Грб Краљевине Србије Грб Центра
MAINABOUT USSYMBOLSACTIVITIESTREASURYNEWLINKS WRITE US

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net


С. Миловановић
КОНАЧНО СМО СЕ ВРАТИЛИ
ПРАВИМ СИМБОЛИМА СРБИЈЕ


Круна на застави и двоглави орао на грбу су симболи суверености Србије!

Круну у грбовима имају и Мађарска, Бугарска, Црна Гора
и Руска Федерација, а такође су републике

Атеиста у Србији је свега 0,5 посто, и не мислим
да њих вређа помињање Бога у нашој химни

После пола века комунистичког мрака и натурених бољшевичких знамења,
вратили смо се симболима који оличавају нашу државност и традицију


Арх. Драгомир М. Ацовић КВ,БО1
   У Скупштини Србије данас се усваја Закон о употреби државних симбола. Три године после доношења Устава, којим су утврђени застава, грб и химна, закон је стигао на ред. Драгољуб Ацовић, један од водећих српских хералдичара, сматра да се овим законом Србија коначно, „после пола века комунистичког мрака и натурених бољшевичких знамења, вратила старим симболима, који који оличавају њену државност и традицију".

   Иако су државни симболи већ три године у свакодневној употреби, чини се да некима у овој земљи и даље смета круна на застави или двоглави орао на грбу?

   - Та се питања стално понављају. Као када бисте понављали непрекидно да су два и два четири, тако и неки медији, међу којима једна телевизија посебно предњачи, стално инсистирају на томе да је Србија по уставном решењу република, и да не треба да има монархистичка знамења на грбу и застави. То су бесмислице, јер круна је симбол суверенитета и наше традиције. Крст на њеном врху означава нашу веру и сједињење са Богом и ни у ком случају круна на грбу и застави не означава државно уређење.

   Противници садашњих државних знамења управо то приговарају грбу и застави: да представљају монархију у држави која је република.

   - Сви који дају такве приговоре требало би претходно да се информишу колико је земаља са монархистичким знамењима у државним грбовима, а које нису краљевине. Навешћу вам само неке: круне у својим званичним државним симболима имају Бугарска, Мађарска, Црна Гора, Албанија, Руска Федерација... Двоглави орао је такође симбол традиције. То је древно знамење и код Срба је део традиције Ромејског царства, односно Византије, и у наше културно наслеђе долази са Стефаном Првовенчаним, првим српским краљем. Двоглави орао се налази и у грбовима неких држава које немају хришћанску традицију, попут неких индијских држава на пример. Садашњи грб Србије, који је пре три године утврђен Уставом, а сада и законским решењима, створио је 1882. године Стојан Новаковић и као такав био је у употреби до 1918. и стварања Краљевине СХС. Грб Србије је настао спајањем два грба - крста са оцилима и сребрног двоглавог орла. Тај основни део грба прате круна и краљевски огртач са поставом од хермелина. Краљевски огртач је као симбол иначе јако важан, јер је његова спољашњост пурпурна, а то је боја краљевства, што има утемељење и симболику у давној историји, када се сматрало да је особина хермелина да ће пре да се убије него да се испрља! То је симболизовало обавезу власти да буде увек чиста и потпуно непорочна.

   Предмет јавне расправе у медијима је и химна Србије „Боже правде", којој се замерају текст, јер наводно вређа осећања атеиста, као и чињеница да није писана за свечану песму државе већ за оперски либрето.

   - То су све бесмислице и неутемељени изводи, који потичу од делова друштва којима смета све што је српско и традиционално! Тачно је да је „Боже правде" настала као део либрета за оперу „Маркова сабља", која је премијерно изведена 1872. године, у част пунолетства краља Милана Обреновића, али ту не видим ништа спорно. Песма, чији је текст написао Јован Ђорђевић, а музику компоновао Даворин Јенко, врло је брзо ушла у народ и постала опште прихваћена као химна. Подсетићу вас да је и немачка државна химна део опере коју је компоновао Јозеф Хајдн још 1797. године, и то Немцима нимало не смета - напротив! Питам се зашто би онда сметало нама? Што се тиче коментара да помињање Бога у химни смета атеистима и да им чак вређа осећања, могу само да кажем да је то смешно, јер по званичном попису у Србији има свега 0,5 посто становника који се изјашњавају као атеисти, и не верујем да се ико од њих налази увређеним текстом химне која говори о љубави према држави и правди.

   Законом ће коначно бити утврђено на који начин и у којим приликама застава и химна могу да се користе.

   - То се чак више односи на заставу него на химну, јер смо до сада имали прилике да видимо да се застава, чак и на неким државним институцијама, постављала на разне начине, некад је чак и додиривала тло, а то ниједна застава на свету не сме! Морамо се као друштво и нација научити да поштујемо и користимо симболе своје земље, јер они носе наш идентитет и нашу историју.


+ + +


Краљ „избачен" из химне
као уступак делу јавности
   • Оригиналан текст химне "Боже правде" је промењен 2006. године, тако што је из друге строфе избачен стих "Боже спаси, Боже храни, српског краља, српски род" и замењен стихом „српске земље, српски род". Како коментаришете нестанак краља из српске химне?

   - То је био један класичан уступак делу јавности коме је сметало да се краљ помиње у химни државе која је република. То су слични аргументи као и ови сада, око круне на грбу и застави, али радна група за доношење државних симбола, у чијем сам раду и ја учествовао, закључила је тада да је боље направити ту измену и смирити јавност, па да "Боже правде" коначно, после пола века, постане поново химна Србије него да инсистирамо на оригиналном тексту и не донесемо химну, и да још пола века слушамо "Хеј Словени".

(Преузето: ''Правда''; Београд; 18.(31) март 2009)
Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фонд Краљевић Томислав Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархија кроз векове

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Српски Радио Сутон

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

ПОСМАТРАЧ

Иконографска Pадионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних ХоругвоносацаРуске победе

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер