Грб Краљевине Србије Грб Центра

HIGH PATRONAGE
ВИСОКИ
ПОКРОВИТЕЉ

BOARD FOR HERALDIC AND GENEALOGICAL STUDIES
ОДБОР ЗА
ХЕРАЛДИЧКЕ
И ГЕНЕАЛОШКЕ СТУДИЈЕ

BOARD FOR CULTURE
ОДБОР ЗА
КУЛТУРУ

BOARD FOR HISTORIOGRPHY
ОДБОР ЗА
ИСТОРИОГРАФИЈУ

BOARD FOR POLITICAL THEORY
ОДБОР ЗА
ПОЛИТИЧКУ
ТЕОРИЈУ

Serbian Orthodox Action ''Sabor''
СРБСКА
ПРАВОСЛАВНА
АКЦИЈА
''САБОР''

 

ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net

Неђељко ЛучићНЕКА ПИТАЊА ПРАВОСЛАВНЕ ЕКОЛОГИЈЕ

Свети Манастир Драганац

   У књизи Димитрија Љотића, ''Закони Живота'' прочитао сам једну веома интересантну реченицу која гласи: ''У свемиру влада закон инерције...''

Димитрије В. Љотић   Љотић је овом реченицом обележио човечанство као лењо, јер закон инерције говори о томе да ће нпр. неко тело одреаговати тако да се не угрози његово тренутно стање. Писац је, такође, навео да је победа над инерцијом значајна и да човек мора увек бити у акцији. То је борба са свемиром, човечанством, и са самим собом у којој човек мора победити. Човек у акцији утиче на свет својим деловањем, он га мења на боље или на горе у зависности од својих убеђења и циљева. То је показала историја. Да би сте нешто учинили за себе и друге потребна су дела и само дела. Човек здравог разума то увиђа врло лако па чак и да покушава да избегне обавезе и одговорност временом се живот око њега постави тако да се од човека очекују озбиљне одлуке и озбиљна дела.

   Православље је вера динамична, не статична. Динамика православља је заснована на једном стубу који је саздан од милиона марљиво глачаних каменова. Запитаћете се како стуб може бити динамичан. Тај стуб се креће како се окреће земља у времену. На једном делу тог пута је сунчано и ведро на другом је магловито на трећем су олује, на четвртом земљотреси итд. Тај стуб је темељ живота. Он треба да буде основа наше куће и потребно је сваки део наше грађевине што чвршће везати за темељ да се не би срушио кад налети на какву олују или какав земљотрес, а земљом често харају олује и земљотреси. То су изазови које не можемо игнорисати и преспавати. Има много примера из историје Српског народа који су показали да куле које су саздане на овом темељу и данас постоје и ништа их не може уздрмати а оне које нису везане за темељ су се срушиле или ће се срушити када за то дође време. Уколико све наше грађевине вежемо за темељ логично је да ће се и оне кретати како се креће темељ. То доводи до тога да ми ни у ком случају не смемо бити статични иначе ћемо се изгубити у "сновима" не чинећи ништа.

   Седећи у фотељи испред телевизора, ми данас имамо прилику да чујемо и видимо шта се дешава око нас. Приметили сте да се, у последње време, много пажње посвећује питању здраве животне средине и питате се како је могуће да се сада одједном покрене сва та лавина лоших вести везаних за ову тему. Неки ће рећи да је то све под притиском Европске уније ради усаглашавања законске регулативе, обједињавања тржишта или да је сва та прича настала са циљем да Србија остане уназађена и да су ти притисци обична уцена. Истина, Европа је, например, условила Србију да одобри увоз половних аутомобила, а наши званичници су пристали да аутомобили задовољавају стандард евро–3 док је у то доба у Европи ступио на снагу стандард евро–4 и већ је у припреми евро–5. Ми смо, дакле, увезли отпад са запада и платили га. Иако данас на нашим путевима можете видети аутомобиле новијег датума производње него што је био случај раније врло брзо ће се догодити да ће и ти аутомобили постати отпад јер неће задовољавати важеће стандарде које наша власт 'упорно' покушава да прихвати. Ми не можемо ући у ЕУ док не ускладимо стандарде и ако је то наш циљ и циљ ЕУ, због чега се све ово догодило? Једно од решења је масовније коришћење катализатора који смањују емисије штетних материја из издувних гасова и увођење рециклаже. Но, пре тога је потребно одредити дозвољене вредности емисија загађујућих материја.

   Наши еколошки проблеми нису настали одједном већ тихо и полако. Баш из разлога што нисмо радили ништа на том пољу десило се да смо сада затечени и не знамо одакле треба почети, јер нас проблем екологије притиска са свих страна. Здравље становништва, биодиверзитет, квалитет вода, ваздуха и земљишта, економија су озбиљно угрожени, а узроци су немарност и лењост. Православни хришћанин, како има обавезу неговања душе и тела тако има обавезу неговања и свог животног простора и природе уопште. Изостала су дела и није добро да ако смо и водили рачуна о души и телу, што је опет велико питање, нисмо водили рачуна о неким не много мање важним стварима. Човек, сам по себи, јесте мали али је његова улога и одговорност толико велика да га то уствари дефинише колико је мали или велики. Победимо инерцију и будимо велики!Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска 
- најновије информације са Косова 
- сведочења о терору над Србима

КОСОВО - Истина нема власника!

ОДБОР ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДБОР ЗА ЈАСЕНОВАЦ СВЕТОГA АРХИЈЕРЕЈСКОГA САБОРА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Помозите обнову Свете српске Царске Лавре - Манастира Хиландара

Епархија Западноевропска 
- Холандија


Српска Православна Црквена Општина
 Успења Пресвете Богородице 
- Цирих

Српска Православна Парохија 
Светога Василија Великога 
- Хелсингборг

Њ.К.В. Кнез Александар (Павлов) Карађорђевић

Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић

Њ.К.В. Кнегиња Јелисавета Карађорђевић

Њ.К.В. Кнез Никола и Кнегиња Љиљана Карађорђевић

Фондација Њ.К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић

Монархија кроз векове

Руски Царски Дом

Грчки Краљевски Дом

Српско хералдичко друштво ''Бели Орао''

Руска хералдичка колегија

Сибирска хералдичка колегија

Словеначко хералдичко друштво

Српски хералдички Интернет магазин ''Глас хералда''

Руско Православно Монархистичко друштво

Русија Верних

Иконографска радионица ''Павловић''

Издавачка кућа ''Конрас''

''Гусле'' - лист Савеза гуслара Србије

Амерички журнал за руске и словенске студије

Руске победе

КОСОВСКА ГРАМАТА
веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер