говори, него оног који као прави Србљин дела – изаберите; али не заборавите изабраног, за све наш народ касајући се закљученије под одговор узети. – Кажите му да желите верно се држати нашег краља и србског народа – да оћете да зло престане, а добро јошт боље да буде – да желите да једаред и србски народ оно место у числу народа задобије, које је већ одавно крваво заслужио. Али кажите и то, да не желите требљећи раж и чисту пшеницу искоренити, и да се сав ред наопако преврне; јер гди закон и правда престане, онде само злочинци добивају – и свако добро тоне.

    Зато промислите добро пре него што изаберете – договарајте се међу собом, да уразумете, који су најчестији и најврстнији мужеви међу њима, који на то званије изгледају. – Немојте то за неку лакрдију сматрати, јер мислите, да ако лакомислено и зло бирате, сами себи ћете највећма шкодити. Наћи ће се даље, браћо! Много људи, који ћеду вам добар совет дати: кога да бирате, кога не, али пре него што том совету следујете, размислите се, је су ли ти мужеви вашег поверенија достојни, који вам тај совет дају.

    А ви, браћо граничари! Не дајте се старим предрасуђењем као што су чин – званије, н. пр. Варати, помислите да сте слободни мужеви – делајте по томе, па не гледајте је ли муж вашег поверења, обрштер или простак – изаберите ма и најмлађег и најмањег само ако је за то способан и те чести достојан. А напоследак, будите готови, све што народна скупштина сврши, радосно примити, и ако треба свом силом, ма и с мачем у руци извршити.

    Сад Бог с вама. – Важно је дело! Срећа или несрећа, читава будућност наша од доброг избора зависи. – Желим да можете, браћо! Рећи: ''Само достојни мужеви били су у Новоме Саду скупљени!''Грб Стратимировића од Кулпина
Георгиј Стратимировић

БМС, Р IV 20/7, Инв. Бр. 99553. Србске новине 1848, бр. 34.

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер