Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб ПетровградаВитомир М. МалешевСПОМЕНИК КРАЉУ
ПЕТРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ
Поново у своме граду
Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић и председник Општине, господин Горан Кнежевић приликом откривања споменика    Без било какве најаве и без обавештења у србском Петровграду је 4.(17.) јануара 2006. у 11ч откривен споменик Краљу Петру Првом Карађорћевићу.

    Вековна борба србског народа на простору Војводине за ослобаћање и уједињење свог верског и националног бића, била је окончана Првим светским ратом. Приликом уласка србске војске у тадашњи Велики Бечкерек, 17. новембра 1918.г. бригадир Драгутин Ристић поручио је окупљенима : ''Сад сте браћо и сестре Бечкеречани и сви присутни из целог Баната, под заштитом ваше браће – војске Краља Петра Првог''.

Dipl.Ing.Arch. Драгомир Ацовић КВ, Главни херолд Краљевскога Дома Њ.К.В. Принца Александра Карађорђевића (у средини), међу угледним званицама на откривању споменика    Градња споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу започета је 1924.г. На самом почетку акције за прикупљање прилога за споменик, искрсле су извесне тешкоће. Све административне власти у тадашњој Жупанији живо су радиле на скупљању прилога за подизање споменика Краљу Петру, само је управа града Великог Бечкерека није показивала никакву активност, мада је требала бити најактивнија, јер ће споменик бити подигнут баш у том граду. Почетком септембра 1926.г. посебним теретним вагоном, главна фигура споменика, растављена на четири дела, допремљена је у Бечкерек. Сама главна фигура смештена је 5. септембра на своје постоље и тек тада се видео сав уметнички ефекат овог дела, а програм свечаности, која би започела 14. а завршила се 15. септембра 1926.г. Одбор за откривање споменика одложио је на неодређено време. Споменик Краљу Петру Првом откривен је 1. децембра 1926.г. Свечаност откривања споменика је била пажљиво припремана (не као што је данашња демо-но-кратска власт учинила), јер је том чину дат вишеструки значај: десетогодишњица постојања Краљевине, десетогодишњица уласка србске војске у Велики Бечкерек и ослобођење Баната и његовог присаједињења Србији и Краљевини. Трг Краља Петра на ком је стајала велика капија са натписом ''Добро на дошли'', био је свечано украшен. У целом граду се осећала празнична атмосфера. Најупечатљивију беседу одржао је др. Славко Жупански, председник Србског народног већа у Великом Бечкереку и први велики жупан Торонталске жупаније у Краљевини СХС. На почетку излагања рекао је: ''Свршио је велико дело, вратио је мач у корице и стао пред Свевишњег и пред свој народ, заогрнут плаштом својих напора и својих успеха, смирен, гологлав и тих и тражи праведни суд''. Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић са сабраним народомСвој говор завршио је следећим речима: ''Драги Банаћани! Добили сте у свом најлепшем граду Старог Краља у тучу и мрамору. Да га чувате и да вас чува''.

    Од 1935.г. град је понео име Краља Петра, променивши назив Велики Бечкерек у Петровград.

    Споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу красио је главни градски трг, читав Банат, Србску Војводину, Србију и Краљевину од 1926.г. све до 1941.г. када су га уклониле (срушиле) фашистичке окупационе власти. Од споменика Краљу Петру Првом до данашњих дана остала је сачувана глава фигуре Краља, која се чува у Народном музеју, део скупоценог гранита ''ред африка'' са постамента споменика уграђен је у степениште нове поштанске зграде, приликом њене изградње педесетих година прошлога века. Предпоставља се да је део гранитних плоча коришћен и за поплочавање привтних дворишта, а да је део бронзе од претопљене фигуре употребљен за ливење споменика комунистичком безбожнику Жарку Зрењанину по којем данас носи назив овај град.

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић и председник Општине, господин Горан Кнежевић у разговору приликом откривања споменика    Крајем 1991.г. Скупштина града донела је програм подизања (и обнављања) јавних споменика у општини Зрењанин за период од 1991. до 2001.г. Пет година након доношења програма ништа није урађено на његовој реализацији. Због тога је господин Мирко Крлић око себе окупио заговорнике идеје о обнављању споменика Краљу Петру Првом, а да би привукли медије и пажњу општинске власти позвали су принца Томислава Карађорђевића који је у августу 1996.г. потписао акт иницијативе о обнови споменика Краљу Петру Првом Крађорђевићу. Прихватајући предложену иницијативу, Извршни одбор Скупштине општине је 14. мај 1997.г. донео одлуку о оснивању Одбора за обнову споменика Краљу Петру Првом. Исте године, Одбор за обнову споменика добио је понуду академског вајара др. Зорана Јездимировића из Београда, члана УЛУС-а, за израду споменика Краљу Петру Првом,Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић на изложби посвећеној повести споменика па је после презентације макете споменика у Бјељини понуда овог академског вајара прихваћена. Према пројекту, габарит постамента износи 3,35 x 1,35 метара, а габарит прилазних степеница 7,1 x 5,1 метара. Средином 2000.г. радови који су се одвијали у Народном музеју у Зрењанину на глиненој скулптури били су у завршној фази али због недостатка финансијских средстава (невоље градских властодржаца) радови су скоро обустављени и долази до знатних оштећења глинене скулптуре. Крајем 2001.г. скулптура споменика изливена је у гипсу и тако је спречено њено даље оштећење и пропадање. Гипсана скулптура споменика Краљу Петру Првом предата је на ливење у Уметничку ливницу ''Станишић'' из Новог Сада 21. августа 2002.г. одакле је на Трг слободе у Зрењанину допремљена као споменик 23. новембра 2004.г. да би скулптура споменика била постављена на постамен чекало се до 14. децембра 2004.г. Десет дана касније на споменик су постављени детаљи : глава Краља, узенгије, сабља и корице. Постављањем барељефа на постамент 30. децембра 2004.г. добијен је целовит и коначан изглед споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу. Откривање споменика билоЊ.К.В. Принц Александар Карађорђевић испред портрета својега оца - Њ.К.В. Краља Петра II Карађорђевића је предвиђено да се обави на Сретење 2005.г. али су и тада као и данас приликом откривања споменика Краљу Петру Првом, нове демо(но)кратске власти показале своје право и једино лице и по ко зна који пут бацили не само прашину у лице србском народу, већ га по ко зна који пут као најпониженијег роба пљунули и изиграли.

    Иако без икаквог сазнања о догађају, на Тргу се окупио приличан број национално свесних Срба и Србкиња, који су присуствовали откривању споменика Краљу Петру Првом Карађорђевићу, поздравили престолонаследника прица Александра Карађорђевића (звиждали председнику Општине Горану Кнежевићу), а потом се упутили у Народни музеј где је одржана изложба слика ''Споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу''.ДА ГА ЧУВАМО И ДА НАС ЧУВА !!!Тренутак откривања споменика Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић говори сабраноме народу
Оригинална глава са оскрнављенога споменика (експонат са изложбе) Срушени споменик (фотографија са изложбе)
Фото: Витомир М. Малешев


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студијеЗауставите Б-92!
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер