Грб Краљевине Србије Грб Центра

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Њ.В. КРАЉ ПЕТАР II ВРАЋА СЕ
КУЋИ ПОСЛЕ 72 ГОДИНЕ


   Београд, 18. јануар 2013. – Њ.К.В. Престолонаследник Александар изјавио је данас да су он и његова породица веома поносни што се његов отац Краљ Петар II од Југославије коначно враћа кући. Престолонаследник је истакао да је ово веома дирљив догађај, од великог историјског значаја за народ Србије. Краљ Петар ће се коначно придружити својим прецима у Краљевском маузолеју на Опленцу. До тог тренутка, Његово Величанство почиваће у миру у капели при Краљевском Двору на Дедињу у Београду.


   Његово Краљевско Височанство жели да се најтоплије захвали Њ.Е. г-дину Томиславу Николићу, председнику Србије, Влади Србије и Одбору за пренос посмртних остатака чланова Краљевске породице на њиховој несебичној помоћи и саветима. Коначан датум сахране на Опленцу биће одређен касније ове године, у договору са Српском Православном Црквом, Њ.Е. г-дином Томиславом Николићем, председником Србије, Владом Републике Србије и другим Краљевским кућама.   Краљ Петар II од Југославије био је најстарији син Краља Александра I и Краљице Марије од Југославије. Краљ Петар II рођен је у Београду, 6. септембра 1923. године, а кумови су му били Краљ Џорџ VI и Краљица Елизабета (касније Краљица мајка Велике Британије). Образовање је започео у Краљевском Двору у Београду, после чега је уписао школу Сандроид у Енглеској, одакле се вратио после убиства свога оца у Марсељу, 1934. године. Пошто је у време атентата Краљ Петар II имао само 11 година, краљевско управљање земљом пренето је на Намесништво које се састојало од три регента, међу којима је био и његов стриц Кнез Павле од Југославије.


   Почетком Другог светског рата, 1939. године, Краљевина Југославија нашла се окружена земљама које су се придружиле силама осовине, као савезнице нацистичке Немачке. Одлука Кнеза Павла да потпише уговор о ненападању са нацистичком Немачком изазвала је жестоке протесте у земљи, који су 27. марта 1941. довели до кризе владе и државног удара који су извели официри Краљевске Војске. Као резултат тих догађаја, Краљ Петар II проглашен је пунолетним.


   Југословенска војска није могла да се одупре инвазији нацистичке Немачке која је потом уследила: Југославија је била окупирана за једанаест дана. Краљ Петар II био је приморан да заједно са Југословенском владом емигрира прво у Грчку и Палестину, а затим у Египат. Краљ Петар II се јуна 1941. године у Лондону придружио другим монарсима и лидерима европских држава који су избегли пред нацистичком окупацијом.


   Упркос слому југословенске војске, у земљи су формирана два супарничка покрета отпора. Први је био ројалистички на челу са пуковником Краљевске Војске Драгољубом (Дражом) Михаиловићем, који је касније унапређен у чин генерала и именован за Министра одбране владе у изгнанству. Други је био партизански покрет, који је водио Јосип Броз - касније познатији као Тито. Последица је био крвави грађански рат током нацистичке окупације.


   Савезници су најпре подржавали генерала Михаиловића, а онда су се окренули Титу. Године 1944, у пратњи совјетских тенковских бригада, партизани су ушли у Београд и формирали владу. У новембру 1945. године Монархија је незаконито, без референдума укинута, а Југославија се преобразила и током више од четири деценије остала тоталитарна једнопартијска држава под влашћу комунистичке партије.


   Краљ Петар II није никада абдицирао. У изгнанству је прво живео у Лондону са својом супругом (1944. године оженио се Принцезом Александром од Грчке и Данске, кћерком Грчког Краља Александра и Аспазије Манос) и сином Престолонаследником Александром, рођеним 1945. године.


   Последње године живота провео је у Америци. После дуге и тешке болести Краљ Петар II умро је у болници у Денверу у Колораду 3. новембра 1970. а сахрањен је у цркви Светог Саве у Либертвилу, северно од Чикага, у држави Илиноис. Он је био једини Краљ сахрањен у Сједињеним Америчким Државама.
+ + +
Његово Величанство Краљ Петар II Карађорђевић од Југославије
(Краљевска стандарта)
(Срећко Никитовић, Љубодраг Грујић)


Извор


НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер