Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Шангаја


ПРИМЕРИ УПОТРЕБЕ ГРБА ШАНГАЈА


Храм Рождества Пресвете Богородице у Шангају - Нови Сад (фото: Александар Ђурђев)


    Доносимо Вам примере употребе грба Месне заједнице Шангај у граду Новоме Саду.

    Наиме, овај грб је осмислио наш Одбор за хералдичке и генеалошке студије, а извео га је иконописац са благословом Његове Светости Патријарха Српскога Г.Г. Павла, господин Раде Павловић.

    Грб је усвојен 6.(19.) фебруара 2004., Одлуком бр.30-20-04, Меснога одбора XXX Месне заједнице Шангај у граду Новоме Саду.

    Овај грб је получио и писмени благослов и одобрење употребе од Његовога Преосвештенства Епископа Бачкога Г.Г. др. Иринеја (Буловића), 26.фебруара (10. марта) 2004. године Господње, као и благослове Високопречаснога Протојереја Милована Миодраговића Архијерејскога Намесника Новосадскога и Пречаснога Протонамесника Бранка Ћурчина Пароха Шангајскога.

    Овиме, овај грб је ушао у редовну, законом регулисану, употребу на територији Богом чуванога места Шангај. Одлучено је да се оригинални, осликани грб (у техници јајчане темпере на дасци) убудуће чува у храму Рођења Пресвете Богородице у Шангају, док би се његове штампане репродукције налазиле истакнуте у службеним просторијама Месне заједнице, у локалној школи, обданишту и пошти, али и у домовима заинтересованих житеља Шангаја...

Употреба грба у заглављима докумената Месне заједнице Шангај (фото: Александар Ђурђев)                        Употреба грба у обавештењима управе Месне заједнице (фото: Александар Ђурђев)


    Промоција грба Шангаја је одржана на Малу Госпојину, 8.(21.) септембра 2003. године Господње у просторијама Месне заједнице Шангај, а у присуству представника Свештенства града Новога Сада, представника градске власти и одборника Меснога одбора. Скуп је поздравио Протонамесник Бранко Ћурчин, а грб је сабранима преставио господин Александар Ћурћев. О реченоме представљању грба Шангаја су известили телевизија ''Панонија'' и дневни лист ''Дневник''.

    Центар за истраживање Православнога Монархизма је, уз изображење грба, издао и Повељу, у којој су наведени ауторитети, који су омогућили, одобрили, усвојили и благословили израду и употребу грба, а ту је и блазон грба. Речена Повеља је уручена Епископу Бачкоме Г.Г. др. Иринеју, Протонамеснику Бранку Ћурчину, Месној заједници и ктитору грба господину Обраду Ћурђеву.

    Свечано уручивање Повеље Храму Рођења Пресвете Богородице извршено је након Свете Литургије на дан Славе Шангаја, Малe Госпојинe, 8.(21.) септембра 2004. године Господње. Повељу је Протонамеснику Бранку Ћурчину уручио ктитор грба, господин Обрад Ђурђев и предвиђено је да и она буде видно истакнута у Храму уз сам грб.

    У међувремену, грб је ушао у редовну и широку употребу, те је штампан на одговарајућим местима у књизи Протонамесника Бранка Ћурчина: ''Новосадско насеље Шангај некад и сад'' (заједно са: ''Хералдичком и символичком анализом грба Богом чуванога места Шангај у граду Новоме Саду'').

    Осим наведенога, грб се користи, као што је уобичајено, у заглављима разних докумената, и на разним службеним обавештењима и саопштењима Месне заједнице Шангај (види слике).


Употреба грба у обавештењима управе Месне заједнице (фото: Александар Ђурђев)


Употреба грба у обавештењима управе Месне заједнице (фото: Александар Ђурђев)


Ненад М. ЈовановићСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер