Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Р. Лончар
УСТАНИЧКИ ОРДЕН
ХАШКИМ ЛОВЦИМА


   У отаџбини постоје три институције које додељују Орден Карађорђеве звезде. Додељује га принц Александар Други Карађорђевић јер је тај орден основан у време владавине краља Петра Првог и никад није укинут. Додељује га и Република Србија, као и Република Српска. Међусобно су различити, али ако се пажљиво не прочита ко га додељује на први поглед не зна се који је чији, указује у разговору за "Вести" архитекта и хералдичар Драгомир Ацовић, члан Крунског већа престолонаследника Александра и одличан познавалац српских одличја.
   Шта то конкретно значи?


   - Носиоци Карађорђеве звезде првог степена су Војислав Шешељ и Новак Ђоковић. Ђоковића је недавно одликовала Република Србија, а Шешеља својевремено Република Српска. Кнез Павле је уочи Другог светског рата мислио да је паметно одликовати Орденом Карађорђеве звезде најближе Хитлерове сараднике Геринга и Рибентропа и то је и учинио. Својевремено сам предлагао да се данашњи орден не зове Карађорђева звезда него Карађорђев крст. И онда би постојала јасна разлика. Слично је и са Орденом светог Саве који додељује Круна још од времена Обреновића, а који је под истим називом 1986. основала и Српска православна црква.


   Кад је установљен најстарији српски орден?


   - Таковски крст је најстарији орден у Србији као држави, али није најстарији српски орден. Први помен о оснивању ордена код Срба везан је за дубровачког историчара Јакова Лукаревића који помиње да су двојица изасланика Дубровачке републике на крунисању цара Душана (1346) били том приликом примљени у ред витезова Светог Стефана. Ако говоримо о познијем периоду, најстарије одличје међу Србима био би Орден Данила Првог за независност Црне Горе који претходи Ордену таковског крста.


   Кад је основан Орден таковског крста?


   - Таковски крст првобитно је основан као споменица за у то време још живе учеснике Другог српског устанка, у доба кнеза Милоша Обреновића. Тек у ратовима са Турцима од 1876. до 1878. Таковски крст је постао орден. Иначе, ордени су у српској држави установљени Законом о орденима 1883, по одлуци краља Милана Обреновића. Тад је наново регулисан Орден таковског крста и основана су два нова - Орден белог орла и Орден светог Саве. Касније је установљен Орден светог кнеза Лазара који није био орден у правом смислу речи, јер су га могли носити само краљ и пунолетни престолонаследник. Орден Милоша Великог био је последњи који су основали Обреновићи.


   Повратком Карађорђевића на трон Србије, да ли су задржана обреновићевска или су установљена нова одликовања?


   - Краљ Петар Први 1. јануара 1904. оснива Орден Карађорђеве звезде и све до 1930. нема нових ордена. Постоје медаље и споменице, а 1930. оснива се Орден југословенске круне. Из времена владавине Обреновића, Карађорђевићи су укинули Орден таковског крста и Орден Милоша Великог, а задржали су Орден белог орла и Орден светог Саве, с тим да они који су имали Орден таковског крста са мачевима могли и даље да га носе.


   Шта се догађа са одличјима после Другог светског рата?


   - Краљ Петар Други Карађорђевић у егзилу је наставио да додељује поменута одликовања, док је Јосип Броз установио нова. Он је почео то да ради још 1943, али све док није своју власт легализовао после 1945, ти ордени су, у ствари, била партијска одликовања. Орден народног хероја је прво основан као звање, па је тек после смишљен и орденски знак који се додељивао. Тако су на почетку неки носиоци ордена награђени постхумно, попут првог носиоца звања народног хероја Петра Лековића. Било је и ситуација које бисмо могли назвати и трагикомичним. Тито је капом и шаком поделио ордене и албанским комунистима, па је одликовао једног, који је погинуо још 1942. негде у Албанији, у борби с Италијанима. Доживели смо чудо, тај исти покојник, пет година пошто је постхумно одликован, званично је вратио Титу Орден народног хероја, у знак протеста због раскида између Тита и Стаљина.


   Зар и Броз није задржао ордене Карађорђеве звезде са мачевима и Белог орла са мачевима, као и црногорску Златну медаљу Обилића?


   - Занимљиво је да је у Титово време било одлучено да носиоци Карађорђеве звезде са мачевима и Белог орла са мачевима такође добијају новчану апанажу од државе, као и носиоци црногорске Златне медаље Обилића којих је у то време било неколицина живих. Што се тиче носилаца Карађорђеве звезде са мачевима и Белог орла са мачевима, више од половине су били у затвору те исте земље као непријатељи социјализма или су били у егзилу, а такође одликованог Карађорђевом звездом са мачевима, генерала Дражу Михаиловића су ликвидирали.


   Шта је онда требало да представља то изједначавање?


   - То је само покушај да се шпански борци и носиоци партизанске споменице укључе у славу и углед оних који су били носиоци Карађорђеве звезде са мачевима и Белог орла са мачевима. То државу није коштало ништа, јер је ионако потенцијалне кориснике тих новчаних средстава или осудила или побила или протерала.


   Колико се одличјима озбиљно приступа?


   - Имамо прилично неписмен однос према институцији одликовања. Одликовање или треба нешто значи у животу одликованих и читаве нације, или га не треба додељивати. Код нас се то сматра нечим што ономе ко је на власти у једном моменту доноси неку предност, неки глас више, а чим прође тај тренутак, онда то престаје да буде важно.


   Шта комеморише новоустановљени Сретењски орден?


   - Ту је направљен компромис. По облику, прављен је по узору на Таковски крст и каже се да би на неки начин требало да има везе и са Првим српским устанком под Карађорђем (1804), али и са кнезом Милошем и Сретењским уставом (1835). Ако је већ тако, и ако нико други не додељује Орден таковског крста што га нисте назвали Таковским крстом? И логично је питање на које се Сретење мисли. Ако је орден посвећен Првом српском устанку, како онда можете да доделите тај орден људима који су по службеној дужности хватали хашке бегунце? Зар ту нешто не пара уши? Држава је наравно потпуно власна да може да уради шта год хоће. Питање је само да ли је то паметно.Ђоковић почаствовао државу   Која су данас права, привилегије и обавезе одликованих?


   - Мислимо да је одликовање нешто што је ствар државне милости, а није. Кад некоме доделите одликовање, нисте само њему указали почаст него је он, у ствари, вама дао право да се китите његовом заслугом. Није држава само одликовала Ђоковића него је Ђоковић дозволио држави да се окити његовим пехарима. Наравно, ту је и обавеза државе да следећи који добије исти орден не буде карикатура Ђоковића. Та обавеза се, нажалост, никад не помиње, а Закон о одликовањима морао би да обавезује и ограничи државу у манипулацији националним признањем.


   Радио од Кубе до Непала


  · Драгомир Ацовић је рођен 1943. у Београду. Један је од оснивача Српског друштва за хералдику, генеалогију, вексилологију и фалеристику Бели орао, као и члан Крунског већа династије Карађорђевић.

· Био је главни архитекта унутрашњег уређења Храма светог Саве у Београду, а радио је и пројекте на Малдивским острвима, Непалу, Куби, у Египту, Сомалији, Ираку, Каиру, Шри Ланки... Аутор је многих књига и научних дела.

· Члан је Америчког друштва за ордене и медаље, Друштва за проучавање ордена и медаља Уједињеног Краљевства, Швајцарског фалеристичког друштва, Уније немачких фалериста (BDOS) и хералдичких друштава Енглеске, Украјине и Русије. Члан је Европског друштва културе.

· Ожењен је, отац две кћери и сина. Живи у Београду.
Извор


Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган ЈовановићСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер