Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Јереј о. Милан Радуловић

ПРИЧЕШЋУЈМО СЕ НА СВАКОЈ
БOЖАНСТВЕНОЈ ЛИТУРГИЈИ   Свака Божантсвена Литургија служи се првенствено НЕ САМО НА УСПОМЕНУ ГОСПОДЊУ него ЖИВОМ БОГУ ЊЕМУ НА ЛИТУРГИЈИ ПРИСУТНОМ.

   Како су мили станови Твоји Господе над силама! Гине душа моја желећи у дворе Господње : срце моје и тијело моје отима се Богу Живоме (Пс. 84:1 - 2).

   Благо онима који живе у дому Твоме! Они Те хвале без престанка (Пс. 84: 4).

   Као што кошута тражи потоке, тако душа моја тражи Тебе Боже! Жедна је душа моја Бога, Бога живога... (Пс.42:11-2).

   Обрадовах се кад ми рекоше : Хајдемо у дом Господњи (Пс. 122:1).


   Сва Богослужења иако свечана и значајна ипак су само припрема за Свету Литургију. Једино на Литургији учествујемо у ПРАВОЈ БОГОЧОВЕЧАНСКОЈ ЗАЈЕДНИЦИ.

   Свети Отац Филотеј, патријарх Цариградски, у свом Тумачењу Божанствене Литургије даје ово богонадахнуте објашњење чина СВ: Проскомидије тј. Припреме – “Обратимо пажњу како и кроз овај Божански образац и чин, као и кроз унутарњи смисао цијеле свештене Проскомидије, саглдедавамо Самога Господа Христа, истиниту Светлост, Живот вечни који Он посједује и садржи у Себи. Јер Он Сам је средиште кроз овај Хлеб. Његова Мати је , својом честицом, Њему с десне стране, Анђели пак и Светитељи су Му с лијеве стране стране. Доље испод је васцијели побожни сабор Његових вјерника. То и јесте велика тајна: Бог међу људима и Бог усред богова, које обожује Он, Бог по природи, оваплоћени њих ради. А то је и будуће Царство и доживљавање вијечнога живота: Бог са нама, Којега видимо и Којим се причешћујемо. И нема ту мијеста невјерницима, нити неправославнима. Јер какву заједницу има видело са тамом? (2 Кор. 6: 14). Јер ће , како се вели Анђели издвојити зле од праведних (Мт. !3:40-43).

   Свештенослужитељи не служе Свету Литургијум сами НИПОШТО. Све небеске силе aнђела, aрханђела, херувимa, серафимa и све остале Безтелесне силе невидљиво служе са нама свету службу БОГУ ЖИВОМЕ.

   Са ОВИМ блаженим Силама , човекољубиви владико, и ми кличемо и говоримо: Свет си и пресвет Ти и Јединородни твој Син и Дух твој Свети; Свет си и пресвет, и величанствена је слава твоја; Ти си тако заволео свет твој да си и Сина твог Јединородног дао, да нико који верује у Њега не погине, него да има живот вечни; Који дошавши и испунивши сав домострој спасења за нас, у ноћ у коју би предан, шта више сама Себе предаде за живот света, узевши хлеб у своје свете и пречисте и непорочне руке, благодаривши и благословивши, осветивши, преломивши даде својим, светим ученицима и Апостолима рекавши: УЗМИТЕ, ЈЕДИТЕ ОВО ЈЕ ТЕЛО МОЈЕ, КОЈЕ СЕ РАДИ ВАС ЛОМИ ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРЕХОВА.

   А тако исто и чашу по вечери, говорећи: ПИЈТЕ ИЗ ЊЕ СВИ: ОВО ЈЕ КРВ МОЈА НОВОГА ЗАВЕТА, КОЈА СЕ РАДИ ВАС И РАДИ МНОГИХ ПРОЛИВА ЗА ОТПУШТЕЊЕ ГРЕХОВА.


   Господ Исус Христос хоће да се сви људи, сва покољења до краја свијета наслађују слатким плодовима Његове искупитељне смрти на крсту. Зато је уочи својих страдања и смрти, на Тајној вечери, установио свету тајну евхаристије да буде продужење ЊЕГОВЕ ЖРТВЕ НА КРСТУ.

   Слyшајући сваке Божанствене Литургије позив упућен нама СА СТРАХОМ БОЖЈИМ ВЕРОМ И ЉУБАВЉУ ПРИСТУПИТЕ, вјерујући народ одговара са БЛАГОСЛОВЕН КОЈИ ДОЛАЗИ У ИМЕ ГОСПОДЊЕ; БОГ ГОСПОД СЕ ЈАВИ НАМА.

   Тада Сам Господ Христос ПРИСУТАН У СВЕТОМ ПУТУРУ жели да освети СВОЈ ВЈЕРУЈУЋИ НАРОД. Приступимо Му, са Страхом Божјим , вером и љубаљу, као Богу јединоме и Богу Живом.

   Примимо Христа на свакој Божанственој Литургији , јер се Господ ради нас и нашег спасења жртвује на свакој литургији, зато је свака Литургија Божанствена.

   Не чекајмо почетак поста да би примили ТЕЛО И КРВО ГОСПОДЊУ. Постимо да би се приближили Господу, а не само да би се причестили, исповиједамо се да би чистим срцем душом својом и савјешћу исповиједали Живог Бога. НЕ ВЕЗУЈМО ПОСТ И НЕПОСРЕДНУ ИСПОВИЈЕСТ СА ПРИЧЕШЋЕМ НЕГО ПРИЂИМО И ПРИМИМО ХРИСТА КОЈИ СЕ НАМА ПРЕДАЈЕ СТАЛНО НА СВАКОЈ БОЖАНСТВЕНОЈ ЛИТУРГИЈИ.

   Али Бог показује своју љубав према нама, јер још док бијасмо гријешници, Христос умрије за нас. Много ћемо, дакле, прије бити кроз њега спасени од гњева сада када смо оправдани крвљу његовом (Римљ 5:8-9). Познавајући Господа душом својом и љубећи га овај велики Апостол и покајник Свети Павле упућује нам Богонадахнуте и истиниту поруку: Ако ли умријесмо са Христом вјерујемо да ћемо и живјети са њиме (Римљ. 6:8 ).

   Христова жртва на Светој Литургији је жртва за нас , народ његов овдје на земљи и зато му ПРУСТУПИМО.

   Христе Боже наш, Ти Сам си пуноћа Зaкона и Пророка; Ти си испунио сав Очев домострој спасења, испуни радошћу и весељем срца наша, свагда сада и увек и у векове векова. Амин (Молитва након заамвоне молитвe).

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Љубитеља Хералдике ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

ПОСМАТРАЧ

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Србија'' - Глас Четника

Каљевски Ред Витезова

Савез Православних Хоругвоносаца

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА

ПОКРЕТ ЗА ЖИВОТ
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер