Грб Краљевине Србије Грб Центра
ПОЧЕТНА
О НАМА
СИМВОЛИ
Грб
Застава
Слава
АКТИВНОСТИ
Документи
Саопштења
Трибине
Медији
Најаве
РИЗНИЦА
Извори
Мисли
Истраживања
Разно
НОВО(мапа)
ЛИНКОВИ

064/ 201 27 26
czipm@yubc.net



ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА


Беџ Одбора за културу (изображење Рада Павловића)




ОДБОР ЗА КУЛТУРУ


ЗАШТО ОДБОР ЗА КУЛТУРУ?


    Бити културан и некултуран не значи бити лепо васпитан и лоше васпитан. Напротив, разлика је много, много већа. Посматрајући човека као психофизичко биће, ова разлика, рекло би се, добија на својој пуноти.

    Наиме, културан човек подразумева, духовно-биолошки здравог, животно способног, врхунски васпитаног и потпуно образованог Православног Србина и Србкињу. Здраворазумну и потпуно свесну личност, која схвата свој позив и призив.

    Насупрот таквој особи, као пркос, стоји некултурна индивидуа, тј. демолирана грађевина, која, у својој безсловесности, покушава своје посрнуће представити ''уметничком слободом''.

    Правдајући се модерним трендовима, ''уметници'', блуд желе приказати светском потребом, лаж животним прегнућем, а сваку врлину старомодном, или, како рекоше – ''анахроном''.

    Нажалост, сведоци смо културног посрнућа, које се манифестује у свим сферама народног живота.     Тако, данас, без имало срама, разни морално-интелектуални инвалиди, кроз своје ''песме'' ходају ''са шестаром забоденим у главу'', кроз перформансе постају убице Патријарха, а изфрустриране ''уметнице'' показују своје нимало занимљиво тело, које, у поређењу са телом васпитане и задовољне србске жене изгледа, најблаже речено - смешно.

    Даље, опстају сликари и сликарке, које своје незадовољство и перверзну изопаченост ума преносе на платно умишљајући да стварају, а, у ствари, само разарају недужне мушкарце и жене...

    Крадљивци дресова врхунских спортиста, лоше ткаље и везиље, водитељи или се бар тако називају – ужас! ''Плач и шкргут зуба''!

    А, народ? Где нам је нестао тај Богољубиви строј, који је знао препознати кукољ у њиви својој?

    Где нам је тај Теофил, који је на свом Имању домаћин био вековима?

    Тако, данас метастазирана анти-култура, која се пројављује под разним видовима ''уметничке слободе'', напросто провоцира формирање једног снажног културно-уметничког блока, који ће сабирати лепо васпитане и у Вери утврђене Србе и Србкиње.

    Одбор за културу Центра за истраживање Православнога Монархизма није, нити ће икада бити, паразитска секција у којој ће периодично мудровати набеђени стихотворци, сликари, иконописци и сви они нечим од Бога надарени.

    Напротив, Одбор мора стајати непоколебиво на последњем бедему одбране србског културног наслеђа, а културно наслеђе није само лист хартије, који бледи и нестаје.

    Оно је свака изговорена и записана реч Светих Предака, свака испричана прича и бајка честитих мајки, свака Икона Света и слика лепа и свако зрно мудрости Христољубивих слугу Господњих.

    Благодаримо Господу што и у овим тешким временима надахњује и охрабрује многе Србе и Србкиње спремне да, кроз разне видове културног прегнућа, сведоче призив и позив србског народа.

    Одбор за културу, покушаће, уз Божију помоћ, да сабере расуто, охрабри уплакано, уздигне понижено и обрадује тужно.

    Стога, позивамо све Србе и Србкиње да писаном речју, сликом, иконом, причом и својим присуством учествују у прегнућу саборном и раду Богу угодном.



СА ВЕРОМ У БОГА,
ЗА КРАЉА И ОТАЧАСТВО!



У Београду

О Светој Мученици Татијани
и Светој Икони Пресвете Богородице Млекопитателнице
12.(25) јануара 2006. године Господње

ЦЕНТАР ЗА ИСТРАЖИВАЊЕ
ПРАВОСЛАВНОГА МОНАРХИЗМА


Одбор за културу

Бошко Р. Маринков
(председник)


Српска Православна Црква

Епархија Рашко-Призренска - најновије информације са Косова - сведочења о терору над Србима

Принц Александар Карађорђевић

Кнез Александар Карађорђевић

Иконографска радионица Павловић




веб мајстор Преузмите банер Преузмите банер