Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

М. К.


СРПСКЕ ИКОНЕ НА ПУТУ ЗА ВАТИКАН


Рука Светога Јована Крститеља и Честица Часнога Крста    Католичка црква преко организације "Витезови Малте", реда директно одговорног Ватикану, посљедњих мјесеци интензивно ради на сценарију преузимања три српске светиње, иконе Богородице Филермосе, руке Јована Крститеља и честице Часног крста, које се тренутно налазе у Цетињском манастиру у Црној Гори, сазнаје "Фокус" од извора из СПЦ у Црној Гори.

    Сценарио се одвија преко Филипа Вујановића предсједника Републике Црне Горе, и бившег предсједника Мила Ђукановића који по инструкцијама из Ватикана заговарају да три светиње буду смјештене у капелу изнад Цетињског манастира, чију би изградњу финансирала држава.

    - Каква је то капела коју финансира држава. Ко ће да служи у тој капели. Можда политичари. Невиђено је да се држава уплиће у унутрашње ствари Цркве. Све се ради без консултација с владиком Амфилохијем, а није консултован ни престолонасљедник Александар Карађорђевић, власник светиња - објашњава наш извор.

    Надлежност над капелом је подијељена, а како је договорено, капелом би требало да управља фондација у којој би представнике имали Народни музеј Црне Горе, Епископ Будимљански Јоаникије носи Руку Светога Јована КрститељаМитрополија црногорско-приморска, Општина Цетиње, Влада Црне Горе и представници свих земаља које су донирале изградњу светилишта, а у којима су боравиле ове три реликвије.

    - Чињеница да ће и друге земље имати надлежност, као и изјаве црногорског руководства да ове светиње припадају свима, стварају забринутост - упозорава наш извор.

    Спрега Ватикана са црногорским руководством наслућује се у чињеници да син Филипа Вујановића студира у Вашингтону на једном од католичких института.

    - Прашина око српских светиња дигла се у Русији и Грчкој. Из ове двије земље стижу озбиљна упозорења да ће доћи до жестоких разрачунавања наставе ли се настојања да се светиње изузму од СПЦ - наводи наш извор.

    У прилог овим наводима говори и писмо које је владика Амфилохије упутио Александру Карађорђевићу, у којем је затражио да се ове светиње сачувају.

    - Престолонасљедник је према сазнањима одговорио да је потребно све учинити како светиње не би биле измјештене у државну капелу. Јасно је да је капела прва степеница у транспорту светиња у Ватикан - објашњава наш извор.


Путешествије светињаРука Светога Јована Крститеља    Октобра 1993. громогласно је одјекнула вијест да се рука Јована Крститеља, честица Часног крста и икона пресвете Богородице Филермске, чије се ауторство приписује јеванђелисти Луки, након Јерусалима и Родоса, почивале су на Малти, док острво 1798. није покорио Наполеон.

Рука Светога Јована Крститеља и Честица Часнога Крста    Након тога светиње су добиле пребивалиште код руског цара Павла Првог, да би их његов насљедник, цар Александар Други пренио у Гатчино, недалеко од Петрограда, а послије револуције 1917. реликвије су пренијете из Русије, гдје их је до смрти чувала Марија Фјодоровна, мајка посљедњег руског цара Николе Другог Романова.

    Послије њене смрти, руски митрополит Антониј Храповицки, их је преселио у Србију и повјерио их краљу Александру Карађорђевићу. Светиње су чуване у дворском храму Светог Андреја Првозваног на Дедињу, а по почетку Другог свјетског рата краљ Петар Дрги предао их је манастиру Острог, гдје су остале све до 1952. године.

    Након више од 20 година чувања у депоу Службе државне безбједности, власти су 1978. честицу Часног крста и руку Светог Јована предале Цетињском манастиру, а Филермосу Народном музеју.Чудотворна Икона Пресвете Богородице Филермосе(Преузето: Интернет сајт ''Фокус'')
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер