Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

SPIRITUAL PATRONAGE
ДУХОВНИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

BOARD FOR THEOLOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
БОГОСЛОВСКЕ
СТУДИЈЕ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ
Чланица:

Conférence Monarchiste Internationale
Међународнa
Монархистичкa
Конференцијa

064/ 800 47 90
czipm@yubc.net

Протођакон Немања С. МрђеновићНЕОГНОСТИЧКИ ПОХОД НА БЕЛУ КУЋУ

ПРИМЕР УТИЦАЈА РЕЛИГИЈЕ НА
МОДЕРНЕ ГЛОБАЛНЕ ПОЛИТИЧКЕ
ПРОЦЕСЕ И VICE VERSA


   Религија одувек има велику улогу у политици и друштву уопште, па не би требало да буде изненађење ни њен модерни утицај. Професор др Мирољуб Јевтић, наш најугледнији политиколог религије, недавно је сагледавао ову тему кроз рад ”Источне православне цркве и савремени религијски процеси у свету”(1).

   Проф. Јевтић истакао је данашњи значај и утицај Православне Цркве у целини у политичким и друштвеним токовима традиционално православних земаља, пре свега у Русији. Поредећи утицај помесних православних цркава на политику њихових земаља са утицајем Ватикана и разних протестантских заједница на традиционално римокатоличке, односно протестантске државе, проф. Јевтић тврди да су Православни тренутно најутицајнији хришћани у свету.   Но пре неколико месеци читав свет стајао је на прагу озбиљне промене односа снага у овом пољу. Наиме, зависно од тога ко ће бити изабран за председника САД, Мит Ромни или Барак Обама, зависило је и колики ће утицај религија имати не само на америчке већ и на глобалне друштвене процесе а разлика између једне и друге политике практично је незабележена још од времена Цара Константина.


РЕЛИГИЈА У АМЕРИЧКОЈ ПОЛИТИЦИ

   Америчко друштво изграђено је на темељима протестантизма разних праваца и облика који су и данас његово површно и украсно обележје. Површно је јер се ради наравно о секуларном друштву које данас нема никакво упориште у хришћанству, било протестантске или неке друге провенијенције, али је фолклор америчког протестантизма и даље важно конформистичко оруђе тамошње јавности.

   Сједињене Америчке Државе су република са председничким обликом власти, што значи да се извршна власт у држави налази у рукама Председника. Због оваквог облика власти државно уређење САД подсећа на својеврсну ”изборну монархију”. Сви амерички председници, осим Кенедија, били су Протестанти, већином англиканци односно епископелијанци(2).   Сви амерички председници своја обраћања нацији уобичајено завршавају благосиљајући народ и државу. Нико се не уздржава да отворено говори о својој вери, а понеки, попут Барака Обаме, притиском јавности чак су и приморани да говоре о својим верским или религиозним убеђењима.

   Сједињене државе у последњих неколико председничких мандата пролазе кроз драстичне реформе свих културолошких и социјалних трендова који су до сада били међу основним обележјима ове империје. Тим променама од недавно подлеже и питање верских убеђења вршиоца власти.


РУШЕЊЕ СТЕРЕОТИПА

   До сада су сви амерички председници били белци, мушкарци и хришћани. Доласком Барака Обаме и формално је срушена једна од ових традиција. Кажемо формално јер његов избор за Председника 2008. године није био никакво посебно чудо, макар када се ради о боји коже. Да је изабран 1968. или чак 1978. свакако да би био револуционар, овако је само згодно искористио своје расно порекло да капитализује партијску предност над противкандидатом.

   Изборе је добио пре свега због огорчености бирача Бушовом владавином а не због тога што је црњи од Буша. Односно, да је Буш био црнац а Обама белац, опет би победио Обама. У том смислу интересантно је и врло симптоматично колико су после избора разни центри моћи истицали Обамино расно порекло као какав политички адут.   Уједно су у изборној трци до практично последњег секунда учествовале и две жене, Сара Пејлин и Хилари Клинтон. Клинтонова је чак и ушла у Кабинет председника преузимајући функцију државног секретара, тј. ”првог официра”, коју је већ пре ње обављала Кондолиза Рајс, и жена и црнкиња; а пре ње опет, сви се по злу сећамо, Мадлен Олбрајт, која беше и жена и имигрант и тд. Истовремено Ненси Пелози предводи Републиканце у доњем дому Конгреса(3) а до сада су Американци имали и 35 жена на челу разних савезних држава.   Дакле терен је давно припремљен за неку жену на челу САД, што са великом извесношћу можемо очекивати већ на следећим изборима. То ће опет бити описано као ”чудо” и ”искорак америчког друштва” итд. Но јасно је да би то свакако било истина да је жена изабрана 1956. или 1966. али не и 2016.

   Последњи изборни тренд који се руши је питање верских убеђења Председника. Наиме, прошлогодишњи кандидат републиканаца Мит Ромни, је по својим религиозним убеђењима Мормон, односно припадник тзв. ”Цркве Исуса Христа светаца последњих дана”, чији верници јесу много тога, али нису хришћани, што ћемо врло брзо утврдити.


МОРМОНСКЕ ТЕОЛОШКЕ ИДЕЈЕ

   Мормони верују да су они верски следбеници једног дела Јевреја који је по њиховим тврдњама, а које историја као наука не узима за озбиљне, одселио из Палестине у Америку пре неколико хиљада година. Ту у Америци их је, тврде Мормони, и сам Христос посетио и провео са њима време од Васкрења до Вазнесења. Касније их Бог није посећивао али су се њихови ”пророци” редовно сретали са анђелима и другим бићима са онога света, који су им давали савете, магичне наочаре, златне плочице...   Наиме, млађани Џозеф Смит је почетком ХIX века, како тврде Мормони, имао виђење у којем су му се јавили Бог Отац и Бог Син(4), који су га саветовали да се не придружује ни једној од постојећих цркава јер ни једна од њих није права. Ово учење o тзв. ”Великој апостасији” није било никаква новина у реформаторским круговима, посебно америчким реформаторским круговима тог доба, а на њој и данас поред Мормона увелико инсистирају и Јеховини сведоци, Адвентисти, Анабаптисти и сл. тврдећи да од IV века па до појаве баш њихове ”цркве” није било праве Цркве.   Након што су га Отац и Син уверили да се не придружује хришћанским црквама, јавио му се анђео Морони, који је такође неких петнаестак векова раније био пророк оног ”изгубљеног племена” које је из Палестине отишло у Америку. Тај Морони му је показао где се налазе златне плочице на којима је била исписана ”пуноћа вечног јеванђеља”. Но тај додатак Јеванђељима био је исписан ”реформисаним египатским писмом” које нико не свету није могао прочитати. Морони му је зато дао чаробне наочаре уз помоћ којих је превео запис на енглески и тако је настала ”Књига Мормона”, као допуна Библији (5). Чим је Смит завршио превод Морони је и таблице и чаробне наочаре однео на небо и више их није враћао.   Није само историја и настанак Мормонске заједнице обавијен овако бизарним учењима. Поменули смо да Мормони верују у најмање три различита Бога међу којима се налази и Исус Христос. Иначе Исус Христос је према мормонском учењу имао и брата кога свет познаје као Сатану. Осим брата Сатане имао је и две жене (Марту и Марију) па отуда и бигамија међу Мормонима (6).   Мормони имају главни храм у Солт Лејк Ситију, у који ће, како они тврде, при свом другом доласку доћи Христос и одатле ће повести праведнике у борбу за праведни свет. Управо у том храму се Бог још једним откровењем јавио Мормонима половином ХХ века када им је саопштио да иако су црнци потомци Каина и нижа бића од белаца, сада могу и њих да рукополажу за свештенике. Расна доктрина Мормона је од 1970-их до данас претрпела велике измене но трагови болесног расизма нису сасвим избрисани.


ПОЛИТИЧКЕ АСПИРАЦИЈЕ МОРМОНСКОГ КУЛТА

   Очигледно је да се ради о једној модерној гностичкој јереси која свакако није никаква новина за Цркву. Но, дубоко религиозни гностик који верује да ће један од његових богова слетети у његов завичај и одатле повести његов народ у борбу за праведни свет, а који постаје Врховни комадант највеће војне силе у историји света, то је већ једна велика новост за све нас.

   Када се Кенеди кандидовао за председника, највећи изазов његовог изборног штаба била је чињеница да је по вероисповести Римокатолик. Американци су се плашили да ће он кроз своју верску афилијацију постати продужена рука римског Папе а држава практично вазал Ватикана. Са Ромнијевом кандидатуром Америка се нашла у сличној дилеми, јер је на прагу Беле куће стајао човек за кога нису сигурни да ли је оданији својој држави/партији или свом култу.   Истовремено Ромни је у кампањи јавно изражавао милтантно антируске ставове(7) најавио рат против Ирана(8) како би се заштитили национални интереси Израела(9) и отворено најавио мешање у унутрашње уређење свих земаља Блиског истока(10). Овако агресивне најаве већ у кампањи помешане са ”помало чудним” верским убеђењима г. Ромнија, ретко кога су оставиле равнодушним.   Ромнијева кампања је, то сада сви знамо, пропала, али за длаку. Но и поред његовог пораза у изборној трци, у јавност су испливали наговештаји политичке моћи коју има Мормонска организација, али и још страшнији обриси њихових политичких амбција.

   У том светлу додатну нелагодност изазива мормонска политичка организација ”Царство божије” (The Kingdom of God) која се понекад назива и ”Савет педесеторице” (Council of Fifty) према свом хијерархијском устројству власти педесет свештеника. Циљ ове организације јесте да припреми терен за ”хиљадугодишњу власт праведника на Земљи”(11).   Према њиховом веровању, у хиљадугодишњем царству Христос ће бити на челу парламентарне Царевине, својеврсне ”теодемократије”, која ће у почетку бити успостављена у САД а затим ће се проширити на цео свет. У тој и таквој држави, извршну власт вршио би ”Савет педесеторице”(12). Док Христос не дође, ”Цар света” је по функцији ”Цар савета педесеторице”. Њихов програм укључује стварање једне светске владе под влашћу ”Цара света” који не мора обавезно да буде Мормон али мора да буде одан ”Царству божијем”.


ПОСЛЕДИЦЕ РОМНИЈЕВЕ КАНДИДАТУРЕ
НА ДИНАМИКУ ОДНОСА РЕЛИГИЈА-ДРУШТВО

   Без обзира на Ромнијев пораз, трајна измена културолошких стереотипа у Америци била је неизбежна од момента када су га Републиканци потврдили за свог кандидата. Кроз цео Обамин први мандат вршен је притисак на њега да призна да наводно није рођен у САД(13), као и да је муслиман(14). Сада му је за противкандидата изведен Мормон, тако да и многима који су се до јуче у Америци сматрали за беле конзервативне хришћане сада Обама изгледа сасвим прихватљив. Време белих протестаната је прошло, сада се у Америци развија нова динамика односа религије и политике.   Пре тридесетак година на челу Америке био је Џими Картер који је из верских убеђења захтевао да амерички војници при ослобађању таоца у Техерану користе искључиво гумене метке, како не би дошло до губитка људских живота. Данас је Америка под влашћу Председника који води политику дијаметрално супротну хришћанским моралним стандардима. Већ сутра би могла да се нађе под влашћу Председника чија вера налаже борбу за стварање једне светске владе под руководством ”Цара света”.

   Извесно је да ће коначно и у Америци примат преузети либерални стереотип према коме су како (протестантски) хришћански ставови, пре свега у питањима морала, тако и ”егзотична” нехришћанска убеђења, виђени као две крајности док се од већине очекује повлачење ка ”мејнстриму”, односно појачаној секуларизацији.

(1) http://www.politicsandreligionjournal.com/aktuelnosti

(2) У крајњој поједностављености могли би смо рећи да се Англиканска црква у Америци зове Епископелијанском због компликованих односа Англиканске, тј. Енглеске Цркве и Круне са америчким колонијама и последично САД.

(3) Законодавна власт

(4) Мормони верују у Оца, Сина и Светог Духа али тврде да сваки од њих има засебну суштину и природу. Осим тога верују и да сваки човек може постати Бог, не по благодати него по природи, а онда као Бог добија своју планету итд. Мормони су дакле политеисти а не хришћани.

(5) Директно против учења Апостола Павла који каже: „Ако вам и ми, или анђео са неба благовести другачије, анатема да буде“ (Гал. 1:8)

(6) Већина Мормона се одрекла бигамије мада се и даље јавља. Деда Мита Ромнија нпр. живео је једно време у Мексику јер је имао пет жена.

(7) http://www.mittromney.com/issues/russia

(8) http://www.mittromney.com/issues/iran

(9) Подсетимо се, Мормони верују да су део Јеврејског народа.

(10) http://www.mittromney.com/issues/middle-east

(11) Мормони, попут Авдентиста (суботара) и Анабаптиста исповедају и јерес хилијазма.

(12) http://www.janishutchinson.com/agenda.html

(13) Према Уставу САД онај ко није рођен у САД не може постати Председник САД.

(14) Он сам каже да је хришћанин који не припада ни једној деноминацији. Отац му је извесно био муслиман а његово име и презиме уклапају се у афро-америчке исламске стереотипе.

(15) Ради се о чувеној Иранској талачкој кризи када су ирански исламисти упали у америчку амбасаду у Техерану и у њој држали Американце као таоце од новембра 1979. до јануара 1981.

НА РУССКОМ
рус

ÎN ROMÂNĂ
rom

НА БЪЛГАРСКИ
бул

IN ENGLISH
eng

EN ESPAÑOL
esp

Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Хералдички Уметник Небојша Дикић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Савез Православних Хоругвоносаца

Русское Имперское Движение

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановићвеб мајстор Преузмите банер Преузмите банер