Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Предраг Клинцов
Приватни Рат Бранка Марушића против општине
Гацко и половине правосуђа у Републици Српској

ГРБ СА СИМБОЛОМ ПРЕДАЈЕ
ПОНОС ХЕРЦЕГОВАЦА

Бранко Марушић

    Општина Гацко скоро пет година користи грб који је супротан основним правилима хералдике, дисциплине која третира ту област, и који умјесто поноса општине презентује њен покор и предају, тврди Бранко Марушић, гатачки аматерски хералдичар.

    Марушић каже да кључни централни симбол у званичном грбу општине Гацко не представља никакав историјски грб Херцеговине, како се то представило, већ никада усвојени, како каже, "духовито-поспрдни" грб те територије из 18. вијека аутора Павла Ритера Витезовића.

    Скупштина општине Гацко, која је 2000. године усвојила тај грб, за званични није прихватила аргументацију коју је пред одборницима излагао Марушић чији је рад одбијен на тада спроведеном конкурсу.

    "Ја сам овдје најмање битан. Важна је брука и срамота коју су општински челници својим немаром и злоупотребама приредили Гацку", каже Марушић.
ПОНИЖАВАЈУЋИ СИМБОЛ    Показујући обимну хералдичку литературу у којој су приказани грбови владарских породица садашњих територија БиХ и Србије и Црне Горе, Марушић каже да четврто основно правило хералдике као позитиван симбол увијек осликава оклопом заштићену руку витеза, често у рукавицама, у којој је оружје уздигнуто на лијеву страну гледајући очима посматрача.

    "Гацко сада има потпуно изокренути понижавајуће-негативни симбол на коме је осликано пребијено турнирско копље и то у голој руци пјешака. У то вријеме није могло бити већег понижења за витеза него да се натјера да као пјешак противнику у голој руци покаже своје пребијено копље, што представља предају", тврди Марушић.

    Напомиње да је приликом усвајања поменутог грба објашњено да се наводно ради о историјском симболу Херцеговине, што је, како сматра Марушића, потпуно погрешно тумачење.

    "Нико се није удостојио да преведе значење неколико ријечи исписаних на латинском језику испод грба које гласе: 'Овај погубан теби бијаше пропасти нагињућа штит'. Тај превод уз неоспорне историјске чињенице о тадашњем сталном вазалству Херцеговине према Турцима, јасно разоткрива прави смисао и значење симбола", истиче Марушић.

    Због тога, али и других примјера фиктивних симбола који нису никаква непознаница у прошлости, Марушић је увјерен да се заправо ради о "заједљивом грбу".

    Наводећи да црвена боја у хералдици представља великодушност, Марушић је увјерен да та боја у централном симболу општинског грба означава великодушност у предаји.

    "Част" Гацка ускоро би можда могла бити спасена кроз Закон о локалном самоуправи, усвојен задњих мјесеци прошле године, који је, по узору на сличан акт у Хрватској, регулисао да званични грбови морају бити хералдички исправни.

    У Министарству управе и локалне самоуправе РС кажу да нису упознати са конкретним случајем општине Гацко, али су напоменули да су локалне заједнице обавезне своје акте ускладити са новим законом у року од шест мјесеци.

    "Министарство има право надзора, те ће након истека тог рока кренути у контроле и спориће све одлуке које нису у складу са законом", казао је Анто Николић, помоћник министра за ресор локалне самоуправе Републике Српске.


ПРИВАТНИ РАТ    Бранко Марушић још од усвајања тог грба почетком 2000. године води прави мали приватни рат против бивших и садашњих локалних званичника и готово половине правосуђа из источног дијела РС.

    Марушић је, наиме, учествовао на поменутом конкурсу за избор грба који је расписала Скупштина општине Гацко.

    Предсједник Комисије за избор понуда био је Костадин Јеглић, а један од чланова Љиљана Радмиловић, шеф правне службе у општини Гацко.

    Када је конкурс завршен, та лица су, према ријечима Марушића, након његовог указивања да су испрва изабрали грб који симболизује владарство Србије, одлучили да изабраном раду дају другу шансу, што оцјењује тешком повредом равноправности учесника.

    Након тога је дотични хералдичар, чије име Марушић није желио откривати сматрајући да није битан у цијелој причи, доставио исправљени грб са наводним симболом Херцеговине у његовом центру.

    Показујући одлуку Скупштине општине Гацко из фебруара 2000. године у којој се побједником конкурса проглашава рад под шифром "десет", Марушић истиче да се ради о шифри под којом је заведен први рад који је у међувремену исправљен.

    "Одлука Скупштине општине, коју је потписао начелник Милан Радмиловић, је тешка злоупотреба и фалсификат службене исправе, јер се ради о суштински два различита рада.

    Директна неистинитост исправе је рећи да је то рад под шифром 'десет', а посредна неистинитост је да није унесен битан податак у службени документ, односно није наведено да је било накнадног исправљања грешака", тврди Марушић.

    Званичници општине Гацко нису нашли времена за разговор у вези с овим оптужбама нити за одговор на питања која су "Независне" прослиједиле у Кабинет начелника Милана Радмиловића.


ТУЖИО СВЕ: ОД НЕВЕСИЊА ДО САРАЈЕВА    Пошто Радмиловић није одговорио на Марушићево писмено упозорење, он је поднио пријаву Основном тужилаштву у Невесињу. Тужилац Мирјана Ђерић, према његовим ријечима, није нашла за сходно да кривично гони општинске званичнике, иако је Љиљана Радмиловић, у изјави датој у полицији, признала да су допустили исправљање побједничког рада.

    Марушић не наставља приватно кривично гоњење, већ поднесе тужбу против Скупштине општине Гацко за надокнаду штете на износ од око 10.000 КМ.

    Ту парницу, са почетка 2001. године, водио је судија Радомир Јањић, који је, како каже Марушић, прегледао његову тужбу, није нашао недостатке, те га позвао да уплати таксу од 500 КМ.

    Општину Гацко је у том спору заступала правобранилац Биљана Дурсун, којој је, према казивању Марушића, скренуо пажњу да се "не позива на одлуку Скупштине општине која је фалсификат службене исправе, јер ће у супротном учинити кривично дјело".

    На то Дурсунова, према ријечима Марушића, није обраћала пажњу тражећи од суда да његова тужба буде одбачена, пошто, између осталог, не садржи све елементе и није довољно јасна.

    "Јањић то прихвата и даје ми рок за исправку од 15 дана, што није у складу са законом, јер је тужбу требало размотрити док нисам уплатио 500 КМ", каже Марушић.

    Упорни гатачки хералдичар није хтио кориговати тужбу, која након истека рока пропада, што га опредјељује да поднесе кривичну пријаву којом је убухватио тужиоца Ђерићеву, судију Јањића, правобраниоца Дурсунову, општинске званичнике Љиљану и Милана Радмиловића, те Костадина Јеглића.

    Поступак је прослијеђен Тужилаштву у Требињу, а након тога и у Источно Сарајево, гдје је Марушић до данашњих дана наставио, многи ће рећи, донкихотовски поход туживши готово половину правосуђа источног дијела Републике Српске за фалсификовање исправа, наштимавање датума, наводно упућивања службених списа нерадним данима..., а све у циљу заштите колега.

    Тако су се на Марушићевој подужој тужбеној листи редали један по један, било тужилац или судија, све до самог врха правосуђа, чему, по свему судећи ускоро неће бити крај, јер је најавио подношење тужбе и против главног тужиоца Републике Српске Амора Букића.

    "Пријавићу и високог представника Педија Ешдауна Савјету за имплементацију, јер је обећао владавину права, а мени као обичном грађанину тужиоци и судије раде ово што раде", закључује Марушић напомињући да су трошкови његових спорова достигли цифру од 40.000 КМ.

Спорни грб Гацка

(Преузето: часопис ''Независне новине''; Бања Лука; 2.(15.) јануар 2005.)

Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска - Холандија


Српска Православна Црквена Општина Успења Пресвете Богородице у Цириху

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

Амерички журнал за руске и словенске студије

Зауставите Б-92!

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер