Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

Under High Patronage
of His Royal Highness
Prince Aleksandar Pavla Karegeorgevich
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

Board for Heraldic and Geneaogical Studies
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


Печат Великога Жупана Стефана Немање

Горан Роксић
СТЕФАН НЕМАЊА
Свети Преподобни Симеон Мироточиви 
(ктиторска фреска из Светога Манастира Студенице)   Немањићи су најзначајнија српска средњовековна династија која је Србијом владала више од две стотине година (1166-1371). Немањићи су оснивачи самосталности српске средњовековне државе, заслужни за културни и економски успон српске државе, као и за њен највећи територијални успон, али не смемо заборавити ни ктиторску делатност ове династије, нити чињеницу да је захваљујући Светом Сави, Српска православна црква стекла аутокефалност 1219. године.

   Од формирања првих српских држава главни утицај на унутрашњу и спољну политику тих држава имала је Византија, која је по својој вољи постављала и српске жупане. Такав је случај био и након збацивања великог жупана Десе, када је византијски цар Манојло I Комнин за великог рашког жупана 1163. поставио Тихомира, најстаријег Завидиног сина.


+ + +Петрова Црква
у Расу   Због великих метежа у Рашкој, Немањин отац Завида се са породицом склонио у Зету, где му се око 1112/1113. родио најмлађи син Немања који је у Рибници код Подгорице крштен по католичком обреду, пошто тамо других свештеника није било. Када се Завида вратио у Србију, Немања је крштен по православном обреду у цркви Св.Петра и Павла у Расу, столном месту, односно престоници тадашње Србије.

   Као што сам већ навео, након Десиног свргавања, достојанство великог жупана припало је Тихомиру, најстаријем Немањином брату, док су он и његова два брата, Тихомир и Страцимир, добили удеоне кнежевине, области којима су управљали у својству локалних владара. Немањина удеона кнежевина обухватала је области на истоку државе, а то су биле жупе, односно речне долине, Ибар, Расину, Топлицу и Пусту реку као и крајеве између поменутих долина. Поред ових територија Немања је на поклон од византијског цара Манојла Комнина, на кога је оставио снажан утисак добио и жупу Дубочицу у околини Лесковца, али још значајније за Немању је било што му је Манојло доделио владалачко достојанство „царски сан“, чиме га је готово изједначио са великим жупаном, и тиме је убачена јабука раздора међу браћом.


Црква Светога Николе
код Куршумлије   Немања је почео самостално да води верску политику у својој области тако што је подигао манастир посвећен Богородици на ушћу Косанице у Топлицу, као и храм посвећен Светом Николи код Куршумлије, након чега су га браћа упозорила да то не чини без договора с њима, међутим Немања се није обазирао на опомене и приликом заједничких консултација браћа су га ухапсила и затворили у пећину у близини Раса. Немања се заветовао Светом Ђорђу да ће му подићи манастир уколико га ослободи и он је уз помоћ својих присталица изашао из затвора и збацио свог брата с престола. У знак захвалности Светом Ђорђу подигао је 1171.године у околини Раса манастир који је познат под именом Ђурђеви Ступови.

Неки историјски извори за годину почетка Немањине владавине узимају 1168, мада многи историчари сматрају да се Немања већ 1166. налазио на престолу великог жупана. Немањина браћа су се после преврата склонила у Византију одакле су са својом војском покушали да збаце Немању, али их је Немања дочекао јужно од Звечана код села Пантино где их је потукао до ногу. Приликом ове битке Тихомир је погинуо, а Немања се измирио с Мирославом и Страцимиром. Византијски цар је кренуо с војском на Немању и 1168. га приморао на покорност, јер Византији није одговарало јачање Србије под Немањином влашћу. Међутим Немања 1171. са Млетачком републиком и Угарском креће у напад на Византију, али убрзо 1172. остаје сам јер је млетачку флоту захватила епидемија, а Угарска је склопила савезништво с Византијом. Немања је обуставио све операције и прихватио понижавајуће услове византијског цара. Након повратка из Цариграда, где је украсио победничку поворку Манојла Комнина, Немања се вратио у Србију где је учврстио власт и средио односе с браћом.


Свети Манастир Ђурђеви Ступови   Захваљујући одличним односима које је Немања имао са православном црквом и православним велможама он је малу, али добро организовану српску државу успео да полако али сигурно осамостаљује од Византије одмах након смрти цара Манојла 1180. године, јер је тад Византију захватила дуготрајна криза која је допринела губитку готово свих територија које је династија Комнин стекла у ратовима који су вођени пуних сто година. Већ 1181. Угарска је вратила скоро све изгубљене територије, а 1183. Угарској се прикључује и Србија која је захваљујући овим биткама овладала Дукљом која је сматрана дедовином Стефана Немање. До краја 1185. Немања је запосео све градове у Дукљи и Далмацији, а то су били: Дањ, Сард, Дриваст, Скадар, Улцињ, Свач и „град славни Бар“, као и Котор где је Немања пренео двор односно једну од резиденција. Запоседање Дукље није имало освајачки карактер већ је то, по мишљењу Немањиних биографа Светог Саве и Стефана Првовенчаног, било уједињење наследних земаља Стефана Немање. Немањина браћа су у то време покушала да заузму Дубровник и Корчулу, али без успеха. Српски жупан је велика освајања предузимао у периоду између 1183. и 1189. и тада су освојени градови у долини Тимока: Сврљиг, Равни, Козаљ, затим југозападно од Софије Перник, Стоб, Землн, Велбужд и Житомитски. Немања је у правцу југоистока освојио градове: Скопље, Лешак, Призрен и Градц у Пологу, тако да су све територије северно од линије Велбужд, Скопље, Полог биле под Немањином влашћу.

   Приликом Трећег крсташког рата Немања је припремио свечани дочек немачком цару Фридриху Барбароси са којим је склопио пријатељски однос који је могао да постане савезнички, јер је Немања хтео да искористи снагу крсташа за учвршћивање власти у градовима и на територијама које је одузео Византији. Међутим, до тога није дошло јер је Византија испунила све захтеве крсташа, а у пролеће 1190. немачки цар се удавио приликом преласка војске у Малу Азију.


Свети Манастир Студеница   Убрзо након смрти Фридриха Барбаросе Византија успоставља ред у држави и креће у битке за повратак изгубљених територија. Први на удару новог византијског цара Исака II Анђела је српски велики жупан Стефан Немања кога на Јужној Морави 1190. године напада огромна византијска војска која је пошла на Србију из Пловдива и однела победу, али је српска војска била способна да и даље пружа отпор византинцима па су Стефан Немања и Исак Анђео одлучили да се нагоде тако што се српски владар одрекао крајева источно од Јужне и Велике Мораве укључујући и Ниш као и градове Призрен и Скопље и жупу Полог, а да би се договор учврстио склопљен је брак између Немањиног сина Стефана и Евдокије, синовице византијског цара. Немања је још једном доказао да је био изузетан државник, јер је војнички пораз искористио на најбољи могући начин тако што је већину територија задржао, а том приликом се и ородио с византијским царем и постао његов савезник и штићеник.

   Стефан Немања је 25.03.1196. године у Расу сазвао државни сабор на коме се одрекао власти у корист свог средњег сина Стефана. Истог дана се Немања замонашио и добио монашко име Симеон након чега се повукао у манастир Студеницу, а његова жена Ана се такође замонашила и добила име Анастасија и отишла је у манастир у Расу. Немања је 2.новембра 1197. стигао на Свету гору у пратњи монаха с циљем да дарује светогорске манастире и да види сина Растка који се 1192. замонашио и добио име Сава. Сусрет оца и сина је био изузетно дирљив пошто се нису видели пуних 5 година. Они су обилазили светогорске манастире и одлучили да подигну манастир „Србима на поклон вечни“, после добијене дозволе од византијског цара Алексија III, 1198. су почели изградњу манастира посвећеног Ваведењу пресвете Богородице, који је добио име Хиландар по старом манастиру који се ту налазио раније. Овај манастир је био и остао центар српске духовности који је, без обзира што се налази у Грчкој, трпео кроз историју све тешкоће српског народа. Стефан Немања, касније монах Симеон, оснивач династије Немањића и човек који је заслужан за осамостаљивање српске државе и један од најзначајнијих српских владара упокојио се 13. фебруара 1199. у манастиру Хиландар, а његове свете мошти је на осму годишњицу од смрти пренео његов син Сава у манастир Студеницу где оне и данас почивају.


Свети Манастир ХиландарДУХОВНА ДЕЛАТНОСТ СТЕФАНА НЕМАЊЕ   Стефан Немања је био велики ктитор и добротвор, јер поред тога што је на својој територији изградио велелепне манастире као што је Студеница која ће му касније постати вечно пребивалиште и која је у оно време, а и данас представља бисер средњовековне црквене архитектуре и својим белим мермером којим је обложена привлачи огроман број верника. Поред Хиландара, Жиче, и Грачанице представља један од центара српске духовности. Такође, Немања је саградио и већ поменути манастир, Ђурђеви Ступови као и манастир Светог Николе у близини Кончула, затим цркву Богородице Бистричке на Бистрици као и женски манастир у Расу такође посвећен Богородици. Обновио је и манастире светог великомученика Пантелејмона у Нишу и светог арханђела Михаила у Скопљу. Свакако врхунац његове ктиторске делатности је манастир Хиландар који је са својим сином Савом изградио на Светој Гори. То је манастир у којем се Немања као монах Симеон упокојио1199. године. Немања је на светој Гори даривао и друге светогорске манастире као што су Ватопед, Кареја, лавра Светог Атанасија, Ивирон и још неке манастире. Даровао је и цркве у Јерусалиму, међу којима је и црква Господња, односно црква Светог Гроба или Васкрсења Христовог, затим цркву Светог Јована Претече такође у Јерусалиму, потом цркву Светог Теодосија у близини Витлејема у Палестини. Благонаклоност српског владара осетиле су и цркве Светог Петра и Павла у Риму као и црква светитеља Николаја чудотворца у Барију и православни манастир Богородице Евергетидске у Цариграду и манастир светог Димитрија у Солуну.Свете Мошти
Светога Преподобнога Симеона МироточивогаПечат Великога Жупана Стефана НемањеСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер