Грб Краљевине Србије Грб Центра

EDICT OF MILAN 313-2013
МИЛАНСКИ
ЕДИКТ

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ДРЖАВОТВОРНЕ И
ПРАВНЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

Facebook
Facebook

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

ПОЗИВ ЗА ПОМОЋ СВЕТИЊИ
У РАДОВАЊСКОМ ЛУГУ
   По благослову Његовог Преосвештенства Г.Г. Иринеја, Епископа Митрополије Аустралијско-новозеландске, духовног покровитеља Центра за Истраживање Православног Монархизма, Центар се придружије племенитој, богољубивој и отачаствољубивој иницијативи за обнављање и уређење знаменитог спомен-комплекса у Радовањском Лугу, месту пострадања обновитеља и устројитеља нововековне српске државности и родоначелника Српског Краљевског Дома Карађорђевића, Врховног Вожда и Команданта Српског, Великог Војводе Ђорђа Петровића – Карађорђа.

   Читавим пројектом руководи надлежни парох, млади, вредни и предузимљиви Пречасни јереј Предраг Поповић, који настоји да обнови Цркву Светог Архангела Гаврила, познату као Црква Захвалница, коју је, као минијатурну реплику опленачког Краљевског Маузолеја, 1930. године Господње, подигао Вождов праунук, Његово Величанство Краљ Александар I Карађорђевић од Југославије. После 84 године од освећења, Храм показује видљиве знаке пропадања и вапије за обновом и достојним украшавањем и унапређењем, какво доликује Светињи оваквог значаја. Наиме, Олтар Храма је устројен управо на месту где је лежало Вождово тело у моменту његовог пострадања и богомрског краљеубиства, далеке 1817. године Господње.

   У непосредној близини Храма се налази и место првобитног почивалишта Врховног Вожда, које, такође, није обележено и уређено, ни приближно, на начин, какав заслужује онај, кога велики Његош опеваше као ''оца Србије'' и ''бич тирјанах''. Између осталог, значајна издвајања ће изискивати и измештање пута, који је, крајње непромишљено, постављен тако да само гробно место одваја од остатка спомен-комплекса, тј. од Цркве и Вождовог Конака, у којем је смештена и значајна музејска збирка.

   Поменути Музеј, који је устројен трудом Пречасног оца Предрага, садржи значајну збирку у вези са Првим српским устанком, као и део са експонатима из Првог и Другог светског рата. Експонати из Карађорђевог времена укључују и један устанички топ, мноштво другог оружја, као и оригинални Карађорђев портрет у природној величини - дело чувеног српског сликара Павла Јовановића, Патријарашку Грамату о освећењу Храма и др. Елем, овако значајна поставка, са експонатима из времена Карађорђеве, као и владавине његовог унука, Краља Петра I, праунука, Краља Александра I и чукунунука, Краља Петра II, заслужује унапређење и старање данашњег српског поколења, како би је што више ходочасника могли да посете и да што више науче и напоје се са извора наше славне прошлости, на којој је заснована и наша просперитетнија будућност.

   Предвиђено је и да се у оквиру комплекса, тј. у порти Храма, подигне достојан споменик Вожду Карађорђу, од венчачког мермера, који би био израђен управо према поменутом познатом Карађорђевом владарском портрету, из кичице великог Паје Јовановића.

   На послетку, али никако најмање важно, ваља подвући и да су и путеви, којима се до ове Светиње стиже, у тако жалосном стању, да, заправо, онемогућују организовани масовнији долазак поклоника и екскурзија, које би овде могле да буду приређиване. Због тога је улагање у путну инфраструктуру у овом крају крања неопходност, што такође изискује помоћ и ангажман читавог друштва и Државе.

   Пред оцем Предрагом и свим богољубивим, отачаствољубивим и национално одговорним организацијама и појединцима у Отачаству и Расејању је велики труд и рад, како би све планирано било завршено до лета 2017. године Господње, када ће бити обележена 200-та годишњица од Карађорђеве смрти.

   Наш однос према овој великој, али заборављеној, Светињи је наше огледало, тј. огледало Србије, каква ће бити у будућности, баш као што је и несрећно садашње стање ове Светиње наше огледало у потоњих 70-ак година! Садашња генерална слика немара и запуштености ове Светиње, управо је поражавајућа и само великој љубави и труду оца Предрага имамо да захвалимо што стање није још и горе и што су последњих пар година учињени извесни помаци, који буде наду да је преображај ове Светиње могућ. На символичкој равни, то би значило да је исти такав преображај могућ и у читавом нашем крстоносном роду српском!

   Зато позивамо све организације и појединце добре воље да, заједнички и саборно, прионемо на рад у овом смислу, како би што пре одолели наметнутом комуно-југословенском србождерном damnatio memoriae, изреченом и извршеном, не само над Карађорђем и његовим августјејшим Домом, већ и над њиховом Државом и њиховим многогрешним и многострадалним Народом у целини!

КАКО РАДИЛИ, ТАКО НАМ БОГ ПОМОГАО!


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

Српска.рувеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер