Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Бошко Р. Маринков


ПОСЛЕДЊИ БРАНИОЦИ ЛИПЉАНА


    Након неколико месеци интензивних и веома тешких припрема, благодарећи Господу нашем Милостивом, Старешинство наше Српске Православне Акције ''Сабор'' (СПАС) организовало је преузимање хуманитарне помоћи из Немачке и превоз исте у Липљан.

    Наиме, благодарећи великом труду господина Саше Мишковића из Долерна (северна Немачка), председника Удружења ''Љубичево'' и од недавно нашег сарадника, прикупљена је помоћ у гардероби, која је намењена угроженом становништву у липљанској енклави, тачније најугроженијој школској деци у поменутој енклави. На празник Светога мученика Евстатија 26.12.2007.г. хуманитарна помоћ је преузета на граничном прелазу Хоргош и предата Црвеном Крсту у Новој Црњи, који је сву гардеробу одмах проследио на складиштење Старешинству СПАС-а. Даље, у обавези смо били да организујемо превоз до О.Ш. ''Браћа Аксић у Липљану. Вредност послате гардеробе била је преко 10.000 евра, а у сакупљању помоћи учествовале су немачке школе “Eichhornchen” из Долерна, “Grundschule Horneburg” из Хорнебурга, “Gymnasium Harsefeld’’ из Харсефелда, предузећа “Mobelspedition Tolmien” и “Umzuge Karsten” из града Штаде, као и Црвени Крст из истога града. Поред поменутих добрих људи из Немачке у овој акцији су учествовали и радници фирме ''Био стар'' из Војвода Степе, петровградски ''Такси плус'' као и низ појединаца из Војвода Степе, којима овом приликом захваљујемо. Такође, велику захвалност дугујемо председнику Општине Нова Црња г. Миломиру Дуњићу као и бившем председнику г. Браниславу Дамјанову, који су обезбедили новац за трошкове превоза.

    Желећи да празник Сватога Саве прославе у Липљану на пут су кренули уочи Празника, 26.01.2008.г. око 19.00 часова, г. Дарко Векић превозник из Кикинде, г. Горан Нухановић из Београда и Вероучитељ Бошко Р. Маринков из Војвода Степе.

    Путовање до Липљана протекло је без већих проблема. Домаћини су се потрудили да све прође у најбољем реду. У том циљу, сачекали су делегацију СПАС-а на административном прелазу, одакле су се заједно упутили у Звечан. Будући да је сусрет са КФОР-ом био заказан за 08.00 часова, направили су предах у једној звечанској гостиони уз неизбежну косметску ракију и здравицу. У договорено време и на договореном месту сусрели су се са француским војницима КФОР-а. Изузав филмског пресретања колоне од стране тзв. косовске полицијске службе у јужном делу Косовске Митровице, већег застоја није било до коначнога одредишта.

    Тог јутра Липљан је мирисао од тамјана и радовао се као некада. У липљанској Цркви Светог Флора и Лавра одржавала се Света Литургија, којој, нажалост, нису присуствовали. Међутим, Светој Литургији присуствовали су готово сви преостали Срби из Липљана, сем г. Славомира Мирића, заменика директора школе и његовог возача, који су се, пратећи пристиглу помоћ, пробијали кроз окупиране србске градове Приштину, Вучитрн... заборављени Бабин Мост...

    Након Свете Литургије у О.Ш. ''Браћа Аксић'' одржана је светосавска приредба којој је присуствовало око 300 србских дужа. Липљан је певао. Певала су та дивна србска дечица свијим Светим Царевима, Краљевима, сељацима, војницима, монасима... Певали су Светом Сави који се пред Престолом Господњим моли за васцели род наш Србски... Али, ти малени Србчићи су певали и онима који су учинили да њихово детињство буде страдално, верујући да арнаутске хорде могу да се умире и обоже. Након светосавске приредбе уприличен је ручак и народно весеље, које је трајало до касних вечерњих сати. У тим молитвама и песмама и у том народном весељу осетила се невероватна енергија међу људима, која показује и доказује свим скептицима да на Космету постоји пламена искра, која врло лако може да се претвори у опште србски огањ, који ће бити у стању да сажеже све оно што погани Свето Имање наших Светих Предака.

    Докле год осмех на нежним лицима малене Теодоре и малог Луке пркоси невољи и небивалу, можемо слободно причати и веровати у то што говоримо. Можемо и хоћемо слободно и срцима пуним радости причати о херојском отпору последњих бранилаца Липљана и дубоко веровати да њихово Свето Прегнуће, благословено молитвама свих Светих Срба није узалудно. И заиста, узалудан није Славски Колач, који је нахранио све присутне, нити је узалудно Славско Жито, које нуди и обећава многе плодове, нити је узалудна Славска Свећа, која је запламтела на Савиндан лета Господњег 2008. у О.Ш. ''Браћа Аксић'' у страдалном граду Липљану. Такође, дубоко верујемо да сузе потекле на растанку могу спирати деценијске грешке сваког појединца и умивати страдално тело. Јер, све што је забележено и виђено и све што смо осетили тога дана, по нашем дубоком уверењу, најављује велику промену.

    Нека би Господ Милостиви, Живи и Истинити, свакоме од нас дао прилику да будемо учесници у преображају народном и весници нове србске зоре, која се полако помаља иза великих, злослутних и хладних облака!


+ + +    

    

    

    

    

    

    + + +
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер