Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Грб Републике Српске
Слободан Васковић

АМБЛЕМ УМЕСТО ДРЖАВНОГ ГРБА


Нови знамен Републике СрпскеУ Републици Српској формирана је комисија
која би требало да предложи нов изглед грба и химну,
али до данашњег дана решења ни за лека

   Уставни суд Босне и Херцеговине 31. марта званично је објавио одлуку којом се садашња обележја ентитета, грб и химна Републике Српске и грб и застава Федерације БиХ, стављају ван снаге. Ова одлука ступиће на снагу оног момента кад буде објављена у Службеном гласнику БиХ. Уставни суд БиХ је одлуку о стављању ван снаге ентитетских обележја донео након што РС и Федерација БиХ нису уважиле прошлогодишњу одлуку суда да у року од шест месеци своје симболе ускладе са Уставом БиХ тако да представљају сва три конститутивна народа.

   Оног тренутка кад одлука Уставног суда буде објављена у Службеном гласнику ентитети више неће моћи да издају ниједан документ који садржи спорне симболе. То практично значи да ће ентитети морати да престану да користе све досадашње печате, меморандуме и административна обележја од најнижих нивоа власти до највиших ентитетских институција. У таквој ситуацији у питање би могло доћи издавање родног листа, као и свих осталих докумената који имају грб ентитета. Све ће то значити административни хаос, али и огромне проблеме с којима ће се суочавати обични грађани.

   Непознаница је, међутим, када ће одлука суда бити и службено објављена, јер БиХ још нема закон о Уставном суду. Речју, тај суд не ради по законом утврђеним правилима и процедурама него их сам прописује. Датум објављивања одлуке у Службеном гласнику тако је дискреционо право председника Уставног суда БиХ. Још један од апсурда функционисања државе БиХ, са чиме се слажу и правни стручњаци, истичући да доношење закона о Уставном суду мора бити (још) један од приоритета.

   Горуће питање је шта чинити у ситуацији када ентитетска обележја буду стављена ван снаге, а нови симболи нису утврђени. Након скоро годину дана јалових расправа у скупштинским органима, ентитети су се нашли пред зидом. У Републици Српској формирана је комисија која би требало да предложи нов изглед грба и химну, али до данашњег дана решења ни за лека. Чланови комисије нису успели да усагласе изглед новог грба РС без двоглавог орла, а о новој химни чак нису ни расправљали.

   У Федерацији БиХ се, опет, много не брину због нових симбола, јер већина бошњачких странака сматра да симболе ентитета треба у потпуности укинути и заменити их обележјима државе БиХ. Ипак, федералне власти најавиле су да ће формирати радну групу која би требало да покуша да се договори о изгледу нових симбола.

   Комисија парламента РС за утврђивање нових обележја, суочена са цајтнотом, прошле седмице је одлучила да од ликовних умјетника затражи предлоге за додатне симболе, односно амблеме који не би мијењали грб РС, већ би се користили као додатни симболи у одређеним приликама. Закључено је да основа за амблеме буду застава и назив РС.

   – Уставни суд БиХ изгледа води блицкриг којим би оба ентитета довео у стање блокаде – упозорио је Игор Радојичић, председавајући комисије и председник парламента РС, свестан чињенице да договора нема на видику, а да је времена све мање. Бошњачки чланови комисије, који нису подржали решење за утврђивање додатних симбола, опет, сматрају да ситуација није безизлазна, јер РС једноставно може да преузме обележја БиХ.

   Тако члан комисије Шефкет Хафизовић каже да је најбоље прелазно решење да се по хитном поступку у Закон о употреби печата угради одредба према којој ће се до израде нових решења за симболе користити печати БиХ.

   – То је рјешење које неће довести до блокаде, а ствар се може завршити у једној реченици. То ће пуно мање коштати од усвајања неких додатних симбола, након чега би се морали израђивати и нови печати свих институција, почев од мјесне заједнице до владе и скупштине ентитета – каже Хафизовић. Он сматра да је на нивоу целе земље потребно изнаћи заједничко решење које ће бити у складу с одлуком Уставног суда о конститутивности народа.

   – То укључује потребу да се направи међупарламентарна или комисија између влада ентитета, која ће радити на изради решења прихватљивих за све народе у оба ентитета. Решења, која би била резултат прегласавања, неће бити добра. Рецимо, може се десити да српски народ у Федерацији представљају сасвим другачији симболи него што их представљају у Републици Српској. Исто се односи и на Бошњаке и Хрвате. То, опет, иде у прилог нашој идеји да ентитети не треба да имају своја обиљежја. Довољно је да их има држава БиХ – истакао је Хафизовић.

   С друге стране, посланик Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Перица Рајчевић тврди како увођење амблема може бити рационално и добро решење, подсећајући да таква пракса није страна ни другим земљама.

   – Разрешење новонастале ситуације може се тражити у привременим или паралелним обиљежјима, која су својствена и за многе државе у свету, као што су САД и Француска. Те државе имају паралелно печате и амблеме који се разликују од званичног грба. У Француској и САД немају званичног грба већ имају свој печат с двоглавим орлом. Рјешење се може тражити у доношењу привремених обиљежја или амблема, који се паралелно могу користити у дужем периоду како би се избегли велики трошкови мењања свих печата, меморандума и других административних података неколико пута у пар месеци – наглашава Рајчевић.

   Он сматра да је и сам почетак приче, коју је пред Уставним судом БиХ покренуо лидер Странке демократске акције (СДА) Сулејман Тихић, о томе да ентитетски симболи дискриминишу поједине конститутивне народе, више политизација целе ствари него питање суштинске дискриминације.

   – Оне који се тако олако поигравају националним интересима треба питати да ли је већа дискриминација то што људи немају посла, или је то изглед грба. Мислим да би, у суштини, сви требало да пођемо од чињенице да симболи не треба да буду основно питање на којем се ломе копља, већ би управо требало да преовлађују проблеми из социјалне и економске сфере – сматра Рајчевић.

   Без обзира на то како је дошло до проблема са ентитетским обележјима, извесно да се то питање мора решити што пре, јер ће у супротном завладати административни хаос. О томе ко ће бити одговоран ако се то и деси не прича се много. Из Уставног суда БиХ саопштено је да је Тужилаштво БиХ 20. децембра прошле године могло да покрене поступак против особа које су одговорне за неизвршавање одлуке тог суда којом су симболи РС и Федерације БиХ проглашени неуставним.

   – Не можемо говорити о томе ко је одговоран, то треба да уради Тужилаштво на основу закона, а поступак су могли да покрену већ и на основу писања медија, иако смо им и ми доставили премет – каже регистар Уставног суда Фарис Вехабовић, закључујући да је питање поштовања одлука Уставног суда, као највишег суда у држави, питање поштовања владавине права.


Грб у знаку мерцедеса   Бошњачки чланови Комисије за утврђивање новог грба и химне РС предлагали су више варијанти новог ентитетског грба.

   Један од предлога садржао је заставу РС са европским бојама и звездицама. Према другој варијанти грб би био подељен у три целине, попут ознаке мерцедеса, а у свакој би се нашла обележја једног од три конститутивна народа, примећујући да би на тај начин Срби могли да задрже двоглавог орла. О решењу за химну РС, која би заменила садашњу Боже правде, чланови комисије још нису расправљали, јер химна, за разлику од грба, неће изазвати административне проблеме.

   – Код химне се поставља низ питања. Из саме пресуде Уставног суда није до краја јасно да ли је дискриминирајући само текст или и мелодија. Логично питање је и да ли мелодија уопште може бити дискриминирајућа. Ово ће бити главна питања око којих ће се ломити копља по питању химне – оценио је Перица Рајчевић.
Нови знамен СрпскеСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

''Србија'' - Глас Четника

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер