Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

Удружење за Борбу
Против Болести Зависности
''Свитање''
УДРУЖЕЊЕ ЗА БОРБУ
ПРОТИВ БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ
''СВИТАЊЕ''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 11 67 568
czipm@yubc.net

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Инж. Дејан С. ШуњкаСРБИЈА КАО ЛУБЕНИЦА

УЛАЗНИЦА ЗА СУЂЕЊЕ ДРАЖИ
   Нема више црвене звезде петокраке на застави Србије. Нема више штафете младости и слетова живом, а касније и мртвом маршалу. Званична саопштења СУБНОР – а више нас не гађају из ударног дневника београдске телевизије. Форма је нестала али је суштина још увек ту – Србија је црвена изнутра, баш као зрела лубеница.

   Хемичари користе лакмус папир и помоћу њега непогрешиво знају природу сваког раствора. Ми Срби имамо ђенерала Дражу Михаиловића и његове равногорце и гледајући њих видимо праву природу наше државе Србије. А она је потпуно црвена, баш као зрела лубеница. Ево и доказа.

   Равногорске пензије су и даље мртво слово на папиру. Да подсетим – Скупштина Србије је 23. децембра 2004. изгласала Закон о изменама и допунама закона о правима бораца, војних инвалида и чланова њихових породица. За овај закон гласало је 176 посланика, против су била 24 посланика СДП – а Жарка Кораћа и социјалисти, данас врло важан чинилац у србијанској власти. Ипак, упркос овако убедљивој већини, овај закон је немогуће пронаћи јер под тим именом не постоји, каже у изјави за београдски недељник НИН, др Слободан Марковић, доцент на Факултету политичких наука у Београду и председник државне Комисије за тајне гробнице убијених после 12. септембра 1944.

   Већ времешним равногорцима ништа није помогла ни уредба Владе Србије из јуна 2005, којом су изједначена права свих бораца против окупатора и фашиста. Републичка власт основала је Комисију која треба да провери и утврди ко све има право на пензију. Комисија броји седам чланова а у њој чак четири Титова партизана, члана тзв. СУБНОР–а. Лукаво? Покварено? Подмукло? Ово је пристојан текст, па су и ове речи сасвим довољне.

   Бриго моја пређи на другога, каже наш народ а наши властодршци баш тако и поступају. Врућ кромпир пребачен је нижим властима, па сада о четничким пензијама одлучују општинске и градске скупштине, тј. њихове комисије. У њима, наравно, бивши Титови партизани подривају, коче, саботирају и тиме се поносе, а држава Србија им то допушта.

   Добар пример за ову тврдњу је Краљево, где грађански рат још увек траје. Двадесетак Дражиних равногораца, углавном припадника жичке бригаде Милорада Васића, сакупили су потребна документа и предали захтеве за борачке пензије. Неки од њих су у међувремену преминули а да од државе Србије, на име свог борачког стажа, нису добили ни један једини динар. Њима насупрот стоји око 2000 (две хиљаде) титоваца, уживалаца дебелих борачких пензија, окупљених у локални СУБНОР. Да ли је у краљевачком крају, током Другог светског рата, уопште било толико партизана? Наравно, ово питање је реторичко…


ЖИВКО ТОПАЛОВИЋ, ДРАЖА, ДРАГИША ВАСИЋ   То око пензије води мој унук, али видим да му не иде од руке, каже у изјави за Политику, старина Рајко Јанковић из Раванице. Њему новац није много важан, са њега и његових сабораца скинут је жиг издајника и отпадника и сада му је срце на месту. Александар Сарић из села Толишнице сада има 91 годину, а некада је био борац летеће бригаде под командом Новице Цогоља. Поверовао је Александар држави Србији, чак толико да је хтео да се одрекне радом стечене пензије јер би му четничка била милија. Ипак, послушао је савете млађих и задржао оно што већ има. Тукао се против титоваца, пропатио, остарио а њихове марифетлуке још није научио.

   Академик Драгиша Васић, један од идеолога и Чича бр. 2 Равногорског покрета, званично је судски рехабилитован децембра 2009. године. Ова важна вест је у србијанским медијима прошла готово незапажено.

   Васић је 24. марта 1945. проглашен за издајника народа, одлуком Земаљске комисије Србије за утврђивање злочина окупатора и његових помагача. Први стидљиви захтеви да се спере љага са његовог часног имена, чули су се још крајем осамдесетих година прошлог века. У то време су комунистичке стеге мало попустиле, почеле су да излазе књиге Слободана Јовановића а и Васићева дела била су у најави. Ипак, званичан захтев за рехабилитацију поднела је, априла 2007, ћерка Татјана Васић – Јанићијевић и он је позитивно решен у Окружном суду у Београду.

   Сенку на ову одлуку бацило је њено образложење. Наиме, Драгиша Васић је рехабилитован јер није присуствовао заседању Недићеве владе када је донесена одлука да се покрене борба против партизана!!! Ово заиста звучи као увреда и њему и његовој породици и саборцима али и целој Србији, јер су нам титовци и даље мера, мерило, аршин и еталон!

   Криво седи али право говори, каже наш народ и зато треба јасно рећи да је рехабилитација Драгише Васића – књижевника, потпуна и искрена. У последњих двадесетак година, скоро сва Васићева дела из међуратоног периода поново су издата, нека и више пута у врло лепој опреми и повезу. Тог посла су се латили највећи и најугледнији београдски издавачи. Примера ради, чувени роман Црвене магле заједнички су објавиле Народна књига и Политика, а избор приповедака Најлепше приче приредила је Просвета. Исти издавач сакупио је и објавио Необјављене чланке, књигу чији се излазак готово поклопио са судском рехабилитацијом Драгише Васића.


ДРАГИША ВАСИЋ   Телевизијски филм Реконвалесценти снимљен је по Васићевој причи у режији Слободана Радовића. Емитован је у ударном термину на београдској телевизији, у недељу 16. новембра 2008, поводом обележавања 90 година од завршетка Првог светског рата. Ово је велико признање књижевном делу Драгише Васића, али ипак остаје питање да ли је изабран баш прави тренутак за ову причу, тешку, сложену и помало дефетистичку.

   Војислав Михаиловић је још 2006. године поднео захтев за поништење пресуде од 15. јула 1946. и рехабилитацију свог деде Драгољуба – Драже. Војиславу су се, фебруара 2009, придружили и Српска либерална странка (у међувремену преименована у Српски либерални савет), Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и професор међународног права др Смиља Аврамов.

   Септембра 2010. одржано је рочиште у поступку за рехабилитацију ђенерала Драже пред Вишим судом у Београду. Сала је била пуна и препуна новинара, духови узбуркани а судија Александар Ивановић је обећао наставак суђења у већој дворани. Нека правничка тумачења већ говоре о једностраном поступку, јер осим подносиоца захтева за рехабилитацију, наводно нема друге стране у поступку. Нисам правник али јесам пунолетан и писмен човек и знам да је држава Србија наследница Србије и Црне Горе, СР Југославије, СФРЈ, ФНРЈ и ДФЈ, која је Дражу осудила и мучки убила.

   Подносиоци захтева на следећем рочишту, 29. октобра 2010, имали су и савезничку помоћ са оне стране океана. Авијатичар – навигатор Милтон Френд први пут је слетео у Србију 6. јуна 1944. – падобраном. Чим су га скинули са дрвета, сељаци су му дали да попије шљивовицу. Френд је у Србији провео два месеца под заштитом четника и два пута је видео ђенерала Дражу и са њим разговарао. За Италију је одлетео са аеродрома у Прањанима током операције Халјард, заједно са још пет стотина америчких, енглеских и канадских авијатичара.

   Данас, Милтон Френд има 88 година и пензионисани је потпуковник америчке војске. Желео је да сведочи пред Вишим судом у Београду, јер сматра да свој живот дугује ђенералу Дражи Михаиловићу. Френд је био гост Српског либералног савета и својом причом је привукао велику пажњу јавности. Михаиловићу је подметнуто и имао је нефер суђење. Суочили су га са апсолутно неистинитим, лажним оптужбама. Свестан сам да име Драже Михаиловића има и политичку тежину у Србији, али ја нисам политичар и говорићу само истину, рекао је Американац на конференцији за медије, одржаној у згради Југословенског речног бродарства, пар дана уочи суђења.

   На заказаном рочишту, Милтон Френд је поновио и потврдио све своје речи и сведочења из медија. Судија је Војиславу Михаиловићу и осталим подносиоцима Захтева доставио документе из Војног архива – три непотпуне пресуде са суђења ђенералу Дражи. У наставку суђења биће саслушан нови сведок Ристо Вуковић, бивши удбаш, који тврди да ће изнети доказе да је Дража Михаиловић лично учествовао у злочинима

   Ова прича о четничким пензијама и рехабилитацији Драгише Васића и ђенерала Драже, много говори о односу државе Србије према равногорском покрету и припадницима ЈВуО. Тај однос је лош, често и понижавајући и неће бити бољи, бар не у скорије време, јер је Србија као зрела лубеница – црвена изнутра. Волео бих да ме неко разувери.ДРАЖА НА СУЂЕЊУХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!Српска Православна Црква

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Димитрије Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Фондација Принцезе Јелисавете Карађорђевић

Руски Царски Дом

Грузински Краљевски Дом

Грчки Краљевски Дом

Монархистички Гласник

Друштво Српских Грбоносаца ''Милош Обилић''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Burke's Peerage & Gentry International Register of Arms

Хералдички Уметник Срећко Никитовић

Уметничка Радионица ''Завештање''

ПОСМАТРАЧ

Издавачка кућа ''Конрас''

Каљевски Ред Витезова

Равногорски Покрет Вишеград

Савез Православних Хоругвоносаца

Руске победе

Иконограф
Драган Јовановић

иконопис
фреске
рестаурација
консервација
мозаик 
дуборез
позлата

MARSMEDIAСрпска Мрежа - Сабор српских удружења из Српских земаља и Расејања
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер