Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Марко ПетковићГРУЗИЈСКИ ПРИНЦ У СРБИЈИ:
''ЧЕСТО САМ САЊАО БЕОГРАД''

ПРИНЦ ДАВИТ БАГРАТИОН
МУХРАНСКИ БАТОНИШВИЛИ,
ПОГЛАВАР ЧУВЕНЕ ДИНАСТИЈЕ,
ДОДЕЛИО ОРДЕН ПАТРИЈАРХУ
   Београд је град који сам желео да видим још од свог детињства, сањао сам о њему и веома ми се допада јер на сваком ћошку може да се осети богата историја. За сваког православног хришћанина велика је част и духовно искуство највишег степена да буде у прилици да се поклони највећим светињама Београда и Србије.   Овако о главном граду Србије говори принц Давит Багратион, потомак једне од најстаријих краљевских династија у историји цивилизације - грузијске.

   Без имало помпе, као што је то био обичај пре више деценија када је народ излазио на улице да поздрави свог госта, члан једне краљевске породице допутовао је у Београд.

   Давит Багратион-Мухрански Батонишвили, принц Грузије, провео је три дана у главном граду Србије, како би се сусрео са српским патријархом Иринејом и обишао, како каже, „велики број светиња”.

   Наследник чувене краљевске лозе Багратион, која је Грузијом владала од 9. века све до раног 19. века, када је Русија анкетирала ову државу, одликовао је српског патријарха Орденом реда орла Грузије и бешавне доламе Господа нашег Исуса Христа. Поглавар најстарије православне краљевске династије на свету, пошто је након усвајања хришћанства 327. Грузија после Јерменије постала друга земља на свету која је овој религији дала државни статус, у Патријаршији СПЦ уручио је ово одличје уз благослов патријарха Грузије Илије Другог.


   - У знак захвалности због истинског пријатељства и доброчинитељства према Грузинској православној цркви и њеним верницима, одликовао сам Његову светост патријарха српског Иринеја Великом огрлицом краљевског реда орла - рекао је за „Блиц” принц Давит, и додао да је веома радостан због прилике да се сретне са српским верским поглаваром.

   Осим патријарха Иринеја, носиоци овог одликовања су такође цариградски патријарх Вартоломеј и грузијски патријарх Илија Други, као и чланови појединих краљевских породица. Попут српске монархије, на одлазак са власти династије Багратион и њен повратак утицао је комунистички политички систем који су ове две државе прихватиле. Већина чланова грузијске краљевске породице напустила је ову државу када је 1921. Црвена армија освојила Тбилиси, да би њен повратак у политички живот, сада Републике Грузије, почео деведесетих година прошлог века.

   - Између народа Грузије и Србије постоји велика сличност и потреба за јачањем духовних и свих других веза. Ова два древна и православна народа имају исту веру и слично историјско искуство који нас међусобно приближавају - рекао је принц Давит, и објаснио да је једна од заједничких црта „велики проблем с угрожавањем државног интегритета и територијалног суверенитета”, односно проблема Косова и Метохије у Србији, а Абхазије и Јужне Осетије у Грузији.

   Наговештаји да ће Грузија приступити НАТО поново су подигле тензије на овом простору и изгледе да се рат између Русије и Грузије понови.

   - Ово је веома комплексно питање јер је веома тешко рећи да ли ће Грузија уопште ући у НАТО, будући да је претходно неопходно да се обави један поштен референдум на коме би се народ изјаснио. Међутим, интерес наше земље јесте да гледа у другом смеру. Однос између Русије и Грузије је кроз векове био братски јер делимо православну веру, због чега би сви проблеми које смо досад имали требало да се решавају кроз љубав, а не свађом – сматра Принц Давит.Повратак монархије


   Анкете спроведене у Грузији показале су да трећина грађана ове државе жели да се уместо републичког уређења поново успостави монархија.

   - Сматрам да је то могуће јер Грузијци виде да је председнички систем у нашој земљи пропао, пошто ниједан од садашњих грузијских председника није промењен на изборима. У систему какав је тренутно у Грузији не постоји могућност да народ слободно искаже своју вољу о томе, не само да ли је за монархију или републику, већ и о томе за коју партију жели да гласа. Политичко стање у Грузији је диктатура - рекао је принц Давит Багратион.


+ + +ENLARGE!
(Објављено и београдском дневнику ''Блиц'', 19. децембар 2011)Извор


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер