Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

С. Принцип

ПРИНЦ ВЛАДИМИР И ПРИНЦЕЗА БРИГИТЕ
СА СРБИМА СИДНЕЈА И АУСТРАЛИЈЕ
    Над Београдом се опет налазе српски бели орлови и српска тробојница, симболи који никад нису престали да буду национална обележја овде, у српском расејању, поручено је из Сиднеја, поводом боравка чланова краљевске фамилије Карађорђевић. Принц Владимир Карађорђевић са супругом, принцезом Бригите, који се налазе у вишенедељној посети Аустралији, боравили су у уторак у Српској народној одбрани у Сиднеју, где је за њих приређена свечана вечера којој су присуствовали истакнути представници Српске православне цркве на челу са Епископом Иринејем, те лидери свих овдашњих значајнијих српских организација. Уз остале, присуствовао је и генерални конзул Републике Србије Александар Бесарабић са супругом. Високе госте најпре је поздравио Велибор Миловановић, председник Српске народне одбране, који је рекао да је ово место “први српски дом” у Аустралији, да је овде дочекан, у пар прилика, и отац принца Владимира (принц Андреј) и да се он сам сећа тог времена.

    Високе госте најпре је поздравио Велибор Миловановић, председник Српске народне одбране, који је рекао да је ово место “први српски дом” у Аустралији, да је овде дочекан, у пар прилика, и отац принца Владимира (принц Андреј) и да се он сам сећа тог времена.

    Владика аустралијско-новозеландски Иринеј обратио се затим гостима следећим речима:

    - Ваше присуство овде с нама доноси нам радост, као увек кад примамо чланове српске краљевске породице, некога од славне династије Карађорђевића, а из нашег сећања навиру сви славни догађаји из наше прошлости и недавне историје. Радујемо се да се, у данашњем времену, српски православни народ поново вратио к себи, као нација. Радујемо се да су симболи те исте српске нације којом су владали Ваш деда и Ваш прадеда сада обновљени, да је српска црвено-плаво-бела тробојница поново нашла своје место и у Србији, као што је увек била и наставља да буде, у дијаспори. Бели орлови династије Карађорђевића и круне Карађорђевића, поносно лете изнад нашег главног града Београда, као што су летели и настављају да лете изнад свих наших цркава, сала и места окупљања српског расејања овде и другде у свету. Многи чланови краљевске породице вратили су се у Србију. Многи чланови краљевске породице, као и ви сами, дају себе у целости за ствар наше деце, кроз ваш властити хуманитарни рад, у институту “Мајка и дете” који поносно негујете и угошћујете, као чланови фамилије Карађорђевића, - казао је господин Иринеј, истичући да се са принчевским паром виђао много пута у Београду, за време њиховог хуманитарног рада посвећеног различитим болницама, порођајним клиникама и другим местима.

    - Био сам с вама када сте се сусретали са нашом српском децом и видео сам радост коју сте осећали Ви и Њено краљевско височанство, када сте долазили у прилику да будете с нашом српском децом и, да кажемо, нашом српском будућности.


    Принц Владимир је рекао да “нема речи довољних да опишу” шта он осећа према људима с којима се сусрео те вечери у Сиднеју:

    - Тако сам поносан да сам се нашао на истом месту које је посетио и мој покојни отац. То је зато што ме је мој покојни отац учио о славним данима наших битака, као четника, против злочиначких напада. Тако сам поносан на вас, господо, и на оно што сте ви урадили за нас, као српску нацију и за династију Карађорђевића. Нема речи довољних да вам кажу шта осећам према вама. Игубили смо многе од вас, нажалост, последњих година. И осећам грижу савести што ми, као фамилија Карађорђевића, нисмо били у положају да вам покажемо више наше љубави и поштовања, и да вам довољно гласно захвалимо, - казао је принц Владимир и затим рекао да је поносан што му је познато да су други чланови породице, као принц Александар, недавно такође били овде.

    - Надам се да ћемо ускоро добити прилику да опет дођемо, појединачно или заједно и да ћемо бити у стању да видимо више наших у српској заједници и више наших цркава и учествовати у многим светим литургијама,- поручио је принц.

    Током вечери, домаћи фолклорни ансамбл “Гаврило Принцип” извео је за госте сплет игара.


ТЕЖАК ЗАДАТАК ВЛАДИКЕ ИРИНЕЈА    - Ми веома, веома много верујемо у силу нашег драгог Господа Исуса Христа и у Његову снагу да ће нам помоћи у нашим настојањима, као српских православних хришћана. Хтео сам да затражим од вас нешто што је више лично. Молио бих вас, као посебну услугу мени, да искажете вашу стопостотну подршку, вашу снагу и помоћ, сваком настојању које владика Иринеј буде подузимао у будућности, у његовом веома тешком задатку у целом свету, а посебно овде у Аустралији и Новом Зеланду - поручио је принц Владимир, истичући да је реч о посебној личности, изузетном пријатељу, с којим се он познаје више од 20 година. “Много пута тражио сам његово вођство и савет, увек би ме упућивао правим путем и веома сам захвалан за то”, рекао је он.


(Преузето: Званични сајт Српске Православне Цркве – Епархије Аустралијско-Новозеландске)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер