Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Ј. Илић


СМЕДЕРЕВО:

МИНЂУШЕ ПРИПАДАЛЕ
РОЂАКИ НЕМАЊИЋА?Минђуше с почетка 14. века    Ово су прве претпоставке о тајанственој власница пара средњовековних минђуша нађених у њеној гробници које су пробудиле археологе али и машту заљубљеника у историју Србије.

    Нико ко није био висока властелинка није могао да носи овакав накит, мисле археолози.

    - Осим грба Немањића, наушнице имају монограм М.П.А. што су иницијали Марије Палеолог, друге жене Стефана Дечанског. Готово идентичне наушнице, са истим монограмом, нађене су између Прилепа и Велеса, и то су једина два пара наушница са грбом династије нађена на овим просторима, каже археолог Дејан Радовановић, срећни проналазач вредног накита.

    Минђуше с почетка 14. века су лунуластог типа, рађене у техници шупљег ливења. Свака је тешка по 2,35 грама. Минђуше су сада у Заводу за заштиту споменика, а након финог чишћења биће предате смедеревском музеју.

    И остаци женског скелета налазе се у Заводу за заштиту споменика културе и убрзо ће бити послате на антрополошку анализу.

    - Пошто смо детаљније прегледали скелет, схватили смо да је могуће да је реч о женској особи ситније грађе, а не девојчици. Анализа, која ће потрајати неколико месеци, показаће пол и старост, узрок смрти, а биће урађена и ДНК анализа која би расветлила порекло власнице. По грбу, сигурно је реч о некоме ко има и родбинске везе са Немањићима, али није немогуће да је из куће деспота Бранковића - прича археолог Радовановић.

    У прилог овим тврдњама иде и родослов две српске породице.

    Син деспота Ђурђа Бранковића Лазар, који је и сам био српски деспот од 1456. до 1458. године, био је ожењен Јеленом Палеолог. У овом браку деспота Лазара и Јелене поново су се састале две линије које потичу од синова Стефана Немање.

    - Тома Палеолог, отац Јеленин је био чукунунук краља Србије Стефана Дечанског, и по тој линији је Јелена потомак Немањића, имала српске краљевске крви - прича Мирослав Лазић, кустос Смедеревског музеја. Такође, Лазар Бранковић, преко прабабе Милице, далеки је потомак старијег сина Стефана Немање - Вукана.

    Иначе, грб Немањића, симбол српских краљева и српске државе, представљен двоглавим белим орлом, преузет је од византијског грба династије Палеолога.


МАКЕДОНСКЕ НАУШНИЦЕ    Готово исте минђуше нађене су у цркви посвећеној Пресветој Богородици у Ђуришту, југоисточно од Скопља, а откупљене су 1953. године за Археолошки музеј Скопља. За разлику од смедеревских, које су нешто мање, имају на чеоним странама један грб и један монограм, док смедеревске имају у пару грб и монограме. Сам рад смедеревских је прецизнији и боље су очуване.НАЛАЗИШТЕ СЛУЧАЈНО ОТКРИВЕНО    Неочекивано откриће могло је да доспе и у погрешне руке током многих прекопавања од 1981. године када је локалитет пронађен.

    - На само десетак сантиметара изнад гробнице и костију, у шуту сам пронашао кутију од ималина. То значи да је неко копао непосредно изнад, али вредно налазиште срећом је остало нетакнуто - каже Дејан Радовановић. Иначе, на овој локацији пронађене су до сада 122 гробнице.


СТАРОСТ ЦРКВИЦЕ    Гробница се, иначе, налази у новооткривеном објекту који не припада комплексу црквице из десетог века, што мења сва досадашња сазнања.

    - Могуће да је овде реч о још старијем објекту од црквице. Требаће додатна арехеолошка ископавања и истраживања, за шта су нам неопходна новчана средства, каже Верољуб Ранковић, директор Завода за заштиту споменика културе.

    Једна група археолога верује да је баш на овом месту некада била Благовештенска црква у којој су похрањене мошти Светог Луке.

Место где је откривен гроб са женским скелетом
Извор

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер