Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netСРПСКА ВОЈВОДИНА ИЛИ VOJVODINAСрпска тробојка Сомборских добровољаца из 1949., са грбом аустријскога Цара, као Великога Војводе Војводства Србије (натписи на застави: предња страна - ''ЗА ЦАРА'', друга страна: ''СОМБОРСКИ ДОБРОВОЉАЦА'')    У ''тамници народа'', како је народ називао Аустроугарску монархију, због угњетавања и притисака од стране већинског становништва над поробљеним народима, често је долазило до побуна и крвавих обрачуна. Права српског народа била су, поготово у Угарској, сведена на минимум. Такво понашање режима проузроковало је отворену побуну српског народа који се није мирио са понижавањем и угњетавањем. Тако, 15. маја 1848. године у Карловцима, Народно-црквени сабор је прогласио аутономну српску државу. На челу Српског Војводства били су патријарх Јосиф Рајачић и Стеван Шупљикац, који је изабран за војводу и заповедника српске војске.

    Српски народ је водио жестоке борбе против мађарске војске како би очувао тек створену аутономну област. У тој борби српска војска је имала доста успеха јер се и сама мађарска држава побунила против Царског Двора, те је своје трупе повлачила из Српског Војводства. Побуна мађарског народа бива угушена од стране трупа бечког Двора капитулацијом мађарске војске 13. августа 1849. године. Цар Фрањо Јосиф, иако је признао постојање Српског Војводства, одлуком од 18. новембра 1849. године, образује област којој дарује име Војводство Србија и Тамишки Банат. На место војводе поставља самог себе и, коначно, да би удовољио мађарским захтевима 27. децембра 1860. год., укида Војводство Српско...

    Након завршетка Првог светског рата,Српска Војводина је припојена својој матици Србији и данас је, Богу хвала, у саставу Српског Отачаства. Међутим, данас постоје људи, који се труде да ове просторе отргну од Мајке Србије и припоје неком мутанту, којег режисери свеопштег хаоса стварају у некој од својих многобројних лабораторија. Креатуре, које по своје напојнице одлазе на запад, убеђују српски народ Српске Војводине да је лепше живети без Београда, Чачка, Ниша, Приштине, Подгорице, Сарајева, Книна... Они нас, веле ''пролетери'', пљачкају и израбљују. Тобоже, ми њих хранимо, а ''ди су новци''? То је лаж, скована на истом месту где су се доносиле и одлуке о бомбардовању, санкцијама...

    Српском народу Српске Војводине предстоји борба ''за Крст Часни и слободу златну'', борба за Христа, правду, истину и љубав. Пред нама је задатак, који због Светих предака и будућих поколења, морамо испунити: очувати духовно и национално биће северних делова Српског Отачаства.

    Нека Господ Бог помогне сваком јунаку, који то буде хтео и буде смео!


Центар за истраживање
Православнога Монархизма
Бошко Р. Маринков
(секретар)

(Објављено: ''Српско преображење'' бр.4.; Српска Православна омладина Војвода Степе; Војвода Степа; септембар 2001.; стр.5. и ''Српска застава'' бр.44./45.(120.); Мирослав Панић; Честерфилд; октобар 2004.-март 2005.; стр.40.)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер