Грб Краљевине Србије Грб Центра
Под Високим Покровитељством 
Његовога Краљевскога Височанства 
Кнеза Александра Павла КарађорђевићаПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.netГрб Центра за истраживање Православнога МонархизмаМОРАЛ И СИСТЕМ ОБРАЗОВАЊА
Грб Санкт-Петербурга
    Циљ образовног система није само да просто обавести нове генерације чињеницама и информацијама из различитих области, већ и да створи интелектуалну, духовну и моралну елиту одређеног друштва. Улога овога система је и да активно учествује у васпитању деце и ученика, да буде једна од полуга у стварању система вредности. Значај етике је ту, свакако, изузетно важан.

    Улога породице у формирању личности и његових схватања је есенцијална, она може на децу и ученике остварити утицај какав готово да нико не може. Али овде ћемо се посветити образовном систему као теми овога излагања.

    Од обданишта деца морају бити учена моралним вредностима. За нас као православне народе (и Србе и Русе) хришћанска етика је цондитио сине qуа нон доброг и правилног образовања и васпитања.

    Шта то значи у пракси? Васпитач (учитељ) не може сигурно деци у најмлађем узрасту говорити о философији или дубљим етичким питањима. Али несумњиво може да их научи да се испомажу, поштују, воле, да се не туку и не чине друге лоше ствари.

    Током даљег школовања веронаука постаје веома значајан чинилац. Овде се ученицима, у зависности од узраста, може говорити о врлини (αρητη), ширећи њихове погледе и систем вредности. Током даљег, средњошколског образовања, ученицима треба говорити о универзалним моралним вредностима, наглашавајући хришћанство и Православље, али и позитивне идеје других религија и философских система. На овај начин, ученици постају отворени за друге и другачије, чувајући и јачајући сосптвени хришћански идентитет. Овде је несумњиво значајно знање које се стиче из философије и социологије.

    Током целокупног периода образовања и васпитања, деци и ученицима је нужно стављати до знања јасну диференцијацију добра и зла, односно врлине и греха. Нагласити зашто је лоше убити, украсти или шта слично. Недостатак оваквих информација може забунити некога и без правих података о добру и злу, деца могу бити лоше учена, као под комунизмом.

    Други значајни школски предмети су историја, која може да утиче на формирање етичког система расуђивања изношењем примера из прошлости који нам указују на позитивне и негативне особине.

    Можда и важнија је књижевност. Ту се, поред примера врлине и греха, налазе и бројне моралне дилеме код човека, које ученици могу изучавати и донети закључке на основу њих.

    Уметност може свакако развити моралне и друге квалитете ученика усмеравајући њихову креативност ка позитивном, ка Богу и највећој Врлини.

    Наравно, не смемо потценити значај модерних наука и технологије у савременом добу у којем живимо. Проблеми међуљудских односа, клонирање, медицински проблеми и други морају да имају јасан одговор и Цркве и образовног система. Готово је обавезно, ако смем тако рећи, да научници у тим областима имају хришћански етички систем, како би резултате својих истраживања, као и други научници, дакако, употребили за опште добро Цркве и Отачаства.

    Иако се морално васпитање може повезати са готово свим наукама, круцијално је да се темељи етичког система поставе у најранијем детињству, јер ће се касније, евентуалне грешке начињене у раном узрасту, тешко исправити.

    Улогу Универзитета сам оставио за крај. Несумњиво је да он ствара елиту једног друштва. Међутим, србски Универзитет је предуго био стециште и уточиште разних назадних левих, антиевропских, антихришћанских и антиетичких идеја (марксизам са свим својим нус-продуктима, комунизмом, социјал-демократијом, итд). Поред њих, данас су на њему активни и прилично гласни и заговорници идеја Новог светског поретка и Новог доба. То је најстравичнија последица комунистичке и Милошевићеве владавине.

    Ово је такође и најбољи негативни пример који потврђује како је образовање у раном детињству најбитније. Наиме, сви представници тих назадних и мрачних идеја били су образовани на комунистичком систему псеудо-вредности.

    Касније, то постане иреверзибилан процес који једно друштво води у морални и духовни амбис, из кога је неопходно спасти наше народе.Проф. Борис С. Стојковски
(Рад за Међурегионалну научно-практичну конференцију ’’Православље и морал’’, Санкт-Петербург, 4.(17.) – 6.(19.) фебруар 2006.)
Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола Петровић-Његош

Руски Царски Дом

Руска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Иконографска радионица ''Павловић''

Амерички журнал за руске и словенске студијеЗауставите Б-92!
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер