Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Петар Петровић
ЗАШТО ЈЕ ОКЛЕВЕТАН
СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ

Свети Николај Жички и Охридски (Икона Рада М. Павловића)


Четнички Надвојвода армијски ђенерал Драгољуб Михаиловић - Чича Дража   Крајем 2006. лета Господњег изашао је нови број часописа за националну културу и друштвена питања ''Двери Српске'', са насловом ЗАШТО ЈЕ ОКЛЕВЕТАН СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ.


   Ту већ видимо да је посвећен ''највећем Србину после Св. Саве'', Светом Николају Србском, епископу Жичком и Охридском. У уводнику броја сами чланови Редакције поручују свима до чијих руку дође: ''Није Светом Николају потребна одбрана, нити му шта могу наудити они који (не) знају шта раде. Ово је одбрана нашег погледа на свет, нашег система вредности, наше философије живота, коју оличава Свети Владика. Бранећи њега од свих напада, ми заправо бранимо себе и изнова се подсећамо на смисао нашег живота.''Aрмијски ђенерал Милан Ђ. Недић


   На почетку сазнајемо како је и од кога нападан овај Светитељ србски. Чинили су то комунисти, нацисти, усташе и ''грађанска опција'' у Срба, и сви они са етикетама, као што су: фашиста, нациста, енглески агент, масон, распућин, контрареволуционар, ратни злочинац, издајник, верски фанатик, провинцијална појава, философ паланке... Сазнајемо и ставове многих србских родољуба о личности Светог Владике.


   Ту су Михаило Пупин, Григорије Божовић, Јован Скерлић, Исидора Секулић, Краљ Петар II, Станислав Краков, Слободан Јовановић, Божидар Пурић, др Димитрије Најдановић, Преподобни Јустин Ћелијски, др Марко С. Марковић.Свети Владика Николај Српски и Четнички Војвода Момчило Р. ЂујићПотпуковник Димитрије В. Љотић   Овде налазимо и један од најзначајнијих текстова Св. Николаја – НАЦИОНАЛИЗАМ СВЕТОГ САВЕ. Учимо каква је његова садржина: ''Овај Савин национализам обухвата народну цркву, народну династију, народну културу и народну одбрану. Основу и центар свега светосавског национализма чини народна црква. Она је као дух који оживљава цео народни организам, осветљујући, загревајући и сједињујући једном вером, једном надом и једном љубављу.''

   Из пера господина Владимира Димитријевића читамо како је Свети Владика изгедао у очима својих непријатеља; како је спасавао Јевреје у току II св. рата; какав је однос имао према политици и неким политичким темама.


Протојереј-Ставрофор Алекса Тодоровић   Протођакон Владислав Вуловић, у тексту О МАСОНСКОЈ ЛАЖИ ДА ЈЕ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ПОДРЖАВАО МАСОНЕ И РОТАРИЈАНЦЕ, објашњава како је он оштро осудио ове организације као нехришћанске, које поткопавају Цркву Христову.

   Јереј мр Велибор Џомић преноси нам сазнања о страдању Светитеља у току II св. рата. Имамо прилику да видимо и писма која је Св. Николај разменио, у току рата, са ђенералом Дражом Михаиловићем.

   У тексту под наслоом УЈЕДИЊЕНИ СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ФРОНТ ПРОТИВ КОМУНИСТА У СЛОВЕНИЈИ 1945.Г. видимо шта се све са Светим Владиком збивало након пуштања из логора Дахау, а по сведочењу Војводе Момчила Ђујића. Бесмртни командант Динарске Четничке Дивизије, Војвода Момчило Ђујић, у свом кратком сведочењу износи своје виђење србских
                                     постраданија у несрећном грађанском рату од 1941.г.
                                     до 1945.г.:

Четнички Војвода Момчило Р. Ђујић   ''У ствари, ја сам у животу сусрео три велика човјека, велика политичара: Димитрија Љотића, Адама Прибићевића и Милана Гавриловића. То су људи који су могли бити патријарси по свом карактеру, по свом поштењу, по скромности, по вјери у Бога. Знате, да није било Љотића, не би било Недића. А да није било Недића, Српство би страдало. Ја сматрам Недића и Дражу великим људима и они су били потребни Србима као два ока у глави. Недић је спасао Српство од пропасти. Он је пола милиона Срба, бизу осамдесет хиљада дјеце, прихватио испод усташког ножа. Он је своју част ставио на коцку ради спасавања српског народа. Његова улога била је много тежа него улога Дражина. Да је мене неко питао: хоћеш ли уз Недића или уз Дражу? – ја би увијек пристао уз Дражу, јер сам био слободан, у шуми, а онамо, у Београду, свачија глава је била на њемачком пању.

Потпуковник Димитрије В. Љотић, Четнички Војвода Момчило Р. Ђујић, мајор Миле Капетановић, Сава Сарачевић и капетан Васа Огризовић   Несрећа је у томе што је Дража разговарао с Титом, што се састајао с њим, планирао заједничку борбу. А Недић је одиграо спасоносну улогу, иза њега је стајао Љотић, један велики родољуб. Никакав издајник! Он је био као пропок Божији. Многе ствари предвидио је боље и тачније него многи наши политичари. Укратко да вам кажем: Недић – то је наша велика жртва и велики спасилац, Дража – велики мученик. Ето.''Свети Владика Николај Српски, Четнички Војвода Момчило Р. Ђујић и Четнички Војвода Добросав Јевђевић   Ту је и сведочење Његовог Преосвештенства Епископа Шабачког ГГ Лаврентија, како су први пут штампана и у Отаџбину уношена забрањена Сабрана дела Светог Николаја Српског.

Четнички Војвода Момчило Р. Ђујић над Одром Светога Николаја Српскога   У тексту СИЈАЋЕШ НАМ ТИ У ТАМИ ДАНАШЊИЦЕ! имамо прилику да прочитамо посмртно слово протојереја-ставрофора Алексе Тодоровића, једног од најближих сарадника Светог Николаја и уредника чувене религиозне библиотеке ''Свечаник'' из Минхена, изговорено 27. марта 1956. године на сахрани Светог Владике у манастиру Светог Саве у Либертвилу у Америци.

   За крај може се сободно рећи да је Свети Николај Србски онај Барјак Победе испод кога морају стати СВИ Срби; Барјак Вере, Љубави и Слоге свих Срба ма где били.О томе на јасно сведочи и сам уредни овог издања посвећеног Затоустом Проповеднику Васкрслога Христа, господин Бошко Обрадовић:

   ''А све оне, који из сујете, личних интереса, партијских и каријеристичких амбиција, завидљивости и мржње, намеравају да поделе српску омладину по несрећном наслеђеном обрасцу српске националне неслое из Другог светског рата на равногорце, љотићевце и недићевце – Нова Смена српске нацоналне омладине одбациће од себе као гробаре српске отаџбине и злонамернике. Пред њиховим навикама нових-старих подела и гложења, пред искушењем нових раскола и странчарења, спрено истичемо национану саборност око свеуједињујуће личности Светог Николаја Жичког, као штита српске слоге и националног јединства српске омладине.

   Најзад, српска омладина у времену свеопштег националног самоукидања и себеодрицања, мора на свој плећа подићи крст борбе за биолошки, духовни и државотворни опстанак српског нрода, непрестано обнављајући свест о окупираним српским земљама од Косова до Јадовна и негујући Завет будућег ослобођења.''

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер