Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ЦАРСКИ МУЧЕНИЦИ
(1918-2018)

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ
(2005-2016)

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИНАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА
НАБАВИТЕ НАША ИЗДАЊА

 

Facebook
Facebook

 

YouTube
YouTube

 

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90

czipm.org@gmail.comКЊИГА О СРПСКОМ ПОИМАЊУ
ХРИШЋАНСКИХ ОСНОВА МОНАРХИЈЕ


   Једва два месеца након изласка из штампе његове последње књиге: ''Државна хералдика у служби формирања нових идентитета : државни символи, као елемент религијске и националне самобитности'' (погледајте овде), која се појавила крајем децембра 2019, у издању издавачке куће Поредак из Београда, појавила се нова књига ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића, директора Центра за истраживање православног монархизма.

   Нова књига је насловљена са: ''Српски мислиоци о хришћанским основама монархије''. Издавач нове књиге је Центар за проучавање религије и верску толеранцију из Београда, а објављена је у њиховој реномираној библиотеци: Српска политикологија религије.

   Као и претходна, и ова књига спада у домен и научну област политикологије религије. Посвећена је Његовој Светости патријарху српском Г.Г. Иринеју, а изашла је са благословом Његовог Преосвештенства епископа источноамеричког Г.Г. Иринеја, духовног покровитеља Центра за истраживање православног монархизма.

   Рецензенти ове књиге су реномирани професори Университета у Београду: проф.др Мирољуб Јевтић са Факултета политичких наука, протојереј проф.др Зоран Крстић са Православног богословског факултета и доц.др Марко Вековић са Факултета политичких наука, који о овој књизи каже:   ''Као резултат историјских и политичких околности, идеја монархије је дуго времена предмет интересовања домаће јавности. Међутим, ова књига иде један корак даље и бави се једном веома специфичном темом – православном монархијом. Аргумент књиге се заснива на политиколошкој и верској анализи идеје православне монархије из угла српских аутора. Након исцрпне историјске анализе, главни закључак књиге јесте чињеница да православна монархија подразумева политички поредак који се заснива на хришћанским основама и који је и у складу са вековним црквеним учењем и искуством. Као таква, ова књига ће бити корисна пре свега студентима друштвено-хуманистичких наука, али и делу јавности која се интересује за ову тему.''

   На нешто више од три стотине страница, у овом раду се настоји на приказивању основних праваца развоја и схватања државотворног концепта православне монархије међу српским ауторима и то од средњовековног периода, преко периода обнове српске државности, па до данашњих дана. Речени државотворни идеал има своје исходиште у источноромејском богословском и политичком учењу о симфонији, као синергији, тј. добровољној сарадњи Цркве и државе на заједничком подвигу руковођења једном православном државом и духовног старања за спасење њених поданика. Средњовековна Србија, као део тзв. византијског комонвелта, усвојила је овакав државотворни концепт и прилагодила га сопственом народном духу и повесном искуству. Овај државотворни модел односа између Цркве и државе доживео је свој врхунац за владавине светородних династија Немањића, Лазаревића и Бранковића, а његов благотворни утицај имао је извесног ефекта и на ослободилачке и државотворне покрете на српским етничким просторима у XIX и XX веку, за владе династија Петровића-Његоша, Карађорђевића и Обреновића, проналазећи извесног одјека (позитивног или негативног) у размишљањима и идејама савремених српских аутора.

   Као и предходну, ову књигу ђакона Хаџи Ненада М. Јовановића је могуће набавити у књижари Православног богословског факултета (ул. Краља Петра 2, Београд) и у црквеној продавници Храма Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку (ул. Kнеза Вишеслава 100, Београд). Приход од продатих књига је намењен довршетку радова на уређењу овог Светог Храма.

НА РУССКОМ
rus

ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
gre

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
bul

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара


Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Принцезa Катаринa (Toмиславова) Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Румунски Краљевски Дом

Њ.В. Цар Симеон II Сакскобургготски од Бугарске

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Хералдички уметник Љубодраг Љ. Грујић

Хералдички уметник Ђорђе Реџа

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.ру

Часопис за књижевност и културу ''Људи Говоре''веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер