Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Ђакон Хаџи Ненад М. ЈовановићПОЗДРАВНО СЛОВО
НА ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ

   Ваше Преосвештенство,

   Високопречасни и Пречасни Оци,

   Возљубљена Браћо и Сестре у Христу,

   Као хонорарни ђакон при овом Светом Храму и заменик директора Центра за Истраживање Православног Монархизма, посебна ми је част да Вас све поздравим овом свечаном приликом.

   Посебну благодарност дугујемо Његовом Преосвештенству Г.Г. Јовану, Епископу Липљанском и новоизабраном Епископу Славонском, на његовој архипастирској љубави и старању, будући да нас је поново посетио и што је нашао времена и енергије да, данас и овде, беседи на овако важну еклисиолошку тему, посебно када узмемо у обзир да је у току завршница припрема за његово устоличење у Трон Епископа Славонских, које ће се одиграти у Саборном Храму богоспасајеме Епархије Славонске у Пакрацу, 13. септембра ове године.

   Благодаримо и Старешини нашег Светог Храма, на доброј вољи и благослову да се овде саберемо и пробеседимо на ову актуелну тему.

   На послетку, није случајно, већ је Промисао Божија, да смо се баш вечерас овде сабрали, баш на Празник Светог Свештеномученика Иринеја Лионског, на Имендан Његове Светости Архиепископа Пећког, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, као и на дан Монашке Славе духовног покровитеља нашег Центра, Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске.

   Нека су многаја и благаја љета нашем Свјатјејшем Патријарху и нашем Владики Иринеју, молитвама Светог Свештеномученика Иринеја Лионског и свих Светих!

   Велика је наша духовна радост и привилегија да ће нам данас о књизи др Христа Јанараса: ''Црква у посткомунистичкој Европи'' говорити Владика Јован, као врсни српски теолог, који је био дугогодишњи професор на Цетињској Богословији и који има много тога меродавног да нам каже и да нас све научи на ову актуелну еклисиолошку тему.

   Књига, која се налази пред нама је сасвим недавно објављена и то у издању нашег Центра. Реч је о изванредно важном наслову из домена савремене православне философије и еклисиологије и о првом преводу ове књиге на било који језик, са њеног енглеског оригинала, што нам чини велику част!

   За ову велику част и поверење имамо, пре свега, да заблагодаримо благослову духовног покровитеља нашег Центра, Владике Иринеја, као и Његовом Високопреосвештенству Митрополиту Дарданелијском Г.Г. Никити (Лулиасу), директору Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, који је дозволио ексклузивно право да Центар ово дело преведе и објави на српском језику.

   Иначе, ово дело је првобитно објављено 2003. године Господње, од стране Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, а Центар га је објавио и благодарећи доброти и љубави Братства ''Свети Јустин Ћелијски'' из Сиднеја, које делује при Српској Православној Митрополији Аустралијско-новозеландској.

   Књига, коју доносимо и представљамо уваженој српској читалачкој публици и чији квантитативни обим и квалитативни значај стоје у строго обрнутој сразмери, заправо је текст трију предавања најважнијег грчког (и уопште - православног) савременог философа, која је он одржао постдипломцима, магистрантима и докторантима на Берклију, 1998. године Господње.

   Аутор дела, које је пред нама, заиста, представља сам врх савремене православне философске и теолошке мисли, те и не чуди да је он професор емеритус философије на Пандио Университету Друштвених и Политичких Наука у Атини; доктор теологије Аристотеловог Университета у Солуну; доктор Факултета Уметности и Друштвених Наука на Сорбони; почасни доктор философије Университета у Београду, Семинарије Светог Владимира у Њу Јорку и Школе Часног Крста у Бостону; гостујући професор Университета у Паризу, Женеви, Лузани, Криту и др.

   Говорећи о овом делу, у предговору његовог првог издања (на енглеском језику), др Антон Врејм, тадашњи директор Православног Института Патријарха Атинагоре при Унији Теолошких Школа у Берклију, између осталог је истакао:

   ''Иако већина философа избегава директна уплитања у еклисиолошка и теолошка питања, Јанарас је значајан изузетак. У његовим размишљањима осећамо везу и континуитет античке грчке философије и идеала јелинске цивилизације настављене у теологији и идеалима православног хришћанства. Наравно, као философ, Јанарас је претежно заинтересован за идеалне изразе теологије и философије. Јако га брине позападњачење православног хришћанства, односно робовање православне хришћанске теологије неправославним или западним мисаоним категоријама и изразима над којима првенство даје чисто православном или јелинском начину размишљања.''

   Отац Даниел Пол Пејн, православни свештеник из Хјустона и предавач на Џозеф Мартин Досон Институту за Црквено-Државне Студије, при најстаријој високошколској установи у Тексасу, Бејлор Универзитету, говорећи о овом делу Христа Јанараса наглашава неколико ствари од велике важности за разумевање данашњих неспоразума на релацији Исток - Запад:

   ''Јанарас у својим радовима прихвата антиглобалистичку позицију. У својој књизи "Црква у посткомунистичкој Европи" Јанарас тврди да пад источноевропског социјализма не представља победу слободарског духа над историјским материјализмом, већ пре "жељу за више историјског материјализма, и за доследнијим историјским материјализмом. Оно што је тријумфовало је још довитљивији и ефикаснији систем историјско-материјалистичког управљања људским животом, насупрот систему који је био неадекватан и неефикасан." Глобализација капиталистичког економског система Запада "темељно намеће људима и народима највулгарнију практичну примену историјског материјализма: апсолутни конзумеризам." Осим тога, Јанарас не прихвата друге аспекте модерности који произилазе из просветитељства, а нарочито концепт људских права. Семјуел Хантингтон је тврдио да постоји потенцијал за "сукоб цивилизација" између Запада и православних цивилизација, а из разлога што православна цивилизација није прихватила западно просветитељство. У својој критици тезе Семјуела Хантингтона, Јанарас наводи да заиста постоји "сукоб цивилизација" али не онакав каквим га наводи Хантингтон. Умјесто тога, сукоб је између историјског материјализма изведеног из просвјетитељске мисли и Хришћанства.''

   Преводилац овог дела и директор нашег Центра, Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић, пак, у предговору српском издању књиге, које се пред нама налази, између осталог, вели:

   ''Центар за истраживање православног монархизма дели ову жељу за васпостављањем симфоније Цркве као евхаристијског догађаја и Царства као система који омогућује Цркви да врши своју спасавајућу мисију у свету. На путу стварања органског друштва које се састоји од односа личности, чија се боголикост огледа у стваралачкој одговорности, дело ''Црква у посткомунистичкој Европи'' видимо као један изузетно важан корак.''

   Управо у овим речима се назире и повод и разлог зашто је Центар за Истраживање Православног Монархизма изабрао да управо ово дело др Христа Јанараса постане прва књига у његовој издавачкој серији Органска мисао.

   Истакнимо још и да је аутор и творац визуелног идентитета овог издања, дугогодишњи и вредни сарадник нашег Центра, г-дин Срећко М. Никитовић, да је лектуру и коректуру текста урадила проф. Љубица Колунџић, док Уреднички савет, поред оца Немање, чине још и Пречасни јереј Бошко Р. Маринков и моја маленкост.

   На послетку, дозволите ми да прозборим још само пар речи о Издавачу овог дела.

   Центар за Истраживање Православног Монархизма постоји и ради већ више од тринаест година, тј. од 2001. године Господње, када га је зачео, осмислио и предводио наш покојни брат Небојша М. Крстић.

   После његове трагичне и никада до краја расветљене погибије, Центар је и формално регистрован и оформљен, тако да је мојој маленкости пало у део да постанем његовим директором. Након седам година, ову дужност је достојно преузео и наредне четири године обављао, Пречасни јереј Бошко Р. Маринков, а последње две године Центром руководи Пречасни протонамесник Немања С. Мрђеновић.

   Значајно је истаћи да Центар, од 2005. године Господње, делује под Високим Покровитељством Његовог Краљевског Височанства Кнеза Александра Павловог Карађорђевића од Србије и Југославије, а од 2012. године Господње и под Духовним Покровитељством Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске. Од 2008. године Господње, Центар је и чланица Међународне Монархистичке Конференције.

   Прошле године, наш Центар је одликован високим Одликовањем Српске Православне Цркве – Орденом Светог Цара Константина. Орден је додељен одлуком Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, а уз сагласност Његове Светости Архиепископа Пећског, Митрополита Београдско-карловачког и Патријарха Српског Г.Г. Иринеја, као надлежног епархијског Архијереја. Овим превисоким признањем, наша Света Црква је Центру дала нови подстрек за даљи вредан рад и одала признање за сав наш досадашњи дугогодишњи труд.

   За ово време, нашем раду се придружио завидан број, врло вредних и компетентних, сарадника не само из Србије, већ и из: Русије, Румуније, Грчке, Аустралије, Немачке, Велике Британије, Сједињених Америчких Држава и других земаља...

   Наш рад је мултидисциплинаран, тако да делујемо у оквиру више студијских одбора, као што су: Одбор за Хералдичке и Генеалошке Студије, Одбор за Културу, Одбор за Историографске Студије, Одбор за Државотворне и Правне Студије и Одбор за Богословске Студије, а под нашим окриљем делују и хуманитарна секција – Србска Православна Акција ''Сабор'' и Удружење за Борбу Против Болести Зависности ''Свитање''.

   Један од најважнијих аспеката нашег рада, свакако, јесте и издаваштво. До сада смо објавли скроман број наслова, али смо настојали да буду од значаја за нашу мисију и труд на црквеној и народној њиви. Објавили смо збирке поезије наших сарадника: ''Заточене земље слободан грумен'' и ''Србикон'', Пречасног јереја Бошка Р. Маринкова и ''Конзервативна (Р)еволуција'', Пречасног протонамесника Немање С. Мрђеновића, као и значајно дело великог руског монархистичког мислиоца Ивана Лукјановича Солоњевича: ''Народна монархија'' (у сарадњи са издавачком кућом Укронија). Ускоро излази и нова збирка поезије оца Бошка Маринкова: ''Радовање духом'', за коју предговор пише један од наших највећих савремених песника и члан Крунског Савета Престолонаследника Александра, академик Матија Бећковић.

   Из свега реченог закључујемо да ми циљеве оваквог нашег рада видимо као: истраживање, промовисање, сведочење и афирмисање Православних, монархистичких и предањских вредности; залагање за обнову Православне Монархије, као изворног облика Православне државности; истраживачки рад из области богословља, историографије, хералдике, права, философије и сродних наука и залагање за примену истраживачких достигнућа Центра, на начин на који то може да допринесе духовној, народној и културној обнови српског народа.

   Благодарећи Богу и нашем Небеском Покровитељу, Светом Равноапостолном Цару Константину Великом, у нашем раду смо увек уживали подршку наше Свете Цркве, Светле Круне и Витешке Војске, што ми желимо да видимо управо као видљиву пројаву, вазда актуелног, државотворног начела симфоније, хералдички представљеног управо српским двоглавим орлом, чије две главе (Црква и Држава) заједнички делају на добробит читавог народног организма.

   У нашем вредном раду нисмо уживали само очинску љубав и подршку нашег духовног покровитеља, Владике Иринеја и нашег високог покровитеља, Кнеза Александра, већ и Његовог Преосвештенства Г.Г. Андреја Епископа Аустријско-швајцарског, Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића од Србије и Југославије, Њеног Краљевског Височанства Принцезе Катарине Карађорђевић од Србије и Југославије, Његовог Краљевског Височанства Принца Карла Владимира Карађорђевића од Србије и Југославије, Њеног Краљевског Височанства Принцезе Бригите Карађорђевић од Србије и Југославије, Његовог Краљевског Височанства Принца Давита Багратион-Мухранског Батонишвилија, Поглавара Краљевског Дома Грузије и многих других, којима и овом приликом најсрдачније благодаримо.
Поздравно слово на промоцији књиге др Христа Јанараса: ''Црква у посткомунистичкој Европи'', одржаној 23. августа (5. септембра) 2014, у парохијском дому Храма Светог Апостола и Јеванђелисте Луке у Кошутњаку


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер