Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netО ПРАВОМE И ЛАЖНОМE ГРБУ ВОЈВОДИНЕ


Грб Војводине (основни) из 1848.


    Грб Војводине каквим га замишљају тамошњи сепаратисти и усташофили јесте потпуни хералдички фалсификат. Наиме, овај својеврсни хибрид састављен је, истина, из аутентичних обласних грбова из времена власти Хабсбурга, али они нису доследно употребљени. Чанак и његови саучесници су искористили грбове Бачке, Баната и Срема, но правог грба Војводине у читавој овој квазихералдичкој композицији нигде нема.

 Квазигрб Војводине из 2002.   Квазизастава Војводине из 2004.    Квазигрб Војводине из 2002.


    Једини аутентични и историјски оправдан грб Војводине – бели Часни Крст са четири оцила на црвеном штиту – у званичној је употреби у Војводини Српској од Мајске скупштине 1848. Међутим, његова законски санкционисана употреба на овим војвођанским просторима датира из знатно ранијег периода. Још од времена Митрополита Београдско-карловачког Мојсија (Петровића), у грбу Карловачке Митрополије доминира овај символ (од 1725. године). Овакво стање је озаконила и Царица Марија Терезија 1776. године својим Декретом.

Грб Карловачке Митрополије из 1725. (стилизација арх.Драгомира Ацовића)   Печат Митрополита Карловачкога Јована (Георгијевића) из 1769.    Грб са Трона Патријарха Арсенија IV (Племенитога Јовановића-Шакабенте) из 1741.


    Од онда, ово је доминантан символ Војводине, па га срећемо 1741. и у Патријарашком грбу Патријарха Арсенија IV (Племенитога Јовановића Шакабенте); од 1729. године у грбу Господара Михаила Племенитога Продановића од Ужичке Каменице, Витеза Реда Марије Терезије (који, иначе, почива у Цркви Успења Пресвете Богородице у Новом Саду); у грбу сремских Властелина Племенитих Миленковића (од 1835. године); у грбу аустријског Цара као Војводе Војводства Српскога (од 1848.), којег налазимо и на српској тробојци сомборских добровољаца од 1849. године, што довољно сведочи која је повесна застава Војводине.

Грб Патријарха Арсенија IV (Племенитога Јовановића-Шакабенте) из 1741.  Грб Витеза Михаила Племенитога Продановића од Ужичке Каменице из 1729.  Грб Племенитих Миленковића из 1835.  Грб аустријскога Цара као Великога Војводе Војводства Србије из 1849.


    Ипак, посебно је значајан комбиновани грб Србске Војводовине са заставе Земунске народне гарде из 1849. године. Наиме, он, поред грба Војводине (Часног Крста са оцилима), садржи и споредне грбове, које су данашњи војвођански велеиздајници тако безочно злоупотребили. Ту се налази грб Сремске жупаније (из 1747.), Бачко-ботошке жупаније (из 1699.), Великокикиндског диштрикта (доцније и читавог Баната) и Барањске жупаније. Чанкови фалсификатори су грб Барање, као и грб Војводине, сасвим изоставили, као и мотив одсечене турске главе у шапи лава са грба Баната. Овакав произвољни однос према тако егзактној грани историјске науке, каква је хералдика, одсликава антисрпску политичку позадину тога чина, као и стање духа данашњих необољшевичких војвођанских олигарха.

Застава Сомборских добровољаца из 1849.  Фотографија грба са заставе Земунске народне гарде из 1849.  Грб са заставе Земунске народне гарде из 1849. (стилизација арх.Драгомира Ацовића)


    Као што све српске области (попут Срема, Баната, Бачке, Барање...) имају своје повесне грбове, има га и Војводина, која повесно обједињује поменуте четири области. Он је садржан и у грбу Краљевине Србије, где почива на грудима срског немањићког двоглавог орла од 1882, при чему су и двоглави бели орао и Крст са оцилима древни србски символи.

Грб Сремске жупаније из 1747.   Грб Баната на старој згради Великокикиндскога диштрикта (данас - музеј) у Кикинди  Грб Срема (основни) из 1747.


Расправи, дакле, о изгледу и аутентичности символа (грба, заставе, химне) Србског Отачаства и његових појединих области нема места. Ствари су крајње јасне и дефинисане нашом народном суштином и трудом, жртвом и наслеђем наших Светих Предака, далеко пре но што је ико могао и помислити на некакво комадање српског националног простора.

Грб Бачке (основни) из 1699.  Грб Бачко-ботошке жупаније из 1699.  Грб Бачке (основни) из 1699.Ненад М. ЈовановићСрпска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер