Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Њ.К.В. Принц Карл Владимир Карађорђевић
САОПШТЕЊЕ ПОВОДОМ
СРЕТЕЊА 2012. ГОДИНЕ


   Драга браћо и сестре!   Данас ми Срби славимо велики дан - Сретење! Дан када је блажена Марија увела Господа нашега и нашега Спаситеља у храм у Јерусалиму где се сусрео са Светим Симеоном праведником који је препознао Исуса као будућег Спаситеља! Овај догађај хришћани славе од 541 године! Али ми такође прослављамо још један велики догађај који се одиграо баш на данашњи дан 1804. Ово је био дан када је Карађорђе, отац мога чукундеде, изабран да води устанак против Османлијских дахија.


   Место на коме је овај догађај одржан је, наравно, Орашац и сваке године се прославља на оном истом месту где је коначно договорено да Карађорђе буде вођа Првог српског устанка. И ове године моја жеља је била да посетим Орашац заједно са својом супругом принцезом Бригитом и да тамо прославимо овај догађај приватно међу онима који су били тамо у част Карађорђеве одлуке и устанка који је уследио након састанка на Орашцу 1804. Нажалост, ми нисмо у Србији у овом тренутку јер су нас страшни временски услови приморали на то. Али целом својом душом смо дефинитивно у Орашцу на данашњи дан!


   Данас, међутим, на Сретење обележавамо и друге догађаје који су се одиграли на овај исти дан кроз историју и зато се такође сећамо и стварања српске државе под влашћу Милоша Обреновића 1835. године, са Сретењским уставом који је усвојен у Крагујевцу, недалеко од Орашца! Дана 10. јула 2001. Сретење је такође и званично проглашено Даном државности Србије и од 2007, Даном Војске Србије!


   Док прихватам ову колективну прославу овог дана, с тугом се подсећам и на неколико примера некоректности ту! Сретење је дан када се разни припадници српске власти окупљају у Орашцу да одају почаст Карађорђу, али истовремено они представљају и политичко тело, које пориче наследницима великог Вожда њихова династичке и законска права, као што је случај са фарсом која је означена као реституција! Чини ми се да су многи људи спремни да одају почаст напорима и жртвовању Карађорђа да би се приказали у лепом светлу, али у исто време не занима их правна добробит Карађорђевића који представљају породицу данас! Ова иронија ме прилично погађа!


   Ја, заједно са својом супругом, принцезом Бригитом, лично бирам да се сетим свих оних који су жртвовали све да учествују у Првом српском устанку и да се боре за слободну Србију. Свих оних храбрих мушкараца и жена који су пратили свога вођу, Вожда, и посебно помен онима који нису преживели да виде плодове својих битака. Као што сам раније рекао, прихватам заједничку прославу Сретења, али се такође и подсећам на то да, да није било те огромне жртве Карађорђа и свих оних који су дали свој живот у Првом српском устанку, онда Милош Обреновић никада не би имао могућност доношења устава из 1835, а влада никада не би имала прилику да усвоји Сретење као Дан државности Србије у 2001! Зато је за мене, као припадника породице Карађорђевић данас, на првом месту сећање на верски и духовни значај прославе Сретења праћено одавањем почасти свима онима који су учествовали у Првом српском устанку, под вођством оца мога чукундеде, Ђорђа Петровића Карађорђа!


   Кад погледам на нашу велику и дивну српску земљу и видим патњу српског народа, финансијске катастрофе, колапс у социјалној заштити и огромну корупцију, питам: "Вожде, где сте?"


   Боже благослови Србију и њен народ и подари нам благослов праведности и своју милост.Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлатаСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер