Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

Протојереј Саво Б. Јовић

ОРДЕНИ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
КОЈЕ ДОДЕЉУЈЕ СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ САБОР,
ОДНОСНО СВЕТИ АРХИЈЕРЕЈСКИ СИНОД


   У редовима који следе биће речи о орденима Српске Православне Цркве које заслужним лицима додељује, а на предлог надлежних епархијских архијереја, Свети Архијерејски Сабор, односно Свети Архијерејски Синод.


   Дакле, још 1985. године, а поводом прославе 800-годишњице рођења Светог Саве установљен је Орден који носи име овог Светитеља, којим се одликују духовна и световна лица за нарочите заслуге за Српску Православну Цркву.

   Орден је установљен у три степена: први степен је беле, други, црвене и трећи плаве боје. Истом одлуком је стављено у дужност Светом Архијерејском Синоду да изради овај Орден, као и да напише Уредбу о његовом додељивању. Свети Архијерејски Синод је приступио послу и већ наредне године за прво редовно заседање Светог Архијерејског Сабора Орден је био искован, а Уредба написана што је, на основу члана 69. тач. 25. Устава Српске Православне Цркве, Свети Архијерејски Сабор, својом одлуком, АСБр. 13/зап. 59 од 22. маја и усвојио.

   У поменутој Уредби о одликовању овим Орденом, поред осталог, стоји: одлуком Светог Архијерејског Сабора одликују се, а на предлог једног или више чланова Светог Архијерејског Сабора, Патријарх и архијереји Српске Православне Цркве, а сва остала духовна и световна лица, као и установе, одликују се одлуком Светог Архијерејског Синода, а на предлог надлежног архијереја. Иста Уредба предвиђа да се сва духовна и световна лица из реда других цркава и земаља одликују одлуком Светог Архијерејског Синода.

   Орден се додељује декретом и граматом Светог Архијерејског Сабора, односно Светог Архијерејског Синода, а у грамати се најкраће новоде заслуге оних лица којима се исти додељује. Ове грамате потписује Патријарх, односно његов заменик – члан Светог Архијерејског Синода.

   Односна Уредба је предвидела да лице које је примило Орден, рецимо трећег степена, може за своје веће заслуге примити и Орден другог, као и првог степена, али под условом да су прошле најмање три године од ранијег одликовања.


   Године 2009. у свом мајском заседању Свети Архијерејски Сабор је донео одлуку, под АСбр. 75/зап. 139, о установљењу још пет ордена: Светог Симеона Мироточивог, Светог Краља Милутина, Светог Петра Цетињског, Свете Царице Милице – Преподобне Евгеније и Светог Деспота Стефана Лазаревића, и ставио у дужност Светом Архијерејском Синоду да исте изради и напише Уредбу о њиховом  додељивању.

   Годину дана је трајао рад на дизајну и изради пробних модела ордена, с тим да су први примерци урађени 2010. године када их је Свети Архијерејски Сабор прихватио и одобрио Уредбу о њиховом додељивању. На истом заседању, а поводом предстојећег обележавања 1700 година од проглашења Миланског едикта 313. године, Свети Архијерејски Сабор је донео одлуку, под АСбр. 5/зап. 87 од 29/16. априла, о установљењу Ордена Светог Цара Константина, којом приликом су допуњени чланови 4. и 5. односне Уредбе, и овако допуњен текст одобрен.

   Поменута Уредба предвиђа да се Орден Светог Цара Константина додељује оним лицима која су допринела слободи вере и уопште унапређењу људских права и слобода.

   Орден Светог Симеона Мироточивог додељује се домаћим и страним државницима за посебан допринос поспешивању добрих односа између Цркве и Државе.

   Орден Светог Краља Милутина додељује се оним лицима која су се доказала као ктитори и добротвори, с обзиром на то да је и сâм Краљ Милутин био велики добротвор и задужбинар.

   Орден Светог Петра Цетињског додељује се за мисионарство, евангелизацију, миротворство, као и лични подвиг жртвовања.


   Орден Свете Царице Милице – Преподобне Евгеније додељује се за истакнути рад у помагању сиромашнима, болеснима, немоћнима и у свему ономе што се сматра као хуманитарна активност или харитативна делатност.

   Орден Светог Деспота Стефана Лазаревића додељује се лицима за допринос у области културе, књижевности, песништва, преводилаштва и уопште за постигнути успех у хуманистичким наукама.

   Као и Орден Светог Саве, тако се и ови ордени додељују декретом и граматом Светог Архијерејског Сабора, односно Синода. У грамати се најкраће наводи заслуга лица које Орден прима, а саме грамате потписује Патријарх српски, односно његов заменик – члан Светог Архијерејског Синода. Одлуке о додељивању свих напред речених ордена обавезно се објављују у Гласнику, службеном листу Српске Православне Цркве.


   Сматрам да је овде потребно нагласити да поменута Уредба предвиђа да Свети Архијерејски Сабор, или Синод, може одлуку о додељивању ордена поништити, а Орден одузети лицу које би се у току доцнијег свог живота огрешило о Српску Православну Цркву, па потом било кажњено неком црквеном казном. И на крају треба знати да било који Орден, сâм по себи, не спасава онога који га је добио, али га обавезује да остане делатан на Христовом путу и буде добар пример другима како би и они видевши његова добра дела прославили Оца нашега Који је на небесима (Мт 5,16).Извор

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер